927
Οι παίκτες της Γαλατασαράι στην αίθουσα αναμονής του «Ελευθέριος Βενιζέλος» | Τwitter/@GalatasaraySK

Διαστάσεις διπλωματικού επεισοδίου από τους Τούρκους στο μπλόκο της Γαλατά

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουλίου 2021, 09:32
Οι παίκτες της Γαλατασαράι στην αίθουσα αναμονής του «Ελευθέριος Βενιζέλος»
|Τwitter/@GalatasaraySK

Διαστάσεις διπλωματικού επεισοδίου από τους Τούρκους στο μπλόκο της Γαλατά

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουλίου 2021, 09:32

Σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών έφθασε το επεισόδιο με την αποστολή της Γαλατασαράι στον διεθνή αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου μετά την άρνηση των υπευθύνων της τουρκικής ομάδας να υποβληθούν τα μέλη της αποστολής σε rapid test, δεν τους επετράπη η είσοδος στη χώρα, με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά.

Η τουρκική ομάδα αφίχθη στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με ιδιωτική πτήση προκειμένου (σήμερα Τρίτη) να αντιμετωπίσει σε φιλικό αγώνα προετοιμασίας τον Ολυμπιακό.

Τα PCR test ανίχνευσης κορονοϊού που επέδειξαν οι Τούρκοι, δεν έγιναν δεκτά από τις αρχές και βάσει πρωτοκόλλου ζητήθηκε να κάνουν rapid test πριν τους επιτραπεί η είσοδος στη χώρα.

Οι υπεύθυνοι της τουρκικής αποστολής θεώρησαν το αίτημα προσβλητικό (σ.σ. μέχρι και για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων έκαναν λόγο) αρνήθηκαν τη διενέργεια rapid test και καθώς η απόφαση απαγόρευσης εισόδου στη χώρα ήταν οριστική και αμετάκλητη, η αποστολή της Γαλατασαράι υποχρεώθηκε να γυρίσει πίσω.

«Ζήτησαν τα διαβατήριά μας – δεν τα δώσαμε»

Εξαλλος ο προπονητής της Γαλατά, Φατίχ Τερίμ, μετά την επιστροφή της ομάδας του στην Τουρκία περιέγραψε όσα συνέβησαν στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», κάνοντας λόγο για μη φιλική συμπεριφορά.

Οπως είπε, το θέμα δεν έχει να κάνει μόνο με τη Γαλατά,  και στάθηκε και στη διαφορετική αντιμετώπιση που είχε η αποστολή της ομάδας σε σχέση με τουρίστες που έρχονταν στην Ελλάδα.

«Η Γαλατασαράι είναι ένα σύλλογος που γνωρίζει πολύ καλά τους διεθνείς κανόνες. Είχαμε κάνει όλοι τεστ πριν από 24 ώρες, από χθες το πρωί (την Κυριακή). Πήγαμε όλοι με τα απαραίτητα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι έχουμε υποβληθεί σε τεστ. Μας είχαν ενημερώσει ότι θα κάναμε ένα γρήγορο τεστ όταν προσγειωθούμε», υποστήριξε ο Τερίμ, για να συνεχίσει:

«Είπαμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που φεύγουν, τουρίστες που περνάνε χωρίς να κάνουν αυτό το τεστ. “Για όλους το ίδιο συμβαίνει”, ήταν η απάντησή τους. Όμως υπήρξαν άτομα που τους επέτρεπαν να φύγουν χωρίς να κάνουν αυτό το τεστ.

»Από εκείνη τη στιγμή, υπήρχε μόνο ένα πράγμα που έπρεπε να κάνουμε. Να επιστρέψουμε πίσω. Οι φιλικοί αγώνες είναι με φίλους, όμως η συμπεριφορά αυτή δεν ήταν καθόλου φιλική».

«Από τη στιγμή που πήραμε την απόφαση να επιστρέψουμε, ενδιαφέρθηκε ο πρόεδρός μας, ο υπουργός Εξωτερικών, ο υπουργός Αθλητισμού, ο γενικός διευθυντής μας, και ο γενικός πρόξενός μας. Μας κάλεσε πολλές φορές ο υπουργός εξωτερικών και ο Πρόεδρός μας δεν έχασε ποτέ το ενδιαφέρον. Τους ευχαριστώ πολύ. Οι άνθρωποι αισθάνονται δυνατοί, όταν ακούγεται η φωνή τους.

»Ζήτησαν τα διαβατήριά μας. Όταν ρωτήσαμε, είπαν ότι θα μας απελάσουν. Επιμείναμε ότι δεν θα δώσουμε τα διαβατήριά μας. Πέρασαν 4 ώρες. Έπρεπε να μείνουμε εκεί. Δεν υπήρχε νερό και μετά μας έδωσαν.

