500
Η ανησυχία των πολιτών για την ακρίβεια αποτυπώνεται σε μία ακόμη δημοσκόπηση | IntimeNews

Δημοσκόπηση Marc για ευρωεκλογές, ακρίβεια και μη κρατικά πανεπιστήμια

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2024, 20:46
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 25/01/2024 22:04
Η ανησυχία των πολιτών για την ακρίβεια αποτυπώνεται σε μία ακόμη δημοσκόπηση
|IntimeNews

Δημοσκόπηση Marc για ευρωεκλογές, ακρίβεια και μη κρατικά πανεπιστήμια

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2024, 20:46
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 25/01/2024 22:04

Το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης του ΑΝΤ1 παρουσίασαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της Πέμπτης ο Νίκος Χατζηνικολάου και ο διευθύνων σύμβουλος της Marc Θωμάς Γεράκης το βράδυ της Πέμπτης.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, στην πρόθεση ψήφου στις ευρωεκλογές λαμβάνουν: 29,7% η Νέα Δημοκρατία, δεύτερο κόμμα είναι το ΠΑΣΟΚ με 13,4%, τρίτος ο ΣΥΡΙΖΑ με μόλις 10,1% και έπονται ΚΚΕ με 7,5%, Ελληνική Λύση με 5,6%. Ακολουθούν Σπαρτιάτες και ΝΙΚΗ με 2,5%, Πλεύση Ελευθερίας με 2,4%, ΜέΡΑ25 με 2,3%, Νέα Αριστερά με 1,9%, άλλο κόμμα επιλέγει το 2,1%, ενώ άκυρο/λευκό και αποχή επιλέγει  συνολικά το 4,8% των ερωτηθέντων και αναποφάσιστο δηλώνει το 15,2%.

Θυμίζουμε ότι στο πρώτο μέρος η ΝΔ κατέγραψε ποσοστό 33,7% στην πρόθεση ψήφου.

Στο ερώτημα «πού οφείλεται η ακρίβεια και οι αυξήσεις στην αγορά;» οι συμμετέχοντες στην δημοσκόπηση του ΑΝΤ1 απάντησαν ότι κατά 39% φταίει η κερδοσκοπία των επιχειρήσεων και τα καρτέλ, κατά 24,9% φταίει η κυβερνητική πολιτική και κατά 24,5% ευθύνονται η ενεργειακή κρίση, ο πόλεμος, η κλιματική αλλαγή και η αύξηση των πρώτων υλών, ενώ το 10,8% αποδίδει τις ανατιμήσεις σε ελλιπείς ελέγχους στην αγορά.

Η συντριπτική πλειονότητα απάντησε ότι επιλέγει προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας από τις αλυσίδες σουπερμάρκετ, ενώ περίπου δύο στους τρεις θεωρούν ότι τα μέτρα που υιοθετεί η κυβέρνηση δεν θα καταφέρουν να συγκρατήσουν τις τιμές.

Για τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, το 56,1% φέρεται να είναι θετικό («συμφωνώ» και «μάλλον συμφωνώ»), ενώ το 40,9% των ερωτώμενων φέρεται να είναι αρνητικό σε μια τέτοια εξέλιξη.

Σχετικά με την αξιολόγηση της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης από τους πολίτες, οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση του ΑΝΤ1 απάντησαν κατά 42,4% ότι βλέπουν θετικά ή μάλλον θετικά την εικόνα του κυβερνητικού σχήματος, ενώ το 55,9% απάντησε ότι βλέπει αρνητικά ή μάλλον αρνητικά την κυβέρνηση.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το κόμμα που κάνει την πιο ουσιαστική αντιπολίτευση, τις πρώτες θέσεις στις απαντήσεις των πολιτών καταλαμβάνει το ΠΑΣΟΚ με 15,7%. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 9,8% και τρίτο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 9%, ενώ το 50,5% απάντησε ότι κανένα κόμμα δεν ασκεί ουσιαστική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

GPO: Η στάση των πολιτών για ομόφυλους γάμους και τεκνοθεσία

Για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών κλήθηκαν να τοποθετηθούν, μεταξύ άλλων, οι πολίτες σε δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η GPO.

Συγκεκριμένα το 49,1% τάσσεται υπέρ ή μάλλον υπέρ του γάμου ομόφυλων ζευγαριών και το 48,3% κατά ή μάλλον κατά.

Αρνητική κατά μεγάλη πλειοψηφία είναι η στάση των πολιτών στη δημοσκόπηση για το ζήτημα της υιοθεσίας παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια. Το 69,7% τάσσεται κατά ή μάλλον κατά, με το 28,2% να είναι υπέρ ή μάλλον υπέρ.

Στο ερώτημα «αν είστε υπέρ ή κατά στο να μπορούν τα ομόφυλα ζευγάρια να υιοθετούν παιδιά μέσω παρένθετης μητέρας», το 78,7% απαντά ότι είναι κατά ή μάλλον κατά, ενώ το 18,3% είναι υπέρ ή μάλλον υπέρ.

Στην πρόταση της Εκκλησίας για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, το 60,9% τάσσεται «κατά» και «μάλλον κατά».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...