298
Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στις 8 Απριλίου | EPA/HENNING SCHACHT / POOL

Η Μέρκελ έδινε «φουσκωμένα» στοιχεία για τους ασθενείς με κορονοϊό;

Protagon Team Protagon Team 4 Μαΐου 2020, 07:19
Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στις 8 Απριλίου
|EPA/HENNING SCHACHT / POOL

Η Μέρκελ έδινε «φουσκωμένα» στοιχεία για τους ασθενείς με κορονοϊό;

Protagon Team Protagon Team 4 Μαΐου 2020, 07:19

Λανθασμένα στοιχεία για τον αριθμό των νοσούντων που είχαν προσβληθεί από τον κορονοϊό έδωσαν την περασμένη εβδομάδα η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, παραδέχτηκαν την Κυριακή εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, αλλά και ο ίδιος ο υπουργός.

Οι αριθμοί ήταν σημαντικά υψηλότεροι από τους πραγματικούς, γεγονός το οποίο έχει δημιουργήσει υποψίες, καθώς το λάθος συνέπεσε με την αναβολή αποφάσεων για νέα άρση μέτρων περιορισμού.

Η παραδοχή της καγκελαρίας και του υπουργείου Υγείας ήρθε ενώ έχουν πυκνώσει στη Γερμανία οι διαμαρτυρίες για το παρατεταμένο lockdown σε πολλές δραστηριότητες, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα στην οικονομία και όχι μόνο. Την περασμένη εβδομάδα η Μέρκελ είπε ότι θα αναβάλει τη σχετική με την επαναλειτουργία των σχολείων, ενώ ξεκαθάρισε ότι τουρισμός εκτός χώρας είναι απίθανο να υπάρξει αυτό το καλοκαίρι.

Κατά την συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την τηλεδιάσκεψη με τους πρωθυπουργούς των 16 ομόσπονδων κρατιδίων την περασμένη Πέμπτη, η καγκελάριος δήλωσε ότι ο αριθμός των νοσούντων ανερχόταν σε 40.000. Το ίδιο δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

Σύμφωνα ωστόσο με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, οι νοσούντες εκείνη την ημέρα υπολογίζονταν σε 29.000.

Σε δηλώσεις του την Κυριακή σε εκπομπή του δημόσιου τηλεοπτικού ARD, ο Γενς Σπαν αναγνώρισε το λάθος του και εξήγησε ότι εκ παραδρομής, ενώ αφαίρεσε από τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων τις περιπτώσεις που έχουν θεραπευτεί, δεν αφαίρεσε τον αριθμό εκείνων οι οποίοι έχουν καταλήξει. Σήμερα, πρόσθεσε, ο αριθμός των λεγόμενων ενεργών κρουσμάτων έχει πλέον συρρικνωθεί στις 25.000.

Στην ίδια συνέντευξη, αναφερόμενος στις προσπάθειες ανάπτυξης εμβολίου κατά του κορονοϊού, ο υπουργός δήλωσε ότι υπάρχουν αρκετές υποσχόμενες προσπάθειες, αλλά τόνισε ότι το εμβόλιο είναι από τις πιο απαιτητικές προκλήσεις στην ιατρική. «Θα χαρώ εάν χρειαστούν μερικοί μήνες. Αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Μπορεί (η προσπάθεια) να διαρκέσει χρόνια, μπορεί να υπάρξουν ασφαλώς αποτυχίες, κάτι που το έχουμε δει σε περιπτώσεις άλλων εμβολίων», εξήγησε ο υπουργός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...