460
Το ιρανικό πλοίο Khark στις φλόγες, λίγο πριν βυθιστεί τελείως | WANA (West Asia News Agency) via REUTERS

Διπλό πλήγμα για το Ιράν: Βυθίστηκε το μεγαλύτερό του πλοίο – μεγάλη πυρκαγιά σε διυλιστήριο

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2021, 10:33
Το ιρανικό πλοίο Khark στις φλόγες, λίγο πριν βυθιστεί τελείως
|WANA (West Asia News Agency) via REUTERS

Διπλό πλήγμα για το Ιράν: Βυθίστηκε το μεγαλύτερό του πλοίο – μεγάλη πυρκαγιά σε διυλιστήριο

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2021, 10:33

Σημαντικές καταστροφές στις υποδομές και τον στρατιωτικό εξοπλισμό του Ιράν σημειώθηκαν από τη βύθιση του μεγαλύτερου πλοίου του πολεμικού ναυτικού της χώρας, στη Θάλασσα του Ομάν, μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς, αλλά και τη μεγάλη πυρκαγιά σε διυλιστήριο στην Τεχεράνη, την ίδια ημέρα.

Το πολεμικό ναυτικό ανακοίνωσε ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε στο μηχανοστάσιο του πλοίου εφοδιασμού Kharg, ανοικτά του λιμανιού Ζασκ, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Τα 400 μέλη του πληρώματος του πλοίου απομακρύνθηκαν με ασφάλεια πριν από τη βύθισή του. Τριάντα τρία άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά. Οι προσπάθειες κατάσβεσης διήρκεσαν 20 ώρες, χωρίς αποτέλεσμα.

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι το πλοίο, το οποίο ήταν σε υπηρεσία επί δεκαετίες, βρισκόταν σε εκπαιδευτική αποστολή στα διεθνή ύδατα.

Το πλοίο Khark σε παλιότερη φωτογραφία – Iranian Army/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS

Ηταν το τρίτο σοβαρό πλήγμα για το ιρανικό ναυτικό τους τελευταίους μήνες.

Το 2020, 19 ιρανοί ναυτικοί έχασαν την ζωή τους κατά τη διάρκεια ασκήσεων, όταν ένα πολεμικό πλοίο επλήγη από φίλια πυρά.

Τον Απρίλιο, η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι το «εμπορικό» πλοίο Saviz, υπέστη βλάβες στην Ερυθρά Θάλασσα από έκρηξη άγνωστης αιτίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, το Saviz έγινε στόχος επίθεσης ισραηλινών αντιποίνων έπειτα από προηγούμενες επιθέσεις κατά ισραηλινών πλοίων.

Η ιρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ότι το σχέδιο του πετρελαιαγωγού που καταλήγει στο Ζασκ έχει ολοκληρωθεί.

Για το Ιράν, ο στόχος της εξαγωγής πετρελαίου από το λιμάνι του Ζασκ είναι κομβικής σημασίας, αφού τα πλοία θα κέρδιζαν μερικές ημέρες διαδρομής σε σχέση με το λιμάνι Χαργκ, στον Κόλπο, και θα επέτρεπε την αποφυγή των Στενών του Χορμούζ, που βρίσκεται στο επίκεντρο στρατηγικών εντάσεων ανάμεσα στο Ιράν και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Λίγες ώρες αργότερα, διυλιστήριο πετρελαίου στη νότια Τεχεράνη τυλίχθηκε στις φλόγες όταν ξέσπασε πυρκαγιά έπειτα από έκρηξη που προκλήθηκε από διαρροή ενός αγωγού αερίου, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ομάδας διαχείρισης κρίσεων της ιρανικής πρωτεύουσας.

Καπνοί υψώνονται πάνω από το διυλιστήριο, το βράδυ της Τετάρτης – Majid Asgaripour/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS

Πάνω από μία ώρα μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς, μαύρος καπνός και φλόγες ήταν ορατοί από αρκετά χιλιόμετρα μακριά.

«Το ατύχημα προκλήθηκε από μια διαρροή σε σωλήνωση υγροποιημένου αερίου» και «μια έκρηξη προκάλεσε την πυρκαγιά και τους καπνούς που βλέπουμε», δήλωσε ο Μανσούρ Νταρατζατί στην κρατική τηλεόραση.

Το διυλιστήριο, που λειτουργεί από το 1968, ανήκει στην Εταιρεία Διυλιστηρίου Πετρελαίου της Τεχεράνης και έχει χωρητικότητα 250.000 βαρέλια ημερησίως.

Βρίσκεται στο νότιο άκρο της πόλης, σε μια μεγάλη βιομηχανική περιοχή, μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από κατοικημένες περιοχές.

Εκπρόσωπος της εταιρείας απέρριψε «κάθε εικασία για σαμποτάζ στο διυλιστήριο».

«Το ατύχημα συνέβη εξαιτίας ενός τεχνικού προβλήματος και τώρα βρισκόμαστε στη διαδικασία να θέσουμε υπό έλεγχο την πυρκαγιά», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, η φωτιά εξαπλώθηκε σε 18 δεξαμενές του διυλιστηρίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...