595
Μαργαρίτης Σχοινάς και Ιλβα Γιόχανσον: ορισμένα δημοσιεύματα, βασισμένα σε ανώνυμους ευρωπαίους αξιωματούχους, τους θέλουν εχθρούς και όχι συνεργάτες | EPA/OLIVIER HOSLET

ΕΕ: Μία παραπάνω καρέκλα και, τσουπ, εγεννήθη… «Chairgate»!

Protagon Team Protagon Team 1 Οκτωβρίου 2021, 21:22
Μαργαρίτης Σχοινάς και Ιλβα Γιόχανσον: ορισμένα δημοσιεύματα, βασισμένα σε ανώνυμους ευρωπαίους αξιωματούχους, τους θέλουν εχθρούς και όχι συνεργάτες
|EPA/OLIVIER HOSLET

ΕΕ: Μία παραπάνω καρέκλα και, τσουπ, εγεννήθη… «Chairgate»!

Protagon Team Protagon Team 1 Οκτωβρίου 2021, 21:22

Οι παλαιότεροι, χωρίς πολλά πολλά, θα έλεγαν απερίφραστα ότι έκανε την τρίχα τριχιά και ότι προσπάθησε να βγάλει από τη μύγα ξύγκι. Τι κατάφερε τελικά, θα το διαπιστώσετε μόνοι σας. Γεγονός πάντως είναι ότι ο νεαρός ιταλός ρεπόρτερ Τζάκοπο Μπαριγκάτσι σπατάλησε πολλά bytes για να γράψει ένα εκτενέστατο άρθρο στο Politico και να πει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση σπαράσσεται από εξουσιαστικούς διαγκωνισμούς εξεχόντων παραγόντων της.

Το περιστατικό που οδήγησε τον Μπαριγκάτσι σε αυτό το… συγκλονιστικό συμπέρασμα είναι μία «παραβίαση του πρωτοκόλλου COVID-19» η οποία οφείλεται σε μη ενδεδειγμένη «διάταξη καθισμάτων». Ο αναγνώστης, αντιστρέφοντας την πορεία του συλλογισμού του Ιταλού, μπορεί κάλλιστα να υποθέσει ότι όλα πάνε ρολόι στις Βρυξέλλες όταν η διάταξη των καθισμάτων του ευρωπαϊκού πολιτικού προσωπικού προσαρμόζεται στο κορονοϊκό πρωτόκολλο της Κομισιόν.

Τα νέα του ρεπόρτερ δεν είναι φρέσκα. Ο ίδιος ανέφερε ότι το συμβάν με τις καρέκλες είναι αυγουστιάτικο, ότι έγινε σε μία συνάντηση με θέμα τη μετανάστευση στην οποία παρευρίσκονταν ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, υπεύθυνος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, και η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον. Εκεί ο αντιπρόεδρος και η επίτροπος «κάθισαν δίπλα δίπλα», και να πώς ακριβώς.

Για το συγκεκριμένο υπουργικό μίτινγκ, έγραψε ο Ιταλός, οι έκτακτοι λόγω πανδημίας κανόνες της ΕΕ όριζαν ότι κάθε θεσμικό όργανο έπρεπε να καταλάβει μία θέση στο κεντρικό τραπέζι, με δύο υπαλλήλους να κάθονται πίσω, σε ικανή απόσταση. Ο Μπαριγκάτσι τόνισε ότι ο Σχοινάς και η Γιόχανσον «μοιράζονται το χαρτοφυλάκιο της μετανάστευσης», αλλά η δεύτερη είχε επισήμως την εποπτεία των υπουργών Εσωτερικών. Η λύση βρέθηκε (μία επιπλέον καρέκλα) όμως το υγειονομικό πρωτόκολλο είχε παραβιαστεί.

Αν και ο ρεπόρτερ χαρακτήρισε «μικρό το κακό» από την εξ ανάγκης προσέγγιση των σωμάτων της Γιόχανσον και του Σχοινά, έλαβε αφορμή από αυτήν και παρατήρησε ότι «υπάρχει παρασκήνιο» στην ΕΕ, «με ανταγωνιστικές δομές εξουσίας», αλλά και «με χαλαρότητα όσον αφορά την εφαρμογή των πανδημικών κανόνων». Κάποιοι μη κατονομαζόμενοι «αξιωματούχοι» θεώρησαν, υπογράμμισε το ρεπορτάζ, ότι το συμβάν αποτελεί «απόδειξη της αλαζονείας της Κομισιόν».

Αλλοι, δε, αξιωματούχοι, εξίσου ακατανόμαστοι με τους προηγουμένους, αμέσως θυμήθηκαν το περιβόητο «Sofagate» των Ερντογάν-Σαρλ Μισέλ, που είχε θύμα του την ίδια την πρόεδρο της Κομισιόν, την Ούροσυλα φον ντερ Λάιεν, έτσι έσπευσαν να βαφτίσουν τις καρέκλες των Σχοινά-Γιόχανσον «Chairgate»… Να, από κοντά, και ο Μπαριγκάτσι: «Παρόμοια δυναμική παίζει» αποφάνθηκε, συσχετίζοντας τα δύο περιστατικά – εκείνο του καναπέ και ετούτο των καρεκλών.

Ράβδος εν γωνία, άρα βρέχει

Ακολουθεί η εξήγηση της ομοιότητας των συμβάντων, πάντα κατά τον συντάκτη του Politico ο οποίος δεν σταμάτησε να επικαλείται αγνώστους «αξιωματούχους» ώστε να προσδώσει αληθοφάνεια στις εκτιμήσεις του: «Ο Σχοινάς είναι αντιπρόεδρος, υπερτερεί της Γιόχανσον. Αρα θα ήταν κακό να καθίσει πίσω της. Αλλά και μια γυναίκα πίσω από τον Σχοινά δεν θα ήταν άσχημο θέαμα; Τα πράγματα περιπλέκονται περαιτέρω: πολλοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν άγριο τον ανταγωνισμό των δύο αξιωματούχων. Υπάρχει και ιδεολογικό υπόβαθρο: ο Σχοινάς είναι Ελληνας και κεντροδεξιός, η Γιόχανσον είναι Σουηδέζα και σοσιαλίστρια».

Η κατακλείδα του κειμένου του Ιταλού αφορά το ποιος είχε ή δεν είχε το θεσμικό δικαίωμα να προσθέσει μία καρέκλα παραπάνω στο τραπέζι των συζητήσεων. Με την επίκληση ακόμη ενός ανωνύμου «αξιωματούχου» από πλευράς ρεπόρτερ, ο αναγνώστης έμαθε ότι «κάποιος από την Κομισιόν απλώς προσέθεσε ο ίδιος τη δεύτερη καρέκλα». Κολοφώνας, το συμπέρασμα του Μπαριγκάτσι: «Ετσι παραβιάστηκαν οι κανόνες για τον COVID-19. Και το ‘‘Chairgate’’ μόλις είχε αρχίσει».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...