240
Μαθήτριες στο Βέλγιο διαμαρτύρονται για την απαγόρευση της μαντίλας στα σχολεία (φωτογραφία αρχείου) | EPA

Απαγόρευσε τη μαντίλα στα σχολεία η Αυστρία

Protagon Team Protagon Team 16 Μαΐου 2019, 14:46
Μαθήτριες στο Βέλγιο διαμαρτύρονται για την απαγόρευση της μαντίλας στα σχολεία (φωτογραφία αρχείου)
|EPA

Απαγόρευσε τη μαντίλα στα σχολεία η Αυστρία

Protagon Team Protagon Team 16 Μαΐου 2019, 14:46

Νόμο για την απαγόρευση της μαντίλας στα σχολεία ενέκρινε η αυστριακή βουλή, υιοθετώντας την πρόταση της δεξιάς κυβέρνησης.

Ετσι, μετά τις Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία και Βουλγαρία η Αυστρία προστίθεται στις χώρες της Ευρώπης που έχουν λάβει μέτρα για τον περιορισμό της μουσουλμανικής μαντίλας (χιτζάμπ) σε δημόσια θέα. Ανάλογη νομοθεσία έχει περάσει και η γερμανική Βαυαρία.

Το κείμενο της αυστριακής νομοθεσίας αναφέρεται «σε ρουχισμό που καλύπτει την κεφαλή και καθοδηγείται από ιδεολογίες και θρησκείες». Ομως, στοχεύει βασικά στη μουσουλμανική μαντίλα και όχι στο τουρμπάνι των Σιχ ή το εβραϊκό κιπά.

Το μέτρο υπερψήφισαν οι βουλευτές της κυβερνητικής συμμαχίας του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος και του ακροδεξιού Κόμματος Ελευθερίας.

«Πρόκειται για μέτρο κατά του πολιτικού Ισλάμ», εξηγεί ο Βεντελίν Μέλζερ, εκπρόσωπος σε θέματα Εκπαίδευσης του Κόμματος Ελευθερίας, ενώ ο Ρούντολφ Τάσνερ, βουλευτής του Λαϊκού Κόμματος προσθέτει ότι «είναι απαραίτητο για να απελευθερώσει τα κορίτσια από την υποδούλωση».

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης καταψήφισαν το νομοσχέδιο, κατηγορώντας την κυβέρνηση για κινήσεις εντυπωσιασμού και όχι ουσίας. Η επίσημη μουσουλμανική οργάνωση της Αυστρίας υποστηρίζει ότι το μέτρο θα επηρεάσει ελάχιστα κορίτσια.

Ετσι και αλλιώς, η υπόθεση αναμένεται να φτάσει στο συνταγματικό δικαστήριο της χώρας είτε για λόγους θρησκευτικών διακρίσεων ή για παρατυπίες στην ψηφοφορία στη Βουλή.

Το 2017, η κυβέρνηση είχε περάσει ένα αντίστοιχο μέτρο που απαγόρευε το κάλυμμα ολόκληρου του προσώπου, με στόχο το νικάμπ και την μπούρκα. Ομως, λόγω της ασάφειας στο κείμενο του νόμου, η αστυνομία έκοβε περισσότερες κλήσεις σε άτομα που φορούσαν μάσκες αερίου, εξοπλισμό σκι ή αποκριάτικα κοστούμια παρά μαντίλες…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...