429
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, μητροπολίτης Ιλίου Αθηναγόρας, δεν θέλησε να πει ποιος εκ των ιεραρχών ήταν το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα ούτε να διευκρινίσει τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων |

Η Ιερά Σύνοδος έστειλε επιστολή: Δεν θα ανεχτούμε κλειστές εκκλησίες τα Χριστούγεννα

Protagon Team Protagon Team 13 Νοεμβρίου 2020, 14:14
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, μητροπολίτης Ιλίου Αθηναγόρας, δεν θέλησε να πει ποιος εκ των ιεραρχών ήταν το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα ούτε να διευκρινίσει τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων
|

Η Ιερά Σύνοδος έστειλε επιστολή: Δεν θα ανεχτούμε κλειστές εκκλησίες τα Χριστούγεννα

Protagon Team Protagon Team 13 Νοεμβρίου 2020, 14:14

«Να ξέρετε ότι η Ιερά Σύνοδος απέστειλε επιστολή προς τους αρμοδίους, που λέμε ότι δεν θα ανεχτούμε την περίοδο των Χριστουγέννων να μείνουν οι ναοί κλειστοί».

Η δήλωση ανήκει στον μητροπολίτη Νέας Ιωνίας, Γαβριήλ, την ώρα που η Ιερά Σύνοδος μετρά -κατά πληροφορίες- τουλάχιστον τέσσερα (ενώ άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για έξι) κρούσματα κορονοϊού. Πρόκειται για ιεράρχες που κόλλησαν την περασμένη εβδομάδα κατά την τριήμερη (Τετάρτη έως Παρασκευή) συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που πραγματοποιήθηκε με φυσική παρουσία των μελών της και όχι μέσω τηλεδιάσκεψης.

Των εργασιών της Ιεράς Συνόδου ακολούθησε γεύμα παρουσία ιεραρχών, λαϊκών και υπαλλήλων εταιρείας catering, όπου πιθανολογείται ότι έγινε η διασπορά του ιού.

Οπως είπε ο  εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, μητροπολίτης Ιλίου Αθηναγόρας, «ενημερωθήκαμε ότι υπήρχε κρούσμα και κάναμε τεστ, εκτός από τον Αρχιεπίσκοπο, όλοι οι συμμετέχοντες».

«Εγώ είμαι αρνητικός», ανέφερε σε δηλώσεις στο Μega, αρνούμενος να πει οτιδήποτε περαιτέρω για τον ιεράρχη που βρέθηκε θετικός αλλά ούτε και για τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μετά τη διένεργεια των τεστ.

Ο μητροπολίτης Γαβριήλ ωστόσο επέμεινε  ότι η Εκκλησία έχει πλέον την γνώση και την εμπειρία να διαχειρίζεται την πανδημία. «Οχι -όπως εξήγησε- επειδή θέλουμε να κάνουμε αντίπραξη ή από κόντρα. Η Εκκλησία απέκτησε την εμπειρία να διαχειριστεί αυτή την μεγάλη κρίση της πανδημίας. Η Εκκλησία και αποστάσεις τηρεί, και αερίζεται και ξέρει πως να οικονομεί τους ανθρώπους μέσα στο χώρο».

Εξού και η διευκρίνιση από πηγές της Αρχιεπισκοπής ότι η διασπορά του ιού δεν έγινε σε κάποια λειτουργία αλλά -όπως πιθανολογούν- στο γεύμα μετά το πέρας των εργασίων της Ιεράς Συνόδου την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα μέτρα  σε όλους τους χώρους λατρείας, στους ναούς θα εισέρχονται μόνο οι κληρικοί και τα απαραίτητα πρόσωπα για να τελούνται κεκλεισμένων των θυρών οι ακολουθίες.

Η είσοδος τους ναούς θα επιτρέπεται μόνο στις κηδείες και πάλι όμως έως εννέα άτομα.

Ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας θέλησε ακόμη να σημειώσει ότι η Εκκλησία δεν μάχεται την επιστήμη, αλλά είναι σύμμαχός της:

«Η Εκκλησία δεν έσκυψε το κεφάλι, ούτε έχει ηττοπάθεια. Η Εκκλησία κατ’ άκραν οικονομία και σεβόμενη το μεγάλο δώρο που λέγεται ανθρώπινη ζωή», τόνισε, «δέχθηκε το κλείσιμο των εκκλησιών. Ακουσε την γνώμη των ειδικών και κατάλαβε ότι η πανδημία έχει μια πάρα πολύ σοβαρή εξέλιξη και επειδή σέβεται την ανθρώπινη ζωή, συμβάλλει, αποφεύγοντας τις συναθροίσεις».

Με την επιστολή της Ιεράς Συνόδου φέρεται να έχουν συνταχθεί και  οι μητροπολίτες Βέροιας και Ξάνθης (περιοχές με ιδιαίτερα βαρύ επιδημιολογικό φορτίο).

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, που βρίσκεται σε προληπτική καραντίνα στη Ζάλτσα Βοιωτίας, φέρεται να συμβούλευσε τους ιεράρχες να λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν τους τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία και το τι συμβαίνει γύρω τους…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...