»Το συγκεκριμένο περιστατικό δεν το βλέπω ως κάτι που αφορά τη Γαλατασαράι. Είναι προφανές αυτό. Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε ένα φιλικό στην Κωνσταντινούπολη. Είχαμε να δώσουμε ένα φιλικό και φύγαμε. Θα καλύψουμε εδώ αυτό το παιχνίδι.

»Πηγαίνουμε στην Ελλάδα κάθε χρόνο και θα πάμε ξανά. Κανείς δεν έχει όμως την τουρκική φιλοξενία. Κανείς δεν μπορεί να μας φέρεται με αυτόν τον τρόπο. Κανένας! Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους μας προστάτευσαν, ειδικά τον πρόεδρό μας», κατέληξε στις δηλώσεις του ο προπονητής της τουρκικής ομάδας.

«Μισαλλοδοξία»

Οι διαμαρτυρίες ωστόσο των Τούρκων δεν έμειναν εκεί, καθώς ακολούθησε επίσημη ανακοίνωση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβη Τανζού Μπιλγκίτς, στην οποία  αναφέρονται τα εξής:

«Η ποδοσφαιρική ομάδα της Γαλατασαράι μετέβη στην Αθήνα με ιδιωτικό αεροπλάνο στις 12 Ιουλίου για να παίξει σε ειδικό αγώνα με την ποδοσφαιρική ομάδα του Ολυμπιακού το απόγευμα της 13ης Ιουλίου 2021.

Δεν ήταν ούτε ευγενικό ούτε καλόπιστο το ότι τα τεστ PCR που πραγματοποιήθηκαν από την ομάδα μας και τα αποτελέσματα των οποίων ήταν αρνητικά δεν θεωρήθηκαν έγκυρα και ζητήθηκε από ολόκληρη την ομάδα να υποβληθεί ξανά σε τεστ.

Λόγω αυτής της αυθαίρετης προσέγγισης και κακομεταχείρισης, η ομάδα μας επέστρεψε κανονικά στη χώρα μας χωρίς να εισέλθει στην Ελλάδα.

Το γεγονός ότι η Ελλάδα υποδέχθηκε μία από τις κορυφαίες ομάδες της χώρας μας με μια τέτοια στάση, δείχνει τη μισαλλοδοξία της έναντι της χώρας μας, ακόμη και στον τομέα του αθλητισμού».

Ο ίδιος ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετέφερε τις διαμαρτυρίες προσωπικά στον έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, ενώ σε ανάρτησή του στο Twitter χαρακτήρισε «απαράδεκτη και αγενή» τη συμπεριφορά των ελληνικών αρχών απέναντι στην Γαλατασαράι.

Εκπτώσεις σε θέματα δημόσιας υγείας δεν γίνονται και η εφαρμογή των νόμων είναι απαρέγκλιτη, επανέλαβε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, προς απάντηση των τουρκικών ισχυρισμών.

Στη σχετική ανακοίνωσή του ο υφυπουργός αναφέρει:

«Ο αυριανός [σ.σ. της Τρίτης] φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ των ομάδων του Ολυμπιακού και της Galatasaray δεν γίνεται στο πλαίσιο κάποιας διεθνούς διοργάνωσης με εγκεκριμένο πρωτόκολλο εισόδου στη χώρα μας. Ως εκ του τούτου για την είσοδο της αποστολής της Galatasaray εφαρμόζονται όσα προβλέπονται στην ΚΥΑ 2978/τ.Β’ 7-7-2021 και σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 3 όπου προβλέπεται ρητά ότι όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως ιθαγένειας και τρόπου εισόδου στη χώρα, υπόκεινται σε δειγματοληπτικό εργαστηριακό έλεγχο με την μέθοδο PCR ή έλεγχο με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού covid 19 (rapid test) στη βάση υγειονομικού αλγορίθμου.
Στην περίπτωση της Galatasaray το QR code του PLF έδειξε υποχρεωτικό rapid test για όλους τους εισερχόμενους. Η Πολιτική Προστασία ενεργοποίησε τον μηχανισμό της, έτσι ώστε να υπάρχουν πρόσθετα συνεργεία για να μη ταλαιπωρηθεί με αναμονές η τουρκική  αποστολή, η οποία όμως αρνήθηκε να υποβληθεί σε  rapid test σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα ελληνική νομοθεσία.

Δεδομένης της άρνησής τους με εντολή μου δεν επετράπη η είσοδος των μελών της αποστολής στη χώρα μας.

Στην Ελλάδα και δη στις διαδικασίες ελέγχου της Πολιτικής Προστασίας, εκπτώσεις σε θέματα Δημόσιας Υγείας δεν γίνονται και η εφαρμογή των νόμων είναι απαρέγκλιτη. Στην Ελλάδα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πλήρως σεβαστά και για τους κατοίκους της χώρας, αλλά και για τους επισκέπτες της».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News