295
Ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην εκδήλωση «Astypalea: smart & sustainable island» | INTIMEnews

Δέσμευση Μητσοτάκη: Η αδικία με τον ΕΝΦΙΑ στην Αστυπάλαια θα διορθωθεί

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2022, 11:01
Ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην εκδήλωση «Astypalea: smart & sustainable island»
|INTIMEnews

Δέσμευση Μητσοτάκη: Η αδικία με τον ΕΝΦΙΑ στην Αστυπάλαια θα διορθωθεί

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2022, 11:01

Με τον υπολογισμό του νέου ΕΝΦΙΑ, η Aστυπάλαια μετατράπηκε σε ένα από τα πιο ακριβά νησιά ως προς την αξία ακινήτου ανά τετραγωνικό μέτρο και κατά την παρουσία του την Πέμπτη στο νησί, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι πρόκειται για μία αδικία η οποία –όπως δεσμεύθηκε– θα διορθωθεί.

«Εγινε λάθος με τον ΕΝΦΙΑ. Πρόκειται για μία αδικία η οποία θα διορθωθεί», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους κατοίκους της Αστυπάλαιας μετά την εκδήλωση για την υλοποίηση του προγράμματος «Astypalea: smart & sustainable island».

Ο φόρος ακίνητης περιουσίας για τις ιδιοκτησίες στο νησί υπολογίστηκε με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες, οι οποίες από 650 ευρώ το τετραγωνικό έφθασαν να διαμορφωθούν σε 800 έως και 2.150 ευρώ.

Ενδεικτικά, η «Καθημερινή» παρουσίασε την περίπτωση ιδιοκτήτη ακινήτου στο Βαθύ ο οποίος πέρυσι πλήρωσε ΕΝΦΙΑ 1.336,57 ευρώ και φέτος 8.698,37 ευρώ, καθώς σπίτι και αγροτεμάχιο αποτιμήθηκαν με αντικειμενική αξία 1.441.276 ευρώ.

Επειτα από επικοινωνία που είχε με το Αυτοτελές Τμήμα Εκτιμήσεων και Προσδιορισμού Αξιών Ακινήτων, ο δήμαρχος του νησιού, Νίκος Κομηνέας, πληροφορήθηκε ότι η εκτίμηση των αντικειμενικών αξιών έγινε από εταιρεία ορκωτών λογιστών. «Οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων στο νησί καθορίστηκαν βάσει των αγγελιών πώλησης ακινήτων, οι οποίες όμως αντιπροσωπεύουν το επιθυμητό προσδοκώμενο όφελος και όχι το πραγματικό, τελικά, συμφωνηθέν τίμημα», σημείωσε σε δηλώσεις του στην «Καθημερινή», ενώ «δεν υπήρξε επαφή με τη ΔΟΥ ή τους συμβολαιογράφους που κάνουν εργασίες στο νησί».

Παράλληλα, στην Αστυπάλαια δεν έχουν καθοριστεί ζώνες, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζεται το ίδιο ένα παραλιακό οικόπεδο με ένα άλλο που απέχει 1.500 μέτρα από τη θάλασσα, επισημαίνει.

Ενδεικτικά, η αντικειμενική αξία ενός ακινήτου στη Χώρα της Αστυπάλαιας έχει καθοριστεί στα 2.150 ευρώ ανά τετραγωνικό, όταν η αντίστοιχη τιμή για τη Χώρα της Καλύμνου είναι 1.000 ευρώ το τετραγωνικό, στην Πάτμο 1.750 ευρώ/τετραγωνικό, στην Ιουλίδα της Κέας 1.100 ευρώ/τετραγωνικό, στη Χώρα της Αντιπάρου 1.900 ευρώ/τετραγωνικό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...