340
O Tαγίπ Ερντογάν αποχαιρετά το «Fatih» - Θα κάνει πράξη τις ανακοινώσεις του να το «κατεβάσει» σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας; | trt.net

Δεν ιδρώνει το αυτί των Τούρκων: «Κανονικά οι έρευνές μας» – «Θερμός» Ιούλιος εν όψει

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2020, 11:23
O Tαγίπ Ερντογάν αποχαιρετά το «Fatih» - Θα κάνει πράξη τις ανακοινώσεις του να το «κατεβάσει» σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας;
|trt.net

Δεν ιδρώνει το αυτί των Τούρκων: «Κανονικά οι έρευνές μας» – «Θερμός» Ιούλιος εν όψει

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2020, 11:23

Παρά το διάβημα που επεδόθη στον τούρκο πρεσβευτή στην Αθήνα, η Αγκυρα δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει κανονικά στις έρευνες υδρογονανθράκων εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, σε μία απόπειρα να εγκλωβίσει την Κρήτη και τα νησιά του ΝΑ Αιγαίου.

Σε συνέχεια των δηλώσεων Δένδια, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, δήλωσε το πρωί της Τρίτης ότι η Τουρκία θα κάνει κανονικά τις έρευνες που ανακοίνωσε, εντός της «υφαλοκρηπίδας που έχει δηλωθεί από τη χώρα στον ΟΗΕ», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρεται ότι «οι περιοχές στις οποίες θα διεξαχθεί η έρευνα βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας που έχει καταθέσει η χώρα στον ΟΗΕ».

«Η χώρα μας θα συνεχίσει τη χρήση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην περιοχή την οποία έχει ανακοινώσει επανειλημμένα», τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση ενώ γίνεται λόγος περί άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας!

«Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της χώρας και των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτό το πλαίσιο οι σεισμικές έρευνες και οι γεωτρήσεις θα προχωρήσουν όπως έχουν ανακοινωθεί», καταλήγει η ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών.

Statement of the Spokesperson of the MFA, Mr. Hami Aksoy, in Response to a Question Regarding the Statement of the MFA…

Geplaatst door Republic of Turkey Ministry of Foreign Affairs op Dinsdag 2 juni 2020

Ολα προμηνύουν «θερμό» Ιούλιο στα ελληνοτουρκικά, με τον βουλευτή της ΝΔ Αγγελο Συρίγο να προειδοποιεί για επικείμενη πολλαπλή πρόκληση των Τούρκων.

«Οι Τούρκοι θα βγουν για έρευνες το αμέσως επόμενο διάστημα, πιθανώς τον Ιούλιο», ανέφερε ο κ. Συρίγος σε δηλώσεις του στον «ΘΕΜΑ FM», σημειώνοντας ότι ο Ερντογάν έχει ήδη επενδύσει 1 δισ. δολ. σε σεισμογραφικά πλοία. «Και την επένδυση αυτή δεν την έκαναν για να τα κρατήσουν στα λιμάνια», παρατήρησε χαρακτηριστικά.

Με αυτά τα δεδομένα, υπογράμμισε παράλληλα ότι από την Ελλάδα «έχει δοθεί σαφές μήνυμα ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων», με ό,τι σημαίνει αυτό.

Στο σημείο αυτό είπε πως υπάρχουν τρόποι για να μπορέσεις να σταματήσεις τις τουρκικές κινήσεις, χωρίς την εμπλοκή πολεμικών πλοίων.

«Εδώ που έχουμε φτάσει όμως, η όποια απόφαση πάρουμε κρύβει κινδύνους», επεσήμανε ο κ. Συρίγος και προειδοποίησε ότι «από το επόμενο χρονικό διάστημα μπαίνουμε σε μια φάση στην οποία οι Τούρκοι δεν θα μας κάνουν τη χάρη να κάνουν ένα επεισόδιο στην Ανατολική Μεσόγειο», αλλά «το πρόβλημα θα είναι πολυεπίπεδο» (εργαλειοποίηση Προσφυγικού – Μεταναστευτικού).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...