573
Η εισαγγελέας της κομητείας Φούλτον, Φάνι Γουίλις σε συνέντευξη Τύπου δίπλα στον Νέιθαν Γουέιντ, μετά την απαγγελία κατηγοριών κατά του τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και των συμμάχων του στην προσπάθειά τους να ανατρέψουν τα εκλογικά αποτελέσματα της πολιτείας το 2020, στην Ατλάντα της Τζόρτζια, τον Αύγουστο του 2023. | REUTERS/Elijah Nouvelage.

Αρνείται διαπλοκή με τον κατήγορο του Τραμπ η εισαγγελέας του Φούλτον

Protagon Team Protagon Team 3 Φεβρουαρίου 2024, 10:32
Η εισαγγελέας της κομητείας Φούλτον, Φάνι Γουίλις σε συνέντευξη Τύπου δίπλα στον Νέιθαν Γουέιντ, μετά την απαγγελία κατηγοριών κατά του τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και των συμμάχων του στην προσπάθειά τους να ανατρέψουν τα εκλογικά αποτελέσματα της πολιτείας το 2020, στην Ατλάντα της Τζόρτζια, τον Αύγουστο του 2023.
|REUTERS/Elijah Nouvelage.

Αρνείται διαπλοκή με τον κατήγορο του Τραμπ η εισαγγελέας του Φούλτον

Protagon Team Protagon Team 3 Φεβρουαρίου 2024, 10:32

Τη στιγμή που ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται αδιαφιλονίκητο φαβορί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, όλοι αναμένουν τις αποφάσεις των δικαστηρίων για τις υποθέσεις που διώκεται. Σε μία από αυτές που αφορά τις εκλογές του 2020, συγκατηγορούμενος του Τραμπ ζήτησε τον αποκλεισμό της εισαγγελέως.

Η εισαγγελέας της κομητείας Φούλτον Φάνι Γουίλις παραδέχτηκε ότι είχε προσωπική σχέση με έναν εξωτερικό κατήγορα που διόρισε για τη διαχείριση της υπόθεσης παρέμβασης στις εκλογές της Τζόρτζια κατά του τέως προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και των συμμάχων του. Ωστόσο, αρνήθηκε τους ισχυρισμούς ότι η σχέση έχει επηρεάσει τη διαδικασία.

Σε μια κατάθεση 176 σελίδων στο δικαστήριο την Παρασκευή, η Γουίλις χαρακτήρισε τις κατηγορίες εναντίον της «ανάξιες» και «ανυπόφορες», όπως αναφέρει η Washington Post. Ζήτησε από έναν δικαστή να απορρίψει τις προτάσεις του Τραμπ και άλλων συγκατηγορουμένων που επιδιώκουν να αποκλειστεί η ίδια και το γραφείο της από την υπόθεση – και να το πράξει χωρίς ακρόαση αποδεικτικών στοιχείων. Η Γουίλις αρνήθηκε τους ισχυρισμούς για ανάρμοστη συμπεριφορά και είπε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η σχέση της με τον δημόσιο κατήγορο Νέιθαν Γουέιντ είχε προδικάσει την υπόθεση.

Ενορκη κατάθεση

Η κατάθεση περιελάμβανε μια ένορκη κατάθεση από τον Γουέιντ, ο οποίος είπε ότι δεν υπήρχε «καμία προσωπική σχέση» μεταξύ του ίδιου και της Γουίλις «πριν ή τη στιγμή» που διορίστηκε. Η ένορκη κατάθεση του Γουέιντ ανέφερε ότι το 2022 αυτός και η Γουίλις «ανέπτυξαν μια προσωπική σχέση εκτός από την επαγγελματική μας ένωση και φιλία». Η κατάθεση δεν ανέφερε εάν αυτή η προσωπική σχέση βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο Γουέιντ αρνήθηκε επίσης ότι ο ρόλος του είχε ωφελήσει οικονομικά τη Γουίλις. Ο Μάικ Ρομάν, ο συγκατηγορούμενος του Τραμπ που πρώτος εκτόξευσε κατηγορίες για ανάρμοστη συμπεριφορά, κατηγόρησε τον Γουέιντ ότι πλήρωσε για «πλούσιες» διακοπές με τη Γουίλις. Ο Γουέιντ είπε στην ένορκη κατάθεσή του ότι οι δυο τους είχαν μοιραστεί τα έξοδα ταξιδιού «ισότιμα». Ένα συνημμένο παραστατικό περιλαμβάνει αποδείξεις αεροπορικών εισιτηρίων για ένα ταξίδι στο Μαϊάμι τον Δεκέμβριο του 2022 που αγόρασε η Γουίλις για την ίδια και τον Γουέιντ.

Τι είπε η Φάλι Γουίλις

Η Γουίλς είπε στην κατάθεση ότι αυτή και ο Γουέιντ έχουν εντελώς ξεχωριστή οικονομική ζωή: «Και οι δύο είμαστε επαγγελματίες με σημαντικό εισόδημα. κανένας δεν εξαρτάται οικονομικά από τον άλλο», προσθέτοντας: «Η σύγκρουση προκύπτει όταν ένας εισαγγελέας έχει προσωπικό συμφέρον ή μερίδιο στην καταδίκη ενός κατηγορούμενου – μια κατηγορία για την οποία κανένας κατηγορούμενος δεν στηρίζει πέρα από τις φανταστικές θεωρίες και τις εικασίες. Ο νόμος της Τζόρτζια απαιτεί πολύ περισσότερα».

Η απάντηση της Γουίλις αναμενόταν με ανυπομονησία από τους κατηγορούμενους, τους δικηγόρους τους και το ευρύ κοινό. Ακόμη και οι συνήγοροι της υπόθεσης παραδέχθηκαν ότι η Γουίλις έπληξε τη φήμη της και την αντίληψη της κοινής γνώμης για την ίδια την υπόθεση με το να εμπλακεί σε σχέση με τον Γουέιντ. Η μοίρα της υπόθεσης της Τζόρτζια βρίσκεται τώρα στα χέρια του δικαστή του ανωτέρου δικαστηρίου της κομητείας Fulton, Σκοτ ΜακΑφι, ο οποίος έχει προγραμματίσει ακρόαση αποδεικτικών στοιχείων για τους ισχυρισμούς για τις 15 Φεβρουαρίου.

Η απόφαση του δικαστή

Εάν ο δικαστής απομακρύνει τη Γουίλις από την υπόθεση, αυτό θα μπορούσε να την καθυστερήσει για χρόνια, ή ακόμη και για πάντα, εάν αναλάβει νέος εισαγγελέας και αποφασίσει να την αποσύρει. Ωστόσο, ο δικαστής θα μπορούσε να αποφασίσει να συνεχίσει την υπόθεση με επικεφαλής τη Γουίλις.

Αλλά η κρίση της Γουίλις είναι τώρα υπό αμφισβήτηση. Αυτό από μόνο του θα μπορούσε να επηρεάσει ένα μελλοντικό ένορκο, είπε ο Ρόμπερτ Τζέιμς, πρώην εισαγγελέας στην Τζόρτζια.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...