614
Η Πελόζι μεταξύ του Πούτιν και του Τραμπ | REUTERS (Sputnik/Mikhail Klimentyev, Jonathan Ernst, Eduardo Munoz)

Πελόζι εναντίον Πούτιν-Τραμπ λόγω ανάλυσης του Μπρέμερ για τη Γάζα

Protagon Team Protagon Team 30 Ιανουαρίου 2024, 19:25
Η Πελόζι μεταξύ του Πούτιν και του Τραμπ
|REUTERS (Sputnik/Mikhail Klimentyev, Jonathan Ernst, Eduardo Munoz)

Πελόζι εναντίον Πούτιν-Τραμπ λόγω ανάλυσης του Μπρέμερ για τη Γάζα

Protagon Team Protagon Team 30 Ιανουαρίου 2024, 19:25

Το κουβάρι μιας αλλόκοτης σύνδεσης του αμερικανού γεωπολιτικού αναλυτή Ιαν Μπρέμερ με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον πόλεμο στη Γάζα, με την πρώην πρόεδρο της αμερικανικής Βουλής Νάνσι Πελόζι, με τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις στις ΗΠΑ, με τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές και, τέλος, με το… FBI προσπάθησε να ξεμπερδέψει η Repubblica σε ρεπορτάζ της. Τα πάντα ξεκίνησαν με τη δημόσια απόφανση του Μπρέμερ ότι από τον πόλεμο στη Γάζα νικητής βγαίνει ο… Πούτιν.

Από αυτήν την πιασάρικη ατάκα του αναλυτή πιάστηκε η Πελόζι και κατηγόρησε το Κρεμλίνο ότι υποκινεί τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις στις ΗΠΑ, αυτές δηλαδή που κατηγορούν τον Λευκό Οίκο ότι βοηθάει το Ισραήλ. Η Πελόζι είπε ότι ο Πούτιν το κάνει αυτό επειδή έχει έναν συγκεκριμένο στόχο, να μποϊκοτάρει τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και να ευνοήσει την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ στις εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου .

Μιλώντας στο CNN την περασμένη Κυριακή, η Πελόζι σχολίασε: «Το να ζητάμε κατάπαυση του πυρός [στη Γάζα] είναι το μήνυμα του Πούτιν. Μην κάνετε λάθος. Αυτό συνδέεται άμεσα με αυτό που θέλει να δει ο ρώσος πρόεδρος». Η Πελόζι παραδέχθηκε ότι «κάποιοι από τους διαδηλωτές ίσως είναι αυθόρμητοι και ειλικρινείς», όμως έσπευσε να συμπληρώσει ότι «κάποιοι άλλοι συνδέονται με τη Ρωσία». Και προέτρεψε να επιληφθεί άμεσα ο Νόμος: «Πρέπει να διερευνηθεί η χρηματοδότηση [των διαδηλωτών, εκ μέρους της Ρωσίας]. Ζητώ από το FBI να ξεκινήσει έρευνα επ’ αυτού».

Τα λόγια της Πελόζι προκάλεσαν θόρυβο εντός και εκτός Δημοκρατικού Κόμματος. Της άσκησε κριτική η νεαρή αριστερίστρια των Δημοκρατικών, η Αλεξάντρια Οκάζιο-Κορτέζ, αλλά και τρίτοι, όπως το Συμβούλιο Αμερικανοϊσλαμικών Σχέσεων που την επέκρινε ως εξής: «Είμαστε βαθιά προβληματισμένοι. Δείχνει παραληρηματικός ο ισχυρισμός της Πελόζι ότι ορισμένοι Αμερικανοί που ζητούν κατάπαυση πυρός στη Γάζα συνεργάζονται με τον Πούτιν. Και είναι τελείως αντιδημοκρατική και αυταρχική η προτροπή της στο FBI να ερευνήσει αυτούς τους διαδηλωτές, μάλιστα χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο».

Ο ιταλός ανταποκριτής στη Νέα Υόρκη σχολίασε ότι, εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου, όλα αυτά συνιστούν πρόβλημα για τον πρόεδρο Μπάιντεν επειδή η γραμμή υποστήριξης προς το Ισραήλ τον οδηγεί σε απώλεια των ψήφων της αμερικανοαραβικής μειονότητας, κάτι που θα μπορούσε να αποδειχθεί καθοριστικό σε κρίσιμες Πολιτείες όπως είναι το Μίσιγκαν.

Κατόπιν της χρησιμοποίησης από την Πελόζι της απόφανσης του Μπρέμερ περί Γάζας και Πούτιν, η Repubblica ζήτησε από τον αναλυτή να αποσαφηνίσει τη θέση του στο ζήτημα. Και ο Μπρέμερ απάντησε ως εξής: «Το πιο σημαντικό είναι ότι ο Πούτιν κατανοεί πως ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή έβγαλε την εισβολή που αυτός έκανε στην Ουκρανία από τα πρωτοσέλιδα και την υποβάθμισε σε δεύτερο θέμα. Αλλά και για τις ΗΠΑ έμεινε πίσω [το Ουκρανικό] ως προτεραιότητα. Η σφαγή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και ο πόλεμος που ακολούθησε, στη Γάζα, ήταν ξεκάθαρη νίκη για τον Πούτιν».

Ο Ιταλός σχολίασε ξανά ότι ο Μπρέμερ δεν ασχολήθηκε με την προτροπή της Πελόζι στο FBI, ούτε με τα περί μποϊκοτάζ του Πούτιν στον Μπάιντεν. Εγραψε όμως τα εξής: «Παρά ταύτα, είναι γνωστό ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία είχε κάνει παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές του 2016 μέσω των social media και άλλων επιχειρήσεων, ασχέτως αν η έρευνα Russiagate δεν απέδειξε οργανική σχέση μεταξύ των Τραμπ και Πούτιν».

Ο Μπρέμερ, πάντως, ολοκλήρωσε την ανάλυσή του με το παρακάτω σκεπτικό: «Γενικά μιλώντας, ο ηγέτης του Κρεμλίνου επωφελείται από την αύξηση του χάους στη διεθνή τάξη και από τις απώλειες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Για να μην αναφέρω τα οικονομικά οφέλη για τη Ρωσία, που προέρχονται από την υψηλότερη τιμή του πετρελαίου. Για όλους αυτούς τους λόγους, ο Πούτιν δεν βιάζεται να δει το τέλος των μαχών στη Μέση Ανατολή. Δεν τον ενοχλούν και οι διαμαρτυρίες [στις ΗΠΑ], τις οποίες έχει κάθε συμφέρον να βοηθήσει με κάθε μέσο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...