384
| Stringer / SOOC

Πανελλαδικές – Τα θέματα των Νέων Ελληνικών: Γιατί δεν αγαπάνε οι μαθητές την Ιστορία;

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2022, 10:26
| Stringer / SOOC

Πανελλαδικές – Τα θέματα των Νέων Ελληνικών: Γιατί δεν αγαπάνε οι μαθητές την Ιστορία;

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2022, 10:26

Για την αξία της ιστορικής μνήμης κλήθηκαν να απαντήσουν, τόσο μέσω ερωτήσεων πάνω σε τρία κείμενα όσο και στην έκθεση, οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2022 κατά την εξέταση του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας.

«Γιατί δεν αγαπάνε οι μαθητές την Ιστορία; Οι απαντήσεις είναι γνωστές. Γιατί συνήθως πρέπει να τη μάθουν παπαγαλία, γιατί συνήθως μαθαίνουν για προσωπικότητες και όχι για την κοινωνία, γιατί μαθαίνουν κυρίως για την παλαιότερη ιστορία και όχι τη νεότερη. Ο σημαντικότερος, όμως, λόγος που η Ιστορία είναι απωθητική για τους μαθητές είναι ότι το σχολείο δεν καταφέρνει να συνδέσει τη ζωή των μαθητών με το παρελθόν. Δεν καταλαβαίνουν γιατί να πρέπει να τα μάθουν όλα αυτά. Οπως μου έλεγαν κάποιοι φοιτητές μου: “Γιατί, κύριε, να πρέπει να μαθαίνουμε ιστορία; Εμείς κοιτάμε μπροστά. Κοιτάμε στο μέλλον”». Αυτό ήταν ένα απόσπασμα, η αρχή, από το κείμενο του συγγραφέα Ραϋμόνδου Αλβανού –από το βιβλίο «Ο ελληνικός εμφύλιος: Μνήμες σε πόλεμο και σύγχρονες πολιτικές ταυτότητες»– στο οποίο κλήθηκαν να εξεταστούν, στο πλαίσιο της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις την Παρασκευή, οι οποίοι «πήραν τη σκυτάλη» από τους μαθητές των ΕΠΑΛ που άνοιξαν τη Πέμπτη την αυλαία των φετινών Πανελλαδικών.

♦ Δείτε τα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας εδώ.

Ο Ραϋμόνδος Αλβανός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971 και είναι απόφοιτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Συγκριτικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Essex και το 2005 ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Ζει στην Καστοριά και μέχρι το 2019 δίδασκε, ως επιστημονικός συνεργάτης, στο τμήμα Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Καστοριά). Επίσης είναι συνεργάτης του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, υπεύθυνος για τις ξεναγήσεις και τις εκδηλώσεις του Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης στο Γράμμο.

Το Σάββατο 4 Ιουνίου, εξεταζόμενο μάθημα για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ είναι τα Μαθηματικά (Αλγεβρα), ενώ επόμενη εξέταση για τους υποψηφίους των ΓΕΛ είναι τη Δευτέρα 6 Ιουνίου, με Αρχαία Ελληνικά, Μαθηματικά και Βιολογία.

Υπενθυμίζεται ότι οι Πανελλαδικές ολοκληρώνονται στις 10 Ιουνίου για τους μαθητές των ΓΕΛ και στις 17 Ιουνίου για τους μαθητές των ΕΠΑΛ. Τα Ειδικά Μαθήματα θα εξεταστούν 18-30 Ιουνίου.

Σε ανάρτησή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ευχήθηκε καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...