574
Ο Κρις Πάπας είναι επικεφαλής της δικομματικής ομάδας που απέστειλε την επιστολή στον Μπλίνκεν | YouTube

Αμερικανοί βουλευτές σε Μπλίνκεν: Η Τουρκία αγοράζει νέους S-400, μην δώσετε F-16

Protagon Team Protagon Team 26 Αυγούστου 2022, 15:06
Ο Κρις Πάπας είναι επικεφαλής της δικομματικής ομάδας που απέστειλε την επιστολή στον Μπλίνκεν
|YouTube

Αμερικανοί βουλευτές σε Μπλίνκεν: Η Τουρκία αγοράζει νέους S-400, μην δώσετε F-16

Protagon Team Protagon Team 26 Αυγούστου 2022, 15:06

Δικομματική ομάδας 19 αμερικανών βουλευτών, με επικεφαλής τον ελληνοαμερικανό βουλευτή Κρις Πάππας, Δημοκρατικό από το Νιου Χάμσαϊρ, εκφράζουν την ανησυχία τους για τις πρόσφατες αναφορές του πρακτορείου TASS ότι η Τουρκία εξετάζει περαιτέρω εξαγορές ρωσικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400.

Οι βουλευτές επαναλαμβάνουν την αντίθεσή τους και ζητούν ενημέρωση από τον Αντονι Μπλίνκεν σχετικά με την αναφερόμενη πώληση των F-16 στην Τουρκία από τις ΗΠΑ, την ώρα που η Τουρκία ετοιμάζεται να προχωρήσει στην αγορά δεύτερου συστήματος S-400.

Οπως αναφέρεται στην Στην επιστολή τους προς τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, οι νομοθέτες γράφουν:

«Καθώς συνεχίζεται η παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δεν μπορούμε να ανεχόμαστε ένα μέλος του ΝΑΤΟ να έχει στρατιωτική συνεργασία με το καθεστώς του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Αυτό υπονομεύει την πολιτική των ΗΠΑ στην Ουκρανία, την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα και τις ίδιες τις εκτιμήσεις για την ενότητα της συμμαχίας του ΝΑΤΟ που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε στο Κογκρέσο ως τον λόγο για την εