490
| ΙΝΤΙΜΕnews

Μπαϊράκι μητροπολιτών κατά της κυβέρνησης – Οργή Μεσογαίας για πρόστιμο €1.500 σε εκκλησία

Protagon Team Protagon Team 14 Δεκεμβρίου 2020, 10:23

Μπαϊράκι μητροπολιτών κατά της κυβέρνησης – Οργή Μεσογαίας για πρόστιμο €1.500 σε εκκλησία

Protagon Team Protagon Team 14 Δεκεμβρίου 2020, 10:23

Στις τάξεις των μητροπολιτών πληθαίνουν οι φωνές που εκφράζουν την πρόθεση να παρακάμψουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης (για ανοικτές εκκλησίες μόνο ανήμερα των Χριστουγέννων και των Φώτων με ελάχιστους πιστούς, εννέα άτομα και 25 σε μητροπολιτικούς ναούς) και να ανοίξουν τους ναούς.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του μητροπολίτη Κυθήρων Σεραφείμ, που σε δηλώσεις του στο Open μίλησε για διωγμό! «Κανείς δεν μπορεί να ανακόψει τη Θεία Λατρεία. Είναι φοβερό για εμάς. Είναι εντελώς απαράδεκτο (…) Εμείς θα κάνουμε κανονικά τις λειτουργίες και ας έρθουν να μας συλλάβουν. Είμαστε αγανακτισμένοι», προειδοποίησε μεταξύ άλλων.

Την Τρίτη συνεδριάζει μέσω τηλεδιάσκεψης (σ.σ. καθώς η τελευταία συνεδρίαση διά φυσικής παρουσίας δεν πήγε και τόσο καλά από πλευράς μολύνσεων με κορονοϊό) η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, με κύριο αντικείμενο τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης και προσδοκία να υπάρξει μία «βελτιωμένη απόφαση».

Ανήμερα της εορτής του Αγίου Σπυρίδωνος, ο μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης (μια περιοχή που έχει πληγεί ιδιαίτερα από την επιδημία) Θεολόγος ευχήθηκε «ο Θεός να φωτίσει όσους έχουν στα χέρια τους τη διαχείριση αυτής της θλιβεράς καταστάσεως να αντιληφθούν ότι ο άνθρωπος δεν είναι μόνο σάρκα. Είναι και ψυχή και αυτή η ψυχή αυτές τις ημέρες τις πικρές θέλει κάπου να ακουμπήσει» και στο ίδιο πλαίσιο κατήγγειλε ότι η Εκκλησία αντιμετωπίζεται με αυστηρότητα και με σκληρά μέτρα που επεβλήθησαν «όχι επειδή το θέλησε ο λαός του θεού, αλλά έξωθεν από την πίστη μας».

Με τη σειρά του και ο μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος αρκέστηκε να πει, σύμφωνα με το romfea.gr, ότι οι ανακοινώσεις για την παρουσία εξαιρετικά περιορισμένου αριθμό πιστών στις εκκλησίες ανήμερα τα Χριστούγεννα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές.

Εκ των πιο προβεβλημένων αρνητών της πανδημίας, ο μητροπολίτης Κερκύρας Νεκτάριος –ο οποίος πρόσφατα δικάστηκε και αθωώθηκε για τα όσα είχε κάνει στο πρώτο lockdown– όχι μόνο εξέφρασε την έντονη διαφωνία του με τις κυβερνητικές αποφάσεις, αλλά επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι ο κορονοϊός «είναι πρόσχημα για να μην κοινωνήσουμε». Παράλληλα, για την απαγόρευση των τελετών αγιασμού των υδάτων σε ανοικτό δημόσιο χώρο, έκανε λόγο για απόφαση που προσβάλλει την Εκκλησία.

Στο Κορωπί το πρόστιμο των 1.500 ευρώ που επιβλήθηκε στους υπευθύνους εκκλησίας της περιοχής (+ 300 ευρώ στη νεωκόρο) επειδή άνοιξε κανονικά για τους πιστούς και λειτούργησε, παρά τη σχετική απαγόρευση, προκάλεσε την οργή της τοπικής μητρόπολης.

Σε ανακοίνωσε που εξέδωσε, η μητρόπολη Μεσογαίας επιτέθηκε με δριμύτητα στην κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «παραλογισμό», ενώ  από τα «πυρά» της δεν γλίτωσε ούτε ο πολίτης που έκανε την καταγγελία:

«Το πρόστιμο έπρεπε να επιβληθεί σε αυτόν που έκανε την απαράδεκτη καταγγελία, χωρίς κανένα απολύτως έννομο συμφέρον, χωρίς κανέναν κίνδυνο της δημόσιας υγείας, μόνο από αντιεκκλησιαστική εμπάθεια, την οποία δυστυχώς νομιμοποιεί το κράτος. Οι τέτοιου τύπου τύποι αποτελούν την απειλή της κοινωνίας και όχι οι απλοί πιστοί, που στρέφονται προς τον Θεό, σαν το έσχατο αποκούμπι τους, μάλιστα μέσα σε τόσο δύσκολες μέρες», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Το μεσημέρι της Δευτέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε πως θα υπάρξει νέα επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο εντός της ημέρας για το θέμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...