822
| ΑΝΤ1

Ανδρουλάκης: Καμιά συνεργασία με τη ΝΔ, ακόμα και αν έχει 149 έδρες

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2023, 22:04
|ΑΝΤ1

Ανδρουλάκης: Καμιά συνεργασία με τη ΝΔ, ακόμα και αν έχει 149 έδρες

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2023, 22:04

O Nίκος Ανδρουλάκης απέκλεισε με κάθετο τρόπο την κυβερνητική συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία ακόμη και στην περίπτωση που η «γαλάζια» παράταξη εξασφαλίσει 148-149 έδρες, ευρισκόμενη πολύ κοντά στην αυτοδυναμία, μετά τις νέες εκλογές.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 το βράδυ της Πέμπτης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ήταν κατηγορηματικός: «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση συνεργασίας με τη ΝΔ. Το λέω ξεκάθαρα».

Με τον τρόπο αυτόν προσδιόρισε ως στόχο του κόμματός του ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου την ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ ως της αξιόπιστης δύναμης της αντιπολίτευσης.

Επισήμανε χαρακτηριστικά ότι με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής που θα ισχύσει στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, το ποσοστό που έλαβε η ΝΔ την Κυριακή θα αντιστοιχεί σε 171 έδρες.

«Είναι πιθανό το σενάριο ακυβερνησίας με την πρωτοφανή διαφορά των 20 μονάδων μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου κόμματος;» διερωτήθηκε ο ίδιος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου.

Αξίζει να αναφερθεί, ωστόσο, ότι το ενδεχόμενο να μην υπάρχει αυτοδύναμη κυβέρνηση στις 26 Ιουνίου επισημάνθηκε μόλις μία ημέρα νωρίτερα από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος παρέπεμψε στην «αριθμητική της αυξημένης αναλογικής» και στην αυξημένη πιθανότητα να εισέλθουν περισσότερα κόμματα στη νέα Βουλή, προκειμένου να προειδοποιήσει για τις «περιπέτειες» στις οποίες θα μπορούσε να μπει η χώρα σε μια τέτοια περίπτωση.

Από την άλλη, ο κ. Ανδρουλάκης εξήγησε ότι δεν υπάρχει πια για το ΠΑΣΟΚ η γραμμή που αποκλείει τον κ. Μητσοτάκη από τη θέση του Πρωθυπουργού, καθώς «ο λαός τον τίμησε και σεβόμαστε τη θέλησή του», όπως είπε.

«Ο στρατηγικός στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι ένας για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου: να εκφράσει πλειοψηφικά τον προοδευτικό κόσμο» υπογράμμισε σε άλλο σημείο της συνέντευξης και υποστήριξε ότι «η αυτοδυναμία του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι έργο της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ».

Εξάλλου, κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ γιατί επιχείρησε να περάσει την εντύπωση, «τρομοκρατώντας τον κόσμο», ότι «το ΠΑΣΟΚ επρόκειτο να συνεργαστεί με το κόμμα Βαρουφάκη, ενώ όλοι ξέρουν ότι το ΠΑΣΟΚ έχει πάντα μια ιστορική στάση στα πράγματα, δεν έπαιξε ποτέ με τη δραχμή, όπως άλλοι».

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθούσε προεκλογικά να τσουβαλιάσει το ΠΑΣΟΚ με όσους έπαιξαν με τη δραχμή, αλλά δεν τα κατάφερε. Η ΝΔ έκανε δημοσιονομικά “εγκλήματα” μέσα στην τετραετία και αυτά που έχει υποσχεθεί δεν θα μπορέσει να τα υλοποιήσει» προσέθεσε.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης υποστήριξε ότι «το ΠΑΣΟΚ θα γίνει ο ισχυρός και ο αξιόπιστος αντιπολιτευτικός πόλος», ενώ υπογράμμισε τις προγραμματικές προτεραιότητες του ΠΑΣΟΚ, καλώντας και όσους δεν το ψήφισαν να στηρίξουν το εγχείρημα.

Ζήτησε, τέλος, να οργανωθεί ντιμπέϊτ για τα μείζονα ζητήματα της οικονομίας, της εξωτερικής πολιτικής και των φορολογικών ανισοτήτων.

Σκέρτσος για Ανδρουλάκη: Στόχος του να γίνει ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ

«Αφού οι πολίτες απέρριψαν στην κάλπη την καινοφανή άποψη του κ. Ανδρουλάκη ότι το τρίτο κόμμα θα επιλέξει τον Πρωθυπουργό της χώρας, σήμερα ταυτίστηκε για άλλη μια φορά με το μαύρο οικονομικό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ για μια κατεστραμμένη οικονομικά Ελλάδα», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Ακης Σκέρτσος σε δήλωσή του η οποία ακολούθησε της συνέντευξης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

«Ο κ. Ανδρουλάκης αναμασά σήμερα όσα έλεγε προεκλογικά ο κ. Τσίπρας τα οποία κρίθηκαν και απορρίφθηκαν από τους πολίτες. Προσπαθεί δε να λανσάρει τις δικές του επιθυμίες ως ανάγκη για τη χώρα, εκφράζοντας άλλη μια καινοφανή θεωρία: ότι οι πολίτες ψηφίζουν στις 25/6 για αντιπολίτευση, ενώ αυτό που κρίνεται είναι το αν η χώρα μας θα έχει μια αυτοδύναμη ισχυρή κυβέρνηση τετραετίας», σχολίασε ακόμη ο ίδιος.

«Είναι προφανές», κατέληξε ο κ. Σκέρτσος, «ότι μοναδικός στόχος του είναι να γίνει ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που δεν μας αφορά και σίγουρα δεν αφορά τους Έλληνες πολίτες. Η Ελλάδα κοιτά σταθερά, τολμηρά, μπροστά».

ΠΑΣΟΚ: Η περίοδος που η αντιπολίτευση λειτουργούσε ως χρυσός χορηγός της κυβέρνησης τελείωσε

To ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής απάντησε αμέσως με αιχμηρό τρόπο στον Ακη Σκέρτσο για τη κριτική που άσκησε στην θέση του Νίκου Ανδρουλάκη πώς δεν θα συνεργαστεί με τη ΝΔ.

«Ο κ. Σκέρτσος και η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να συνηθίσουν στην τεκμηριωμένη αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής. Η περίοδος, που η αντιπολίτευση λειτουργούσε ως χρυσός τους χορηγός, τελείωσε», σχολίασε το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Ταυτόχρονα άσκησε δριμεία κριτική στη κυβέρνηση για το Πρόγραμμα Σταθερότητας για την περίοδο 2023-2026 που κατατέθηκε στην Κομισιόν και όπως ανέφερε «περιλαμβάνει μια μεγάλη και παρατεταμένη δημοσιονομική προσαρμογή με πρωτογενή πλεονάσματα 1,1% για το 2023, 2,1% το 2024, 2,3% το 2025 και 2,5% το 2026.

»Η κυβέρνηση όμως, παρά τις σημαντικές αυτές δεσμεύσεις, δεν συζήτησε καν την κατάρτιση του μεσοπρόθεσμου στη Βουλή».

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο σχόλιό του υποστήριξε πώς το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά 45 δισεκατομμύρια ευρώ και το εμπορικό έλλειμμα είναι το υψηλότερο μετά το 2010.

Επισήμανε επίσης τη σύσταση της της Κομισιόν για καθαρές πρωτογενείς δαπάνες για την Ελλάδα, οι οποίες δεν θα πρέπει να αυξηθούν περισσότερο από 2,6% το επόμενο έτος σε σχέση με τις φετινές, «θέτοντας εν αμφιβόλω τις προεκλογικές υποσχέσεις της Νέας Δημοκρατίας για παροχές».

«Επ’ αυτών έχει κάτι να σχολιάσει ο κ. Σκέρτσος; Ας αφήσει τους φτηνούς χαρακτηρισμούς και ας μιλήσει επιτέλους για τη δημοσιονομική ταμπακιέρα», κατέληξε η ανακοίνωση της Χαρ. Τρικούπη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...