417
|

Αποδοκιμασίες κατά Πέτσα στην Πάτρα – επιχορήγηση 5.000 ευρώ ζητούν οι περιφερειάρχες

Protagon Team Protagon Team 4 Απριλίου 2021, 10:03

Αποδοκιμασίες κατά Πέτσα στην Πάτρα – επιχορήγηση 5.000 ευρώ ζητούν οι περιφερειάρχες

Protagon Team Protagon Team 4 Απριλίου 2021, 10:03

Σε ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα μέσα στο μεγάλο πρόβλημα, αυτό δηλαδή της συνολικής διαχείρισης της πανδημίας, αναδεικνύεται για την κυβέρνηση η υπόθεση της αιφνιδιαστικής αναστολής επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη, λόγω επιβαρυμένης επιδημιολογικής εικόνας των τριών αυτών πόλεων.

Το Σάββατο υπήρξαν αντιδράσεις από τοπικούς παράγοντες και εμπορικούς συλλόγους, την Κυριακή ήρθε η ώρα των υπουργών της κυβέρνησης —οι οποίοι εστάλησαν με εντολή Κυριάκου Μητσοτάκη σε μια προσπάθεια να αποφορτιστεί το κλίμα— να αντιμετωπίσουν την οργή των εμπόρων και των καταστηματαρχών, πολλοί εξ αυτών αισθάνονται διπλά προδομένοι: πρώτα έμειναν επί μήνες κλειστοί, έπειτα τους είπαν ότι ανοίγετε από Δευτέρα, έκαναν τις προετοιμασίες τους και τελικά τους ανακοίνωσαν το πρωί του Σαββάτου ότι τουλάχιστον για την επόμενη εβδομάδα θα μείνουν και πάλι κλειστοί.

Το πρωί της Κυριακής, λοιπόν, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας μετέβη στην Πάτρα, όπου και έγινε δεκτός με αποδοκιμασίες από μέλη του εμπορικού κόσμου της πόλης.

Μερίδα συγκεντρωμένων, κατά την προσέλευση του υπουργού στο δημαρχιακό μέγαρο, διαμαρτυρήθηκε έντονα ζητώντας το άνοιγμα των καταστημάτων.

Το Σάββατο, σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο εμπορικός σύλλογος των Πατρών προειδοποίησαν ότι ως ένδειξη διαμαρτυρίας, θα ανοίξουν τα  μαγαζιά τους τη Δευτέρα χωρίς όμως να εξυπηρετούν πελάτες.

Επίσης ανέφεραν:

«Τα καταστήματα λιανικού εμπορίου για την περιοχή της Αχαΐας θα παραμείνουν κλειστά σύμφωνα με αναφορές της Επιτροπής και της κυβέρνησης. Την ίδια ώρα η πρωτεύουσα θα ανοίξει κανονικά από την προσεχή Δευτέρα παρά το τεράστιο ιικό φορτίο. Νιώθουμε για μια ακόμη φορά το πειραματόζωο, ένας νομός μια αγορά που δεν λέει να ξεφύγει από το πολύμηνο lockdown. Νιώθουμε αγανακτισμένοι και εξοργισμένοι μπροστά στον πρωτοφανή εμπαιγμό. Καλούμε τους συναδέλφους σε επαγρύπνηση. Δεν αντέχουμε άλλο».

Αντίστοιχο κλίμα επικρατεί στη Θεσσαλονίκη, με τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα να κάνει λόγο για «αιφνιδιαστική και δυσάρεστη» απόφαση και να καλεί την κυβέρνηση να αναθεωρήσει. Στη Θεσσαλονίκη, η οποία έχει οξύ πρόβλημα με εκθετική αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού, αναμένεται ο αν. υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Στο μεταξύ επιστολή στον Πρωθυπουργό, με την οποία ζητούν έκτακτη επιχορήγηση 5.000 ευρώ για κάθε επιχείρηση, απέστειλαν οι Περιφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας και Δυτικής Μακεδονίας, στον απόηχο της απόφασης κυβέρνησης και ειδικών να αναστείλουν έως και τις 12 Απριλίου την επαναλειτουργία του εμπορίου.

Οι Απόστολος Τζιτζικώστας, Νεκτάριος Φαρμάκης και Γιώργος Κασαπίδης, ζητούν από τον πρωθυπουργό να προβλέψει είτε με νομοθετική ρύθμιση είτε υπό μορφή αποζημίωσης ανά επιχείρηση και χωρίς κριτήρια (κύκλος εργασιών/εργαζόμενοι κλπ) ποσό τουλάχιστον 5.000 ευρώ, ώστε να αποκατασταθεί η ρευστότητα και να καλυφθεί μέρος των δαπανών που πραγματοποιήθηκαν ενόψει της προαναγγελθείσας άρσης των περιορισμών που αιφνιδίως δεν υλοποιήθηκε στις περιοχές μας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...