1107
Οι παίκτες της Μπάγερν περιχαρείς με το τρόπαιο στα χέρια του Νόιερ | Miguel A. Lopes/Pool via REUTERS

Μπάγερν, ο «άλλος δρόμος» προς το Τσάμπιονς Λιγκ

Sportscaster Sportscaster 24 Αυγούστου 2020, 15:19
Οι παίκτες της Μπάγερν περιχαρείς με το τρόπαιο στα χέρια του Νόιερ
|Miguel A. Lopes/Pool via REUTERS

Μπάγερν, ο «άλλος δρόμος» προς το Τσάμπιονς Λιγκ

Sportscaster Sportscaster 24 Αυγούστου 2020, 15:19

Το γκολ που έκρινε τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ ήταν υπέροχο, αντάξιο του διακυβεύματος του αγώνα. Στη φάση του 59′, που διήρκεσε 30 δευτερόλεπτα, συμμετείχαν εννέα παίκτες της Μπάγερν Μονάχου. Στην κατάληξή της ο Τιάγκο έδωσε μια πανέξυπνη μπροστινή πάσα στον Κίμιχ, εκείνος ζύγισε τη σέντρα του με θαυμαστή ακρίβεια, και ο Κινγκσλέ Κομάν -με κεφαλιά- έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της Παρί Σεν Ζερμέν. Οσοι γνωρίζουν την ιστορία του 24χρονου σκόρερ, «διάβασαν» αμέσως τον συμβολισμό.

Ο Γάλλος (από τη Γουαδελούπη), που χάρισε στους Βαυαρούς το έκτο τους Κύπελλο Πρωταθλητριών/Τσάμπιονς Λιγκ, υπήρξε, κάποτε, το αγαπημένο παιδί της Παρί. Ηταν εννέα ετών όταν ο πατέρας του, φανατικός οπαδός των Παριζιάνων, τον πήγε στις ακαδημίες τους για να τον δοκιμάσουν. Και εξαιρετικά ταλαντούχος. Μερικά χρόνια αργότερα κλήθηκε στην εθνική Γαλλίας U-16, ενώ τον Φεβρουάριο του 2013 έγινε ο νεαρότερος παίκτης που αγωνίστηκε, ποτέ, στη Ligue 1 (16 ετών και 8 μηνών). Αλλά, ενάμισι χρόνο αργότερα, η Παρί τον έδιωξε. Οι άραβες ιδιοκτήτες της ανυπομονούσαν να κατακτήσουν την Ευρώπη – δεν μπορούσαν να περιμένουν έναν 18 χρονο να ωριμάσει. Βγήκαν στο μεταγραφικό παζάρι για να… κόψουν δρόμο προς την επιτυχία. Και τον Κομάν τον «υιοθέτησε» η Μπάγερν, το 2015, έπειτα από ένα σύντομο πέρασμά του από τη Γιουβέντους.

Ο Κομάν πανηγυρίζει το γκολ του που έδωσε τελικά το τρόπαιο στην Μπάγερν

Στο «Λουζ» της Λισαβόνας η Τύχη διάλεξε τον γάλλο εξτρέμ για σκόρερ του καθοριστικού γκολ, λες και είχε επιλέξει στρατόπεδο σε αυτήν την αναμέτρηση δυο αντίθετων ποδοσφαιρικών κόσμων. Της Παρί, από τη μια, που μόνο για δυο παίκτες της (Νεϊμάρ και Εμπαπέ) δαπάνησε σχεδόν 400 εκατομμύρια ευρώ. Και της Μπάγερν, από την άλλη, που ολόκληρη η βασική της ενδεκάδα -αυτή που παρέταξε στον τελικό- κόστισε περίπου τα μισά απ’ όσα ο βραζιλιάνος σούπερ-σταρ των αντιπάλων της.

