825
Ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει τη ρητορική του για «κυνήγι μαγισσών», αναφερόμενος σε όλες τις αγωγές εναντίον του | REUTERS/Eduardo Munoz

Τι σημαίνει η δικαστική απόφαση για αποζημίωση 83,3 εκατ. δολαρίων (!) στην Κάρολ από τον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2024, 10:16
Ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει τη ρητορική του για «κυνήγι μαγισσών», αναφερόμενος σε όλες τις αγωγές εναντίον του
|REUTERS/Eduardo Munoz

Τι σημαίνει η δικαστική απόφαση για αποζημίωση 83,3 εκατ. δολαρίων (!) στην Κάρολ από τον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2024, 10:16

Ομοσπονδιακό διακστήριο, κρίνοντας ένοχο τον Ντόναλντ Τραμπ, επιδίκασε αποζημίωση 83,3 εκατομμυρίων δολαρίων, ένα εντυπωσιακό ποσό για έναν πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ που εμπλέκεται σε πολλές ποινικές και αστικές υποθέσεις τη στιγμή που διεξάγει προεκλογική εκστρατεία.

Η ετυμηγορία ήταν η δεύτερη φορά τον τελευταίο χρόνο που ένα σώμα ενόρκων αποφάσισε να δοθεί αποζημίωση στη συγγραφέα Ελίζαμπεθ Τζέιν Κάρολ εκατομμύρια δολάρια από τον Τραμπ.

Ωστόσο, αυτή η ετυμηγορία κινείται σε διαφορετική κλίμακα – επιδικάζοντας 65 εκατομμύρια δολάρια μόνο σε κυρωτικές αποζημιώσεις και συνολικό ποσό δολαρίων που είναι οκτώ φορές υψηλότερο από αυτό που ζήτησε αρχικά η Κάρολ στην αγωγή της!

Η αγωγή

Η 80χρονη αρθρογράφος και συγγραφέας κατέθεσε αγωγή σε βάρος του τέως πρόεδρου των ΗΠΑ υποστηρίζοντας ότι αμαύρωσε το όνομά της αρνούμενος το 2019 ότι την είχε βιάσει πριν από σχεδόν τρεις δεκαετίες. Ο Τραμπ είχε καταδικαστεί γιατί το 2022 όταν η Κάρολ κατήγγειλε ότι ενώ την είχε βιάσει σε ένα πολυκατάστημα, εκείνος αρνήθηκε ότι την γνώριζε ισχυριζόμενος ότι εκείνη έκανε την καταγγελία για να προωθήσει τα απομνημονεύματα της.

Η ετυμηγορία της Παρασκευής, αν και είναι βέβαιο ότι θα εφεσιβληθεί, έρχεται πριν από την αναμενόμενη απόφαση ενός δικαστή εντός των επόμενων ημερών στη δίκη του Τραμπ για αστική απάτη που θα μπορούσε να απειλήσει την επιχειρηματική αυτοκρατορία του τέως προέδρου, μαζί με τις τέσσερις ποινικές κατηγορίες που θα δικαστούν και μια ακρόαση στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ σχετικά με το αν το φαβορί για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων μπορεί να κατέβει υποψήφιος, όπως αναφέρει το CNN.

Ακολουθούν τα βασικά συμπεράσματα από τη δίκη και την ετυμογορία.

Δεν τον πίστεψαν οι ένορκοι

Κατά τη διάρκεια της δίκης, οι δικηγόροι της Κάρολ είπαν στους ενόρκους ότι ο Τραμπ θα πρέπει να τιμωρηθεί με υψηλή αποζημίωση για να σταματήσει τη δυσφήμηση.

«Ο νόμος λέει ότι μπορείτε να λάβετε υπόψη τον πλούτο του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς και τη διαρκώς κακόβουλη και μοχθηρή συμπεριφορά του», δήλωσε η δικηγόρος της Κάρολ, Ρομπέρτα Κάπλαν. «Δισεκατομμύρια δολάρια είναι λίγα για τον Τραμπ».

Η ετυμηγορία είναι σημαντική όχι μόνο για τις χρηματικές αποζημιώσεις, αλλά και για το μήνυμα που στέλνει ότι δεν πίστεψαν τον Τραμπ ένα σώμα ενόρκων απλών πολιτών και όχι διορισμένοι από τους Δημοκρατικούς εισαγγελείς ή δικαστές ή η διοίκηση του πιθανού πολιτικού αντιπάλου του το 2024, του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Θα πάρει η Κάρολ τα χρήματα;

Υπάρχει ακόμα μακρύς δρόμος πριν η Κάρολ δει τα χρήματα στον λογαριασμό της.

Πέρυσι, οι ένορκοι στην πρώτη δίκη για δυσφήμιση επιδίκασαν στην Κάρολ συνολική αποζημίωση 5 εκατομμυρίων δολαρίων, αφού διαπίστωσαν ότι ο Τραμπ την κακοποίησε σεξουαλικά και στη συνέχεια τη δυσφήμισε το 2022, όταν αρνήθηκε τους ισχυρισμούς της.

Η ετυμηγορία αυτή εξακολουθεί να εφεσιβάλλεται και ο Τραμπ μέσα σε λίγα λεπτά από την ετυμηγορία της Παρασκευής δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση και σε αυτήν.

«Απολύτως γελοίο! Διαφωνώ πλήρως και με τις δύο ετυμηγορίες και θα ασκήσω έφεση», έγραψε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Truth Social.

Ο Τραμπ έβαλε στην άκρη 5,5 εκατομμύρια δολάρια σε έναν λογαριασμό που ελέγχεται από το δικαστήριο πέρυσι κανοντας ένα βήμα προς την ικανοποίηση της απόφασης, αν και ο Κάρολ δεν θα έχει πρόσβαση στα κεφάλαια μέχρι την ολοκλήρωση όλων των προσφυγών, συμπεριλαμβανομένης ενδεχομένως εκείνης του Αντώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ βγήκε έξω από το δικαστήριο

Λίγο πριν τελειώσει την αγόρευσή της η δικηγόρος της Κάρολ την Παρασκευή, ο Τραμπ αποφάσισε ότι δεν επρόκειτο να καθίσει και να ακούσει.

Ο πρώην πρόεδρος σηκώθηκε και βγήκε από την αίθουσα του δικαστηρίου, με τον σύμβουλό του Μπόρις Επστάιν να τον ακολουθεί, και τον δικαστή να σημειώνει στα πρακτικά ότι ο Τραμπ αποχώρησε από την αίθουσα του δικαστηρίου.

Ο Τραμπ παρέμεινε εκτός δικαστηρίου μέχρι και μετά το διάλειμμα και όταν ήρθε η σειρά της δικηγόρου του Αλίνα Χάμπα να παρουσιάσει την υπόθεσή της στους ενόρκους.

Ο Τραμπ δεν έμεινε ούτε στην ετυμηγορία, αλλά έφυγε για το αεροδρόμιο LaGuardia πριν από αυτήν και απογειώθηκε λίγο μετά την ανάγνωσή της.

Η Κάρολ έπεισε ότι ζημιώθηκε

Οι ένορκοι δεν άργησαν να βγάλουν ετυμηγορία εναντίον του Τραμπ, με τις διαβουλεύσεις να διαρκούν λιγότερο από τρεις ώρες.

Οι δικηγόροι του Κάρολ υποστήριξαν ότι θα πρέπει να επιδικαστεί στον Τραμπ ένα «ασυνήθιστα υψηλό» ποσό κυρωτικής αποζημίωσης, προκειμένου να τον κάνουν να σταματήσει τις επιθέσεις του.

Οι δηλώσεις του Τραμπ για τον Κάρολ μέχρι σήμερα «στάζουν κακία, μίσος», δήλωσε ο δικηγόρος της Κάρολ, Σον Κρόουλι.

Η δικηγόρος του Τραμπ υποστήριξε ότι η Κάρολ θα είχε λάβει μηνύματα μίσους όταν έγραψε την ιστορία της, ανεξάρτητα από το τι είπε ο Τραμπ, αλλά δεν έπεισε τους ενόρκους.

Εχασε την υπομονή του ο δικαστής

Ο δικαστής Κάπλαν έχασε την υπομονή του με τη Χάμπα και τον Τραμπ κατά τη διάρκεια των τελικών επιχειρημάτων, νουθετώντας επανειλημμένα τη δικηγόρο του τέως προέδρου και προειδοποιώντας τη για κυρώσεις.

Η ενόχληση του δικαστή με τους δικηγόρους του Τραμπ είναι ένα μοτίβο που έχει επαναληφθεί και στις δύο αστικές δίκες του.

Την Παρασκευή, όταν η Χάμπα προσπάθησε να αντικρούσει μια απόφαση που έλαβε ο Κάπλαν ότι η υπεράσπιση δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει μια διαφάνεια στην τελική παρουσίασή τους, ο Κάπλαν τη διέκοψε.

«Είστε στα πρόθυρα να πάτε για λίγο στη φυλακή, τώρα καθίστε», είπε στη δικηγόρο του Τραμπ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...