617
Ο Λόιντ Οστιν μίλησε με τον νοτιοκορεάτη ομόλογό του για να περιορίσουν τη ζημιά από τη διαρροή | REUTERS/Evelyn Hockstein

Διαρροή στο Πεντάγωνο: Τρέχουν να τα… μπαλώσουν οι Αμερικανοί με τους συμμάχους

Protagon Team Protagon Team 11 Απριλίου 2023, 12:07
Ο Λόιντ Οστιν μίλησε με τον νοτιοκορεάτη ομόλογό του για να περιορίσουν τη ζημιά από τη διαρροή
|REUTERS/Evelyn Hockstein

Διαρροή στο Πεντάγωνο: Τρέχουν να τα… μπαλώσουν οι Αμερικανοί με τους συμμάχους

Protagon Team Protagon Team 11 Απριλίου 2023, 12:07

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους με βασικούς τους συμμάχους, μετά τη διαρροή εγγράφων του Πενταγώνου που υποστήριξαν ότι η Ουάσινγκτον κατασκοπεύει φιλικά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Κορέας και του Ισραήλ.

Ο αμερικανός υπουργός Aμυνας, Λόιντ Oστιν, μίλησε με τον νοτιοκορεάτη ομόλογό του την Τρίτη, καθώς αξιωματούχοι στη Σεούλ αρνήθηκαν το ενδεχόμενο το γραφείο του νοτιοκορεάτη προέδρου να ήταν η πηγή των διαρροών σχετικά με τις πωλήσεις όπλων της Νότιας Κορέας στις ΗΠΑ.

Οπως ανέφερε ο Guardian, η αποκάλυψη του άκρως απόρρητου υλικού αποτελεί τη χειρότερη παραβίαση της εθνικής ασφάλειας της Ουάσινγκτον εδώ και πολλά χρόνια και περιελάμβανε λεπτομέρειες σχετικά με την έλλειψη πυρομαχικών στην Ουκρανία και τις μεθόδους συλλογής πληροφοριών των ΗΠΑ που χρησιμοποιούνται εναντίον της Ρωσίας.

Τα ανεπιβεβαίωτα έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που προφανώς βασίζονται σε εσωτερικές συζητήσεις μεταξύ κορυφαίων αξιωματούχων ασφαλείας της Νότιας Κορέας, υποστήριζαν ότι η Σεούλ ανησυχούσε ότι βλήματα πυροβολικού που προορίζονταν για τις ΗΠΑ, θα μπορούσαν τελικά να βρεθούν στην Ουκρανία.

Η πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν όπλα της Νότιας Κορέας από την Ουκρανία θα ήταν βαθιά προβληματική για τον πρόεδρο Γιουν Σουκ Γιολ, καθώς θα παραβίαζε τη μακροχρόνια πολιτική της χώρας -που υποστηρίζεται από την πλειοψηφία των ψηφοφόρων- να μην εξάγει όπλα σε χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο.

Την Τρίτη ωστόσο, αξιωματούχοι προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τη σημασία των εγγράφων, η αυθεντικότητα των οποίων δεν έχει επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα.

Το γραφείο του Γιουν δήλωσε ότι μια αρχική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει «μικρή πιθανότητα» να έχουν υποκλαπεί εσωτερικές συζητήσεις από αξιωματούχους των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Ο Κιμ Τάε-χιο, αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της Νότιας Κορέας, υποστήριξε ότι οι πληροφορίες που φέρεται να έχουν συλλεχθεί από εσωτερικές συζητήσεις ήταν «αναληθείς» και είχαν «αλλοιωθεί».

«Οι δύο χώρες έχουν την ίδια εκτίμηση, ότι δηλαδή μεγάλο μέρος των πληροφοριών που αποκαλύπτονται είναι αλλοιωμένες», δήλωσε ο Κιμ στους δημοσιογράφους καθώς αναχωρούσε για την Ουάσινγκτον ενόψει της επίσκεψης του Γιουν στις ΗΠΑ στα τέλη του μήνα.

Το εν λόγω έγγραφο χωρίς ημερομηνία ανέφερε ότι η Νότια Κορέα είχε συμφωνήσει να πουλήσει βλήματα πυροβολικού για να βοηθήσει τις ΗΠΑ να αναπληρώσουν τα αποθέματά τους, επιμένοντας ότι ο «τελικός χρήστης» θα πρέπει να είναι οι ΗΠΑ. Αλλά πρόσθετε ότι ανώτεροι αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας ανησυχούσαν ότι η Ουάσινγκτον θα στείλει τα βλήματα στην Ουκρανία.

Ο Κιμ είπε ότι οι εικασίες ότι οι ΗΠΑ κατασκοπεύουν τη Νότια Κορέα –βασικό τους σύμμαχο, όπου βρίσκονται 28.500 αμερικανοί στρατιώτες- δεν θα βλάψουν τις διμερείς σχέσεις. «Οι ΗΠΑ είναι η χώρα με τις καλύτερες υπηρεσίες πληροφοριών στον κόσμο και από τότε που ανέλαβε καθήκοντα ο Γιουν, έχουμε μοιραστεί πληροφορίες σχεδόν σε κάθε τομέα», τόνισε.

Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι οι διαρροές περισσότερων από 100 άκρως απόρρητων αμερικανικών εγγράφων του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας, δεν αποκλείεται να είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου, προειδοποιώντας ότι μπορεί να εμφανιστούν νέες διαρροές που θα προκαλούσαν μεγαλύτερη ζημιά στις σχέσεις με τους συμμάχους τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα έγγραφο, το οποίο χαρακτηρίζεται άκρως απόρρητο και αφορά ενημέρωση της CIA, ανέφερε ότι η Μοσάντ ενθάρρυνε τα στελέχη της να συμμετάσχουν σε διαδηλώσεις κατά των σχεδίων της ισραηλινής κυβέρνησης να αποδυναμώσει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Η ισραηλινή κυβέρνηση φυσικά αρνήθηκε ότι υπήρξε οποιαδήποτε ανάμειξη της Μοσάντ στις διαδηλώσεις.

Αλλο έγγραφο αποκαλύπτει ότι η Αίγυπτος, από τους καλύτερους συμμάχους των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, σχεδίαζε κρυφά να κατασκευάσει 40.000 πυραύλους για να τους στείλει στη Ρωσία.

Ο επικεφαλής της Αυστραλιανής Αμυντικής Δύναμης, στρατηγός Ανγκους Κάμπελ, χαρακτήρισε τις υποτιθέμενες διαρροές ως «δυνητικά επιζήμιες» και δήλωσε ότι θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη μεταξύ των συμμάχων. Πρόσθεσε ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη εθνικής ασφαλείας να κρατηθούν κάποιες πληροφορίες μυστικές.

Το ίδιο είχε πει και ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, ο οποίος δήλωσε ότι οι πληροφορίες που διέρρευσαν «δεν έχουν καμία δουλειά… στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων ή στην τηλεόραση».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...