Οι Βαυαροί κατέκτησαν το τρόπαιο αήττητοι, πετυχαίνοντας 43 γκολ στα 11 ματς που έδωσαν στο εφετινό Τσάμπιονς Λιγκ (τέσσερα σε κάθε αγώνα τους, κατά μέσον όρο!), χωρίς να υπάρχει στο βασικό τους σχήμα ούτε ένας ποδοσφαιριστής (μεταγραφικής) αξίας μεγαλύτερης από τα 36 εκατ. ευρώ που κατέβαλε πέρυσι η Νάπολι στη Ρόμα για να αγοράσει τον ακριβότερο έλληνα παίκτη, Κώστα Μανωλά. Την αρχή τους, ότι δεν θα διακυνδυνεύσουν την οικονομική τους υγεία για κανέναν, όσο ωραία κι αν κλωτσάει την μπάλα, δεν την πρόδωσαν ποτέ. Δεν είναι τυχαίο, που εδώ και μια εικοσαετία εμφανίζουν σταθερά κερδοφόρο χρήση.

Η αποθέωση του Χανς-Ντίτερ Φλικ

Ο Τόμας Μίλερ και ο Ντάβιντ Αλάμπα προήλθαν από τις ακαδημίες του συλλόγου. Ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, ίσως ο πιο «καυτός» σκόρερ στην Ευρώπη αυτήν την εποχή, αποκτήθηκε από την Ντόρτμουντ, πριν από έξι χρόνια, με ανταλλάγματα τον Γκέτσε και τον Χούμελς. Ο Γκορέτσκα, ως ελεύθερος, από τη Σάλκε. Ο Γιόσουα Κίμιχ, έναντι μόλις 8 εκατ. ευρώ (σήμερα θεωρείται ως ο κορυφαίος (και ακριβότερος) γερμανός ποδοσφαιριστής. Ο 19χρονος Αλφόνσο Ντέιβις, ο «νέος Μαρσέλο» στη θέση του αριστερού μπακ, έναντι 10 εκατ. ευρώ (ενάμισι χρόνο μετά κοστίζει πάνω από 60). Ο Σερζ Γκνάμπρι, που στα 25 του έκανε τους οπαδούς της Μπάγερν να ξεχάσουν τον Αριεν Ρόμπεν, με ακόμη λιγότερα (στη Βέρντερ δεν τον είχαν σε μεγάλη εκτίμηση). Ο Τιάγκο Αλκάνταρα, που ανδρώθηκε στη Μασία και κάποτε είχε ρήτρα εξαγοράς τα 90 εκατ. ευρώ, πήγε στο Μόναχο με 23 εκατ. ευρώ. Ο Κινγκσλέ Κομάν, ο «χρυσός» σκόρερ του τελικού, με 21 εκατ. ευρώ. Ο Τζερόμ Μπόατενγκ με 13, ο Νίκλας Ζίλε με 20, ο Μπενζαμέν Παβάρ με 32. Ο Φιλίπε Κοουτίνιο και ο Ιβάν Πέρισιτς είναι δανεικοί.

Μόνον τον Μάνουελ Νόιερ πλήρωσε ακριβά -τα 30 εκατ. ευρώ ήταν τεράστιο ποσό πριν από δέκα χρόνια-, όμως ο γερμανός τερματοφύλακας έχει βγάλει τα λεφτά του «με το παραπάνω». Και χθες έσωσε την ομάδα του από την ισοφάριση σε τετ-α-τετ του Νεϊμάρ, του Εμπαπέ και του Μαρκίνιος. Η μόνη της μεταγραφή για την οποία η Μπάγερν, μάλλον, έχει μετανιώσει, είναι ο Τολισό. Κόστισε 41 εκατ. ευρώ (το 2017) και, ακόμη, δεν έχει πείσει για την αξία του.

Ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι ποζάρει με την σημαία της Πολωνίας και το τρόπαιο

Στον αντίποδα, η Παρί έχει ξοδέψει για παίκτες πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ τα οκτώ τελευταία χρόνια. Η αξία της ομάδας που παρέταξε απέναντι στην Μπάγερν -μαζί με τους αναπληρωματικούς- εκτιμάται οτι ξεπερνά τα 700 εκατ. ευρώ. Σε ολόκληρο το ρόστερ της θα βρει κανείς μόνον έναν «γηγενή», τον Κιμπεμπέ, και άλλους δυο ποδοσφαιριστές που αποκτήθηκαν ως ελεύθεροι: τον Αντερ Ερέρα και τον Τσούπο – Μοτίνγκ.

Η Μπάγερν αρνείται να ξεχωρίσει μονάδες. Παίκτες ή προπονητές. Στη λογική πως κανενός το μέγεθος δεν υπερβαίνει αυτό του συλλόγου. Λίγο ως πολύ, αυτή είναι η φιλοσοφία και της Λίβερπουλ. Ολα τα άλλα μεγάλα club της Ευρώπης αναζητούν, διαρκώς, νέους «Θεούς» και τους πληρώνουν όσο – όσο.

Η Ιστορία, πάλι, δεν αρκείται στα γεγονότα. Εχει ανάγκη από πρόσωπα – πρωταγωνιστές. Στην περίπτωση του εφετινού θριάμβου της Μπάγερν, υπάρχουν δυο. Ο ένας είναι ο Χανς-Ντίτερ Φλικ. Ο «Χάνσι», όπως τον αποκαλούν οκ Γερμανοί. Ο πρώην βοηθός του Γιόαχιμ Λεβ στην εθνική ομάδα της Γερμανίας ανέλαβε τους Βαυαρούς τον περασμένο Νοέμβριο, λίγο πριν έρθουν στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» για το ματς με τον Ολυμπιακό. Είχαν υποστεί μια από τις μεγαλύτερες ήττες τους στα χρονικά της Μπουντεσλίγκα («πεντάρα» από την Αϊντραχτ στη Φρανκφούρτη), και πολλοί πίστευαν -τότε- πως η «αυτοκρατορία» τους κατέρρεε. Κι όμως, ο 55χρονος τεχνικός κατόρθωσε να μετατρέψει μια σεζόν που φαινόταν χαμένη, σε ένα ιστορικό «τρεμπλ». Η Μπάγερν «σάρωσε» τον τίτλο στο πρωτάθλημα, το Κύπελλο Γερμανίας και το τρόπαιο του Τσάμπιονς Λιγκ με ένα απίθανο ντεμαράζ: 32 νίκες σε 35 ματς, σε όλες τις διοργανώσεις. Φιλοδώρησε την Μπαρτσελόνα με οκτώ γκολ, την Τότεναμ με δέκα (σε δύο ματς), τον Ερυθρό Αστέρα με εννέα (σε δύο ματς), την Τσέλσι με επτά (σε δύο ματς). Και έχασε ματς για τελευταία φορά στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου.

Ο άλλος (πρωταγωνιστής) είναι ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. Που όχι, απλώς, πανηγύρισε το πρώτο Τσάμπιονς Λιγκ της καριέρας του, αλλά και συνέβαλε στον θρίαμβο όσο κανείς. Σε 47 αγώνες, εφέτος, πέτυχε 55 γκολ (15 στο Τσάμπιονς Λιγκ, 34 στην Μπουντεσλίγκα και έξι στο Κύπελλο Γερμανίας), ενώ μοίρασε και εννέα ασίστ. Βγήκε πρώτος σκόρερ και στις τρεις διοργανώσεις, με συχνότητα σκοραρίσματος που πλησιάζει εκείνη του θρυλικού Γκερντ Μίλερ. Στην Ευρώπη ξεπέρασε, κατά κάποιον τρόπο, και τον ρέκορντμαν Κριστιάνο Ρονάλντο. Τη σεζόν 2013-2014 ο Πορτογάλος είχε σημειώσει 17 τέρματα, αλλά σε 13 ματς. Ο Πολωνός σκόραρε 15 σε 11.

Ο «Λέβα» είναι ο μεγάλος αδικημένος από την απόφαση του France Football να μην απονεμηθεί εφέτος η «Χρυσή Μπάλα», λόγω Covid-19. Ούτε, καν, ψηφοφορία δεν θα χρειαζόταν. Θα του την έστελναν στο σπίτι, με μια κορδέλα στα χρώματα της Μπάγερν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...