274
Φωτογραφία από παλαιότερη συγκέντρωση συνταξιούχων έξω από το κτίριο του Συμβουλίου της Επικρατείας | INTIMEnews

Αναδρομικά έντεκα μηνών έδωσε στους συνταξιούχους το ΣτΕ – ποιοι θα τα πάρουν

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουλίου 2020, 14:55
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 14/07/2020 16:58
Φωτογραφία από παλαιότερη συγκέντρωση συνταξιούχων έξω από το κτίριο του Συμβουλίου της Επικρατείας
|INTIMEnews

Αναδρομικά έντεκα μηνών έδωσε στους συνταξιούχους το ΣτΕ – ποιοι θα τα πάρουν

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουλίου 2020, 14:55
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 14/07/2020 16:58

Για το χρονικό διάστημα 11 μηνών (Ιούνιος του 2015 μέχρι Μάιο του 2016) δικαιούνται αναδρομικά οι συνταξιούχοι, σύμφωνα με πέντε αποφάσεις της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη.

Βάσει των αποφάσεων του Ανωτάτου Δικαστηρίου, δικαιώνονται όσοι συνταξιούχοι  έχουν ήδη προσφύγει δικαστικά διεκδικώντας αναδρομικά για τις περικοπές που έχουν υποστεί κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα.

Ακόμη όμως και όσοι δεν έχουν προσφύγει, δεν χάνουν το δικαίωμα διεκδίκησης και μπορούν να προσφύγουν στο μέλλον.

Σε ό,τι αφορά τις αξιώσεις μετά το 2016, όταν και ψηφίστηκε ο «νόμος Κατρούγκαλου», το ΣτΕ έκρινε ότι δεν μπορεί κανείς να διεκδικήσει αναδρομικά.

Για το χρονικό διάστημα από το 2013 ως και τον Ιούνιο του 2015, όταν εκδόθηκε η απόφαση της Ολομελείας του ΣτΕ με την οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές μόνον μετά το 2012, το Δικαστήριο επαναλαμβάνει με τις σημερινές του αποφάσεις ό,τι είχε πει το 2015: ότι αναδρομικά μπορούν να πάρουν μόνον οι συνταξιούχοι που είχαν προσφύγει τότε, μέχρι τον Ιούνιο του 2015.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση και να δώσει αναδρομικά για τους 11 μήνες και σε εκείνους που δεν έχουν προσφύγει στα δικαστήρια για τα αναδρομικά τους.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας

«Η κυβέρνηση έχει αποδείξει, μέχρι σήμερα, τον σεβασμό της στις δικαστικές αποφάσεις, όπως πρόσφατα έκανε με τη νομοθέτηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης ν. 4670/2020, με την οποία εκπληρώνει με αξιοπιστία και χρονοδιάγραμμα τις δεσμεύσεις της στους συνταξιούχους», αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε σχετική ανακοίνωση, που εξέδωσε.

«Συνεπώς, μελετάμε τη σημερινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και, συνεκτιμώντας τις δημοσιονομικές δυνατότητες και αντοχές της εθνικής μας οικονομίας, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τον χρόνο και τον τρόπο υλοποίησης της απόφασης αυτής», επισημαίνει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...