1004
Ο Δημήτρης Λιγνάδης αποχωρώντας από το ΜΟΔ μετά τη διακοπή της δίκης του | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Διεκόπη πριν καν αρχίσει η δίκη του Δημήτρη Λιγνάδη για τέσσερις βιασμούς

Protagon Team Protagon Team 11 Φεβρουαρίου 2022, 09:23
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 11/02/2022, 12:11
Ο Δημήτρης Λιγνάδης αποχωρώντας από το ΜΟΔ μετά τη διακοπή της δίκης του
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Διεκόπη πριν καν αρχίσει η δίκη του Δημήτρη Λιγνάδη για τέσσερις βιασμούς

Protagon Team Protagon Team 11 Φεβρουαρίου 2022, 09:23
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 11/02/2022, 12:11

Η νέα πράξη του δικαστικού και ποινικού δράματος με πρωταγωνιστή τον ηθοποιό και θεατρικό σκηνοθέτη Δημήτρη Λιγνάδη ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής: ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου μπήκε στο μεταγωγικό της ΕΛ.ΑΣ. για να οδηγηθεί από τις φυλακές Κορυδαλλού ενώπιον των δικαστών του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου ως κατηγορούμενος για τέσσερις βιασμούς, σχεδόν έναν χρόνο μετά τη σύλληψη και την προφυλάκισή του.

Ο κ. Λιγνάδης επρόκειτο να μεταχθεί από νωρίς το πρωί από τις φυλακές για να παρασταθεί στη δίκη, υπό την αίρεση ότι αυτή όντως θα ξεκινούσε, κάτι που ως ένα σημείο ήταν σε εκκρεμότητα. Τούτο διότι ο συνήγορός του, ο ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας, είχε δημόσια πει πως σκοπεύει να ζητήσει αναβολή της δίκης, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων που έχει ο ίδιος (στην υπόθεση της δολοφονίας του Αλκιβιάδη Καμπανού μεταξύ άλλων). Το αίτημα του κ. Κούγια προκάλεσε σφοδρή αντίδραση από την πλευρά των θυμάτων της υπόθεσης. Ο εκ των συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής Γιάννης Βλάχος ήδη σε δηλώσεις του κάνει λόγο για προσπάθεια από την πλευρά του ηθοποιού να πλήξει οικονομικά κάποιους από τους καταγγέλλοντες, αναφερόμενος σε συγκεκριμένο εντολέα του, ο οποίος έχει ταξιδέψει ήδη στην Ελλάδα από τη χώρα όπου κατοικεί μόνιμα.

Τελικά ο κ. Κούγιας ξεκαθάρισε το πρωί της Παρασκευής ότι δεν θα ζητούσε αναβολή και έτσι η διαδικασία μεταγωγής του κ. Λιγνάδη από τον Κορυδαλλό ξεκίνησε κανονικά. Λίγο μετά τις 9 π.μ. ο άλλοτε καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου μεταφέρθηκε στο δικαστήριο σιδηροδέσμιος, υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Από νωρίς στο δικαστικό μέγαρο είχαν συγκεντρωθεί άτομα με συνθήματα για το #MeToo και κατά της πατριαρχίας.

Παρά την άφιξη του κ. Λιγνάδη στο δικαστικό μέγαρο, κατά την έναρξη της διαδικασίας ο κ. Κούγιας ζήτησε διακοπή της δίκης. Αρχικά, υπήρξαν κάποιες ενστάσεις για τους ενόρκους. Για την εκδίκαση της υπόθεσης κληρώθηκαν τρεις γυναίκες και ένας άνδρας ως ένορκοι, ενώ οι τρείς τακτικοί δικαστές είναι γυναίκες. Ο συνήγορος του καλλιτέχνη εξαίρεσε τρεις γυναίκες, ενώ άλλες δύο εξαιρέθηκαν από τον εισαγγελέα. Το δικαστήριο κλήρωσε και δύο αναπληρωματικά μέλη, καθώς η δίκη αναμένεται να διαρκέσει αρκετό χρόνο.

Ο κ. Κούγιας ζήτησε έπειτα τη διακοπή της δίκης, καθώς, όπως είπε, έχει υποχρεώσεις με σημαντικές δίκες που συμπληρώνουν παραγραφές και 18μηνα. Όπως ανέφερε, δεν δημιουργείται πρόβλημα για τον κατηγορούμενο και την κράτησή του, καθώς έχει ακόμη ένα εξάμηνο. «Ζητούμε μία διακοπή εντός του μηνός Μαρτίου. Ο κατηγορούμενος θέλει να δικαστεί, αλλά αναγκάζεται να προσαρμοστεί στις υποχρεώσεις μου. Επιθυμούμε διακαώς τη διεξαγωγή της δίκης, γι’ αυτό δεν ζητούμε αναβολή αλλά διακοπή», σημείωσε ο κ. Κούγιας.

Ο Αλέξης Κούγιας σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, πριν την έναρξη της διαδικασίας (INTIMENEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)

Λίγο μετά τις 11 π.μ. το αίτημα του κ. Κούγια έγινε δεκτό από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο και ύστερα από συζήτηση ανακοίνωσε την επανέναρξη της διαδικασίας σε δύο εβδομάδες, στις 25 Φεβρουαρίου.

