306
Δεν «τσιμπάμε» στις προκλήσεις του «στριμωγμένου» Ερντογάν, είπε την Τετάρτη ο υπουργός των Εξωτερικών | INTIMEnews

Δένδιας: Δεν θα ακολουθήσουμε την Τουρκία στον κατήφορο

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2020, 14:41
Δεν «τσιμπάμε» στις προκλήσεις του «στριμωγμένου» Ερντογάν, είπε την Τετάρτη ο υπουργός των Εξωτερικών
|INTIMEnews

Δένδιας: Δεν θα ακολουθήσουμε την Τουρκία στον κατήφορο

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2020, 14:41

Η Ελλάδα δεν θα πέσει στην παγίδα που της στήνει η Αγκυρα, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε δηλώσεις του την Τετάρτη, διαμηνύοντας ότι δεν θα επιτραπεί στη γείτονα η στρατιωτικοποίηση οιασδήποτε διαφοράς.

«Δεν θα ακολουθήσουμε την Τουρκία στον κατήφορο, ούτε στον λεκτικό κατήφορο, ούτε στον κατήφορο των ενεργειών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real, αν και όπως είπε, η γειτονική χώρα οδηγεί τα πράγματα σε μια διαρκή κλιμάκωση που δεν θα αποφέρει θετικά αποτελέσματα για κανέναν στην ευρύτερη περιοχή.

«Δυστυχώς είμαστε σε ένα κλίμα στο οποίο η Τουρκία δεν ανταποκρίνεται στη χείρα φιλίας που μονίμως τείνει η χώρα μας. Εμείς έχουμε υποχρέωση να προασπίσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα, την εθνική μας κυριαρχία και να μην επιτρέψουμε στην Τουρκία να οδηγήσει τις σχέσεις μας σε μια κλιμάκωση τέτοια που να φτάσουμε σε στρατιωτικοποίηση οποιασδήποτε διαφοράς», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως  «δεν πρόκειται να πάμε σε στρατιωτικοποίηση της κρίσης με την Τουρκία».

Είναι η παγίδα την οποία η Τουρκία στήνει για την Ελλάδα: να περάσουμε από το στάδιο του δικαίου στο στάδιο των ενεργειών αυτής τη μορφής. Η στρατιωτικοποίηση των διαφορών με την Τουρκία δεν θα οδηγήσει σε επίλυση, θα οδηγήσει σε επιδείνωση», επεσήμανε, η Ελλάδα ωστόσο, έσπευσε να υπογραμμίσει, «διατηρεί όλα τα δικαιώματα προάσπισης του εθνικού της χώρου».

Οπως έκανε γνωστό ο κ. Δένδιας στη ραδιοφωνική του συνέντευξη, η χώρα μας βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Ιταλία και με την Αίγυπτο, ενώ κάποια στιγμή θα αρχίσουν οι σχετικές συζητήσεις με την Κύπρο και θα επανέλθει στη συζήτηση επί του συγκεκριμένου θέματος και με την Αλβανία.

«Η κυβέρνηση έχει επιλέξει καταρχήν τη διαπραγμάτευση με την Ιταλία για το θέμα της ΑΟΖ και τη συζήτηση με την Αίγυπτο και επιφυλάσσεται του δικαιώματος επέκτασης των χωρικών υδάτων και στο Ιόνιο και στο Αιγαίο, όταν κρίνει ότι ο χρόνος είναι κατάλληλος», δήλωσε σχετικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...