315
Ο Αντονι Μπλίνκεν τόνισε ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στη θέση των ΗΠΑ υπέρ της πολιτικής ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ | Brendan Smialowski/Pool via REUTERS

Μπλίνκεν: Η απάντηση στη Ρωσία ορίζει μια οδό προς τα εμπρός – αν το επιλέξει η Μόσχα

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2022, 22:32
Ο Αντονι Μπλίνκεν τόνισε ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στη θέση των ΗΠΑ υπέρ της πολιτικής ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ
|Brendan Smialowski/Pool via REUTERS

Μπλίνκεν: Η απάντηση στη Ρωσία ορίζει μια οδό προς τα εμπρός – αν το επιλέξει η Μόσχα

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2022, 22:32

Η γραπτή απάντηση της Ουάσινγκτον στις απαιτήσεις της Ρωσίας αναφορικά με την ασφάλεια χαράζει μια διπλωματική πορεία προς τα εμπρός αν η Μόσχα την προσεγγίσει σοβαρά, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν.

Οπως εξήγησε ο αμερικανός υπουργός, η επιστολή, που παραδόθηκε την Τετάρτη στη Ρωσία, έχει μια «αρχική και ρεαλιστική» αξιολόγηση των ανησυχιών που έχει εγείρει η Μόσχα. Πρόσθεσε ότι η απάντηση συντάχθηκε πλήρως συντονισμένα με την Ουκρανία και τους ευρωπαίους συμμάχους της Ουάσινγκτον.

«Όλα όσα αναφέρονται χαράζουν μια σοβαρή διπλωματική πορεία προς τα εμπρός, αν η Ρωσία το επιλέξει», είπε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους. Επισήμανε ότι αναμένει να έχει νέα συζήτηση με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ο αμερικανός υπουργός σημείωσε ότι η απάντηση των ΗΠΑ στα αιτήματα της Ρωσίας αντικατοπτρίζει ότι η Ουάσινγκτον είναι ανοιχτή στον διάλογο και επιλέγει τη διπλωματία, αλλά και ότι εναπόκειται στη Ρωσία να απαντήσει. Προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα είναι έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο.

Η Ουάσινγκτον έχει καταστήσει σαφές ότι απορρίπτει τις ρωσικές απαιτήσεις το ΝΑΤΟ να αποσύρει τα στρατεύματα και τα όπλα του από την Ανατολική Ευρώπη και να απαγορεύσει στην Ουκρανία να μην ενταχθεί ποτέ στην Βορειοατλαντική Συμμαχία. Υποστηρίζει ότι είναι έτοιμο να συζητήσει άλλα θέματα όπως ο έλεγχος των εξοπλισμών και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στη θέση των ΗΠΑ σχετικά με την πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ.

Ενώ η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο θα παραμείνει ανοιχτή, είπε ο Μπλίνκεν, προειδοποίησε ότι οι Αμερικανοί στην πρώην σοβιετική δημοκρατία θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να φύγουν.

Την ίδια στιγμή, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας στην ώρα της κυβέρνησης κατά την διάρκεια της ολομέλειας της Κρατικής Δούμας, δήλωσε ότι η Ρωσία δεν θα δημοσιεύσει την απάντηση των Ηνωμένων Πολιτειών για τις εγγυήσεις ασφαλείας, εάν υπάρξει τέτοια παράκληση. Παράλληλα όμως επισήμανε ότι για την ουσία και το περιεχόμενο της αντίδρασης της Ουάσινγκτον θα ενημερωθεί η κοινή γνώμη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News