208
Ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου | Olivier Hoslet/ Pool via REUTERS

ΕΕ προς Τουρκία: Σεβαστείτε τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2020, 16:56
Ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου
|Olivier Hoslet/ Pool via REUTERS

ΕΕ προς Τουρκία: Σεβαστείτε τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2020, 16:56

Η Αγκυρα πρέπει να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, τόνισε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, αναφερόμενος στα τουρκικά αιτήματα ερευνών σε περιοχές ελάχιστα έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Επειτα από σχετικό ερώτημα που του τέθηκε την Τρίτη, ο ύπατος εκπρόσωπος τόνισε ότι «είμαστε σε στενή επαφή με τους συναδέλφους μας, τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου, προκειμένου να παρακολουθήσουμε την κατάσταση των γεωτρήσεων και καλούμε την Τουρκία να σταματήσει τη γεώτρηση στις περιοχές όπου υπάρχει ΑΟΖ ή χωρικά ύδατα της Κύπρου και της Ελλάδας».

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων «έχει ήδη στείλει ένα ισχυρό μήνυμα που απευθύνεται στην Τουρκία», σχετικά με αυτό το ζήτημα, είπε ο εκπροόσωπος.

Επισήμανε ακόμη ότι «στις διαπραγματεύσεις μας με την Τουρκία, προς το παρόν υπάρχουν μόνο συνομιλίες, αυτό είναι ένα ζήτημα ύψιστης σημασίας.

» Ορισμένα κράτη μέλη θεωρούν ότι όσο οι γεωτρήσεις συνεχίζονται, οι συνομιλίες πρέπει να διακοπούν. Αλλά νομίζω ότι ο μόνος τρόπος επίλυσης αυτού του είδους των ζητημάτων είναι να προσεγγίσουμε, να έρθουμε πιο κοντά για να δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε την Τουρκία να καταλάβει ότι οι καλές μας σχέσεις θα εξαρτηθούν αποφασιστικά από το σεβασμό της κυριαρχίας της Κύπρου και της Ελλάδας στα ύδατα που αμφισβητούνται», είπε.