381
| Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Εισαγγελική έρευνα για το δημοσίευμα περί «πυρηνικού ριφιφί» στο ΑΠΘ – Μπαράζ διαψεύσεων

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2024, 14:43
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Εισαγγελική έρευνα για το δημοσίευμα περί «πυρηνικού ριφιφί» στο ΑΠΘ – Μπαράζ διαψεύσεων

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2024, 14:43

Τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα ΝΕΑ» (δείτε το κάτω) περί «απόπειρας επίθεσης, με αλυσοπρίονο, από κουκουλοφόρους στον υπόγειο χώρο της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) όπου βρίσκεται πυρηνικός αντιδραστήρας για να καταλάβουν πάλι τη Βιολογική Σχολή του Ιδρύματος», παρήγγειλε ο επικεφαλής της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Σμυρνής.

Συγκεκριμένα με εντολή του προς τον εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης, ο διευθύνων την Εισαγγελία Δημήτρης Σμυρνής ζήτησε να διεξαχθεί ποινική έρευνα από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης της ΕΛ.ΑΣ.

Τα διερευνώμενα αδικήματα, σύμφωνα με την ίδια παραγγελία, αφορούν τα εξής: διακεκριμένη φθορά πράγματος που χρησιμοποιείται για κοινό όφελος, κοινώς επικίνδυνη βλάβη (κατά συναυτουργία) από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για ανθρώπους και σοβαρή διατάραξη λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας (κατά συναυτουργία).

Ερωτηθείς για το θέμα, ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερακκάκης είχε διευκρινίσει νωρίτερα το πρωί της Τρίτης, ότι πρόκειται για «περιστατικό που έγινε προ μηνών» και όχι τις τελευταίες ημέρες.

«Υπάρχει ένα αντιδραστήρας για πειράματα σε υπό κρίσιμη κατάσταση, μην φανταστείτε ότι είναι κάτι που μπορεί να προκαλέσει έκρηξη ή διαρροή ραδιενέργειας. Εγινε παραβίαση ενός λουκέτου από κάποιους πριν από λίγους μήνες, αλλά ο χώρος είναι πολύ καλά φυλασσόμενος με συναγερμούς», θέλησε να επισημάνει.

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, η Πολιτεία και η Αστυνομία παρεμβαίνουν όπου και όποτε χρειαστεί, «η εποχή της ανομίας χωρίς συνέπειες στα πανεπιστήμια έχει τελειώσει».

Ομοίως και ο πρύτανης του ΑΠΘ, Χαράλαμπος Φείδας σημείωσε με τη σειρά του ότι ήταν ένα περιστατικό που συνέβη περίπου πριν από ενάμιση μήνα (δεν είχε σχέση δηλαδή με τις πληροφορίες ότι έγινε πρόσφατα, πριν από την επέμβαση της ΕΛ,ΑΣ και τις 49 συλλήψεις το Σάββατο).

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αντιδραστήρας φυλάσσεται σε χώρο με θωρακισμένη πόρτα και συναγερμό, δεν υπήρξε κανένα απολύτως θέμα διαρροής ραδιενέργειας ή ανάφλεξης, ενώ τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας.

«Πρόκειται για έναν υποκρίσιμο πυρηνικό αντιδραστήρα ο οποίος χρησιμοποιείται καθαρά για εκπαιδευτικούς λόγους από το 1974», διευκρίνισε ο κ. Φείδας σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, για να συμπληρώσει: «Πριν από  ενάμιση μήνα βρέθηκε σπασμένο λουκέτο πόρτας που οδηγεί στο υπόγειο. Δεν υπήρξε καμία άλλη παραβίαση. Δεν υπήρξε διαρροή ούτε υπάρχει δυνατότητα διαρροής, καθώς χρησιμοποιείται μόνο για εκπαιδευτικούς λόγους».

Ο καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ διαβεβαίωσε τέλος, ότι τα μέτρα ασφαλείας στο Ιδρυμα έχουν ενταθεί «για προληπτικούς λόγους».

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...