491
Πλέον είναι δύσκολο να βρεις στα πρακτορεία φωτογραφία του «Αζοφστάλ» χωρίς καπνούς και φλόγες – οι ρωσικές δυνάμεις το χτυπούν αδιάλειπτα | REUTERS/Alexander Ermochenko

Αζοφίτες: Εμείς θα είμαστε οι νικητές στις 9 Μαΐου!

Protagon Team Protagon Team 7 Μαΐου 2022, 07:15
Πλέον είναι δύσκολο να βρεις στα πρακτορεία φωτογραφία του «Αζοφστάλ» χωρίς καπνούς και φλόγες – οι ρωσικές δυνάμεις το χτυπούν αδιάλειπτα
|REUTERS/Alexander Ermochenko

Αζοφίτες: Εμείς θα είμαστε οι νικητές στις 9 Μαΐου!

Protagon Team Protagon Team 7 Μαΐου 2022, 07:15

Θέλουν να χαλάσουν το πάρτι που ο «τσάρος» ετοιμάζει στη Μαριούπολη στις 9 Μαΐου για να γιορτάσει την επέτειο της νίκης του Κόκκινου Στρατού επί των Γερμανών. Ετσι παρουσίασε ο απεσταλμένος της Corriere della Sera Λορέντζο Κρεμονέζι τα μέλη του παραστρατιωτικού «Τάγματος Αζόφ», το οποίο πλέον έχει ενσωματωθεί στις τάξεις του επίσημου ουκρανικού στρατού.

Από το 2014 οι Αζοφίτες πρωταγωνιστούν σε πολεμικές ενέργειες εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών της Ουκρανίας και, βέβαια, συμμετέχουν τώρα στον εξελισσόμενο πόλεμο υπερασπιζόμενοι την κυβέρνηση Ζελένσκι. Ως γνωστόν, μία μονάδα Αζοφιτών βρίσκεται εγκλωβισμένη στα έγκατα του πολιορκημένου από τους Ρώσους εργοστασίου «Αζοφστάλ», στην παράκτια ζώνη της Μαριούπολης.

Τον Κρεμονέζι, που βρίσκεται στη Ζαπορίζια, τον επισκέφθηκε ένας μεσόκοπος Αζοφίτης, ο διοικητής της εκεί μονάδας τους. Ο εν λόγω, Μιχαήλ Πίρογκ ονόματι, 55 ετών, δήλωσε στον ιταλό δημοσιογράφο ότι «στις 9 Μαΐου θα αντισταθούμε ακόμη και μέσα στα ερείπια του εργοστασίου». Αυτή ήταν η τρίτη συνάντηση του συντάκτη με τον Αζοφίτη σε διάστημα ενός μηνός. Ηθελε να μεταφέρει το μήνυμα αντίστασης στους Ρώσους.

Ο Αζοφίτης συνομιλητής της Corriere

«Μας κατηγορούν ότι είμαστε αντισημίτες και ναζί», δήλωσε ο Πίρογκ, «όμως να ξέρετε ότι το κτίριο στο οποίο εδρεύουμε μάς το παραχώρησε ένας εβραίος επιχειρηματίας ο οποίος υποστηρίζει την αντίστασή μας στη ρωσική εισβολή». Ο Αζοφίτης αυτός παραδέχθηκε ότι με τους «συναγωνιστές» του στο εργοστάσιο δεν έχει άμεση σχέση: «Είναι δύσκολη η επικοινωνία, εξάλλου αναφέρονται στην κεντρική διοίκησή μας, στο Κίεβο».

Επικοινωνία μπορεί να μην έχει, διαθέτει όμως φρόνημα: «Για ένα πράγμα είμαι σίγουρος, ότι δεν θα τα παρατήσουν, ότι αποφάσισαν να πεθάνουν με το όπλο στο χέρι» είπε με καμάρι. Αν κερδίσουν οι Ρώσοι, «θα είναι πύρρειος η νίκη τους». Γιατί; «Νόμιζαν ότι μπορούσαν να κερδίσουν μέσα σε λίγες ώρες, αλλά σπατάλησαν πολύ χρόνο. Κάθε ώρα που περνάει σηματοδοτεί τη νίκη μας. Σύντομα θα πάρουμε πίσω ολόκληρη τη Μαριούπολη και τις άλλες περιοχές που κατέκτησαν οι Ρώσοι».

Την ανταπόκρισή του από τη Ζαπορίζια ο Κρεμονέζι την έκλεισε με τη γνώμη του Αζοφίτη για τη διεθνή υποστήριξη στην Ουκρανία. Ο Πίρογκ δεν έκρυψε την ικανοποίησή τους όσον αφορά τις νέες αφίξεις αμερικανικών όπλων, και συμπλήρωσε: «Ακόμη και οι βομβαρδισμοί σιδηροδρομικών γραμμών, γεφυρών και δρόμων δεν βοήθησαν τους Ρώσους. Μόνο αμάχους σκότωσαν. Η 9η Μαΐου θα καταγράψει τη ρωσική ήττα. Και έπεται η εκδίκησή μας».

«Αζοφστάλ» και Θερμοπύλες…

Ενας άλλος δημοσιογράφος της Corriere, o Γκουίντο Ολίμπιο, έδωσε με γλαφυρό τρόπο την πληροφορία ότι οι Ρώσοι μπήκαν στα ενδότερα του αχανούς εργοστασίου «Αζοφστάλ» έπειτα από ουκρανική προδοσία. Να τι έγραψε: «Κάποιος ηλεκτρολόγος φέρεται να βοήθησε τους Ρώσους να μπουν στις σήραγγες του χαλυβουργείου στη Μαριούπολη. Λένε ότι τους έδωσε ακριβείς ενδείξεις για να μπορέσει να αιφνιδιάσει τον ουκρανικό στρατό που έχει εγκλωβιστεί εκεί μέσα.

»Σε πολιορκίες και επικές μάχες υπάρχει πάντα ένας προδότης. Η ιστορία του ηλεκτρολόγου μάς θυμίζει το επεισόδιο του βοσκού Εφιάλτη. Εκείνος είχε δείξει ένα πέρασμα στους Πέρσες ώστε να χτυπήσουν από τα νώτα τους Σπαρτιάτες στις Θερμοπύλες. Ο άνδρας αργότερα θα σκοτωθεί».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...