450
Στιγμιότυπο από το «πάρτι» στην Αγία Παρασκευή | Facebook/CreativeProtagon

Σοκ για το πάρτι στην Αγία Παρασκευή: Ετσι θα γίνουμε Ιταλία

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2020, 10:58
Στιγμιότυπο από το «πάρτι» στην Αγία Παρασκευή
|Facebook/CreativeProtagon

Σοκ για το πάρτι στην Αγία Παρασκευή: Ετσι θα γίνουμε Ιταλία

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2020, 10:58

Εντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει στην επιστημονική κοινότητα και όχι μόνο, η ανόητη, αν όχι αντικοινωνική συμπεριφορά εκατοντάδων νεαρών συμπολιτών μας, οι οποίοι συνέρρευσαν τη νύχτα της Τρίτης στην κεντρική πλατεία της Αγίας Παρασκευής (εδώ), διοργανώνοντας ένα υπαίθριο πάρτι και μολονότι η επιδημία του κορονοϊού εξακολουθεί να είναι παρούσα -και να σκοτώνει- στη χώρα μας.

Καθώς η καραντίνα έχει λήξει από τα ξημερώματα της 4ης Μαΐου, από την κυβέρνηση και τους ειδικούς υπάρχει η σύσταση για περιορισμό των άσκοπων μετακινήσεων μετά τα μεσάνυχτα, ενώ παράλληλα όλοι καλούμαστε να τηρούμε τα μέτρα αυτοπροστασίας, κρατώντας αποστάσεις και προσέχοντας την υγιεινή των χεριών –τίποτα όμως απ’ όλα αυτά δεν έκαναν οι «300» που επιδεικτικά συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Αγίου Ιωάννου για να γλεντήσουν, λες και η Covid-19 δεν υπάρχει πια.

Χαρακτηριστικές του ευρύτερου προβληματισμού είναι οι δηλώσεις του καθηγητή Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλους της επιτροπής επιστημόνων που έχει οριστεί για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, Νίκου Σύψα. Το πρωί της Τετάρτης ο διακεκριμένος επιστήμων έκανε λόγο για «παρανόηση ότι τελείωσε η επιδημία».

«Είναι τεράστιο λάθος αυτό. Ο ιός είναι εδώ και μπορεί να συνεχίσει στην κοινότητα. Ο δείκτης R0 (ο δείκτης μετάδοσης του ιού) μπορεί να φτάσει το 2,5 σε ημέρες, δεν θέλει πολύ χρόνο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6».

Την περασμένη Δευτέρα, ο Σωτήρης Τσιόδρας είχε ανακοινώσει ενθουσιασμένος ότι ο R0 του κορονοϊού στη χώρα μας έχει πέσει κάτω του 0,5 (εδώ).

«Δεν χρειάζεται εφησυχασμός, δεν επιτρέπεται παραβίαση των κανόνων γιατί θα επιστρέψουμε εκεί που ήμασταν», πρόσθεσε ο καθηγητής, υπογραμμίζοντας ότι κάτι παρόμοιο συνέβη στην Ιταλία «και άνοιξαν οι πόρτες της κόλασης και δεν έχουν κλείσει ακόμα. Έτσι απότομα θα γίνει. Εάν διασπείρουμε ανελέητα στην κοινότητα, αυτό θα γίνει», σημείωσε.

Ερωτηθείς ποιο είναι το σημάδι που θα ανησυχήσει τους ειδικούς ο κ. Σύψας απάντησε ότι «εάν ο δείκτης R0 ανέβει πάνω από το 1 θα ανησυχήσουμε».

«Αντε να ιχνηλατήσει κανείς αυτό που έγινε»

Την ανησυχία του για το πάρτι των 300 ατόμων στην Αγία Παρασκευή, εξέφρασε και ο καθηγητής παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος.

«Φυσικά το φοβάμαι, ήταν η δεύτερη ημέρα (άρσης των μέτρων). Φανταστείτε να ανοίξουν και τα μαγαζιά», τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο κ. Γώγος εξήγησε ότι στην φάση που βρισκόμαστε στόχος ήταν να δοθεί προσοχή στο Μετρό, στα λεωφορεία και τα μέσα μεταφοράς «και τελικά προκύψανε πολλοί άλλοι πυρήνες χειρότεροι».

«Δεν έχει καταλάβει ο κόσμος. Νομίζω κατάλαβε ότι τελείωσε το θέμα, έχουμε μηδέν κρούματα δεν έχουμε καμία προοπτική για νέα κρούσματα και φέρεται όπως φερόταν πίσω από την επιδημία. Πραγματικά ανησύχησα», σημείωσε ο καθηγητής.

Τόνισε πως στην παρούσα κατάσταση ο στόχος είναι η έγκαιρη διάγνωση στα λίγα κρούσματα που θα υπάρχουν και η περιχαράκωση με ιχνηλάτηση. «Αντε να ιχνηλατήσει κανείς αυτό που έγινε στην Αγία Παρασκευή», είπε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...