Οχι ότι έλειψαν τα παρατράγουδα. Κατά την έξοδο του κ. Κούγια από το κτίριο του Πρωτοδικείου, ομάδα νεαρών που είχαν έρθει για να συμπαρασταθούν στους καταγγέλλοντες, επιτέθηκαν φραστικά, ενώ ένας εξ αυτών άδειασε πάνω στον ποινικολόγο ένα μπουκάλι νερό.

Το χρονικό της υπόθεσης

Μέχρι και τα τέλη του Ιανουαρίου του 2021 ο κ. Λιγνάδης ήταν ο ακριβοθώρητος καλλιτεχνικός διευθυντής της πρώτης σκηνής της χώρας. Μέσα σε λίγες ημέρες, τον Φεβρουάριο του ίδιου χρόνου και παρά τις διαβεβαιώσεις του ιδίου αλλά και του υπουργείου Πολιτισμού ότι δεν υφίσταται θέμα, παραιτήθηκε και λίγο μετά συνελήφθη…

Η πρώτη μήνυση σε βάρος του παραιτηθέντος καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου κατατέθηκε στις 8 Φεβρουαρίου του 2021. Επρόκειτο για έναν 40χρονο άνδρα ο οποίος κατήγγειλε ότι είχε βιαστεί από τον κ. Λιγνάδη, όταν ήταν 15 ετών.

Το αδίκημα σε βάρος του όμως είχε παραγραφεί. Στη μήνυσή του ωστόσο ανέφερε έναν ακόμη άνδρα, ο οποίος όταν κλήθηκε από την Εισαγγελία να καταθέσει, είπε ότι είχε βιαστεί από τον ίδιο άνδρα, στην Επίδαυρο, τον Αύγουστο του 2015, σε ηλικία 17 ετών.

Στις εισαγγελικές αρχές κατέφθασε και δεύτερη μήνυση από 26χρονο άνδρα, ο οποίος κατήγγειλε τον σκηνοθέτη ότι τον είχε βιάσει το 2010, σε ηλικία 14 ετών. Επόμενο βήμα των εισαγγελικών και ανακριτικών αρχών, η έκδοση σε βάρος του σκηνοθέτη εντάλματος σύλληψης. O κ. Λιγνάδης συνελήφθη το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021. Η δίωξη σε βάρος του: βιασμός κατά συρροή. Οδηγήθηκε στην ανακρίτρια και έπειτα από μία μαραθώνια απολογία, προφυλακίστηκε στις 26 Φεβρουαρίου.

Στην απολογία του, ο κατηγορούμενος αρνήθηκε τις σε βάρος του κατηγορίες, χαρακτηρίζοντάς τες «προϊόν μυθοπλασίας» από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, επειδή ανέλαβε τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου. «Ποτέ δεν είχα συνευρεθεί με ανήλικα άτομα επ’ ουδενί λόγο, ποτέ δεν είχα διενεργήσει γενετήσιες πράξεις με ανήλικα άτομα είτε στο σπίτι μου είτε αλλού…», υποστήριξε.

Οταν ρωτήθηκε για έναν πίνακα που υπάρχει στο σπίτι του, με ένα ανήλικο αγόρι που είναι γυμνό και φοράει το εσώρουχό του, με υψωμένο το δεξί του χέρι, απάντησε: «Οταν ο παππούς μου, Δημήτριος Λιγνάδης, ο οποίος ήταν αρχιτέκτονας, ήρθε από τη Σμύρνη, έφερε κάποιους πίνακες και αυτός είναι ένας από αυτούς. Είναι ένας πίνακας του 1800 και είναι ένα από τα πιο συγκινησιακά μου κειμήλια. Είναι το μόνο που μου θυμίζει τον παππού μου, τον Δημήτρη. Οι φωτογραφίες πάνω σε ένα ταμπλό στις οποίες φαίνονται κάποια παιδιά, απεικονίζουν εμένα σε παιδική ηλικία».

Μετά την απολογία του, ανακρίτρια και εισαγγελέας στο ένταλμα προσωρινής κράτησης έκαναν λόγο για συγκεκριμένη μεθοδολογία από τον κατηγορούμενο, υποστηρίζοντας ότι έχει εγκληματική ροπή σε αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας.

Ο κ. Λιγνάδης προφυλακίστηκε και οδηγήθηκε στις φυλακές της Τρίπολης. Λίγο μετά, ένας ακόμη άνδρας, ηλικίας 24 ετών, τον κατήγγειλε στην ανακρίτρια για βιασμό πριν από επτά χρόνια όταν ήταν 17 ετών, ενώ ένας άλλος 46χρονος κατέθεσε στον Εισαγγελέα ότι ο σκηνοθέτης τον βίασε το 2018, αφού προηγουμένως τον είχε ναρκώσει στο διαμέρισμά του. Ο ανακριτής ζήτησε από τον εισαγγελέα την άσκηση συμπληρωματικής ποινικής δίωξης σε βάρος του.

Το βούλευμα που εξέδωσε το συμβούλιο πλημμελειοδικών παρέπεμψε τον κ. Λιγνάδη σε δίκη τον περασμένο Δεκέμβριο για τέσσερις βιασμούς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...