463
Η εικόνα των 20 ηγετών προβάλλεται πάνω στο παλάτι Salwa στη Ντιρίγια της Σαουδικής Αραβίας | Saudi G20 Presidency Media/Handout via REUTERS

Σύνοδος G20: Το μυαλό του Τραμπ ήταν… στις εκλογές που έχασε

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2020, 15:15
Η εικόνα των 20 ηγετών προβάλλεται πάνω στο παλάτι Salwa στη Ντιρίγια της Σαουδικής Αραβίας
|Saudi G20 Presidency Media/Handout via REUTERS

Σύνοδος G20: Το μυαλό του Τραμπ ήταν… στις εκλογές που έχασε

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2020, 15:15

Ο Ντόναλντ Τραμπ άφησε τους ηγέτες της G20 να συζητούν για το πώς θα αντιμετωπίσουν τη μεγαλύτερη πρόκληση της παγκόσμιας ιστορίας εδώ και δεκαετίες, και έφυγε για να… παίξει γκολφ.

Πρώτα όμως, συνεχίζοντας να ισχυρίζεται ότι αυτός έχει κερδίσει τις εκλογές και όχι ο Τζο Μπάιντεν, τους είχε πει ότι θα είναι μαζί για πολύ καιρό ακόμα, μιλώντας στην τηλεδιάσκεψη της συνόδου των ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου, που διοργανώνει η Σαουδική Αραβία.

Παράλληλα, και ενώ μιλούσαν άλλοι ηγέτες, ο Τραμπ έγραφε στο αγαπημένο του Twitter για τις αμερικανικές εκλογές. Στον λογαριασμό του προέδρου θα μπορεί να γράφει μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, μετά θα μεταβιβαστεί στον Μπάιντεν, όπως ανακοίνωσε η δημοφιλής πλατφόρμα.

Με τους ηγέτες των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη να ξεκινούν την εικονική σύνοδο τους για θέματα όπως η πανδημία του κορονοϊού και η κλιματική αλλαγή, η προσοχή του αμερικανού προέδρου ήταν στραμμένη κάπου άλλου – στον καβγά για τις αμερικανικές εκλογές, μεταδίδει το Bloomberg.

Ο Τραμπ είχε το κεφάλι του στραμμένο προς τα κάτω, κοιτώντας κάτι στο γραφείο όσο κράτησε η ομιλία του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, Σαλμάν Μπιν Αμπντουλαζίζ, ο οποίος καλωσόρισε τις χώρες της Ομάδας των 20 (G20). Η ομιλία και τηλεοπτική εικόνα των ηγετών είχε αναρτηθεί σε ζωντανή μετάδοση στην επίσημη ιστοσελίδα της G20.

Εικόνα από την τηλεδιάσκεψη της συνόδου. Πάνω δεξιά, ο Ντόναλντ Τραμπ – REUTERS/Yves Herman/Pool

Ο Τραμπ δεν έδειξε να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την ομιλία του μονάρχη, και σε μήνυμα του στο Twitter, σχολίασε την συνάντηση που πραγματοποίησε νωρίτερα με τους ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων από το Μίσιγκαν, τονίζοντας ότι «θα καταδείξουμε μαζική και πρωτοφανή απάτη!».

Μετά από ένα μπαράζ αναρτήσεων στο Twitter, ο πρόεδρος έκανε την παρέμβαση του στη σύνοδο για να αναχωρήσει στη συνέχεια για το γήπεδο γκολφ που έχει στη Βιρτζίνια.

Νωρίτερα, πρόλαβε να πει ότι οι ΗΠΑ υπό την προεδρία του, έκαναν τον κόσμο ασφαλέστερο, ενισχύοντας το NATO, νικώντας το Ισλαμικό Κράτος και καταπολεμώντας την τρομοκρατία, σύμφωνα με το Bloomberg, που επικαλείται δύο αξιωματούχους της G-20.

Υποστήριξε ακόμα, ότι οι ΗΠΑ ήταν αποτελεσματικές στην καταπολέμηση της πανδημίας (με 250.000 νεκρούς έως σήμερα), ενώ αναφέρθηκε στη χαμηλή ανεργία.

Για το εμβόλιο κατά της Covid-19, ο Τραμπ επανέλαβε την πάγια θέση του ότι κάθε Αμερικανός που θέλει το εμβόλιο θα πρέπει να έχει πρόσβαση.

Αντίθετα με άλλους ηγέτες, ο Τραμπ δεν μίλησε για την ανάγκη τα εμβόλια να διατεθούν σε ολόκληρο τον κόσμο, ιδίως στις πιο φτωχές χώρες. Κάλεσε επίσης τους υπόλοιπους ηγέτες να απορρίψουν τα lockdown για τον έλεγχο της πανδημίας.

Λίγο μετά τις δηλώσεις του ο Τραμπ αποχώρησε -ενώ μιλούσε ο βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον- και τη θέση του πήρε ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν και στη συνέχεια ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Λάρι Κούντλοου. Κάποιοι άλλοι ηγέτες επίσης αποχώρησαν μετά τις ομιλίες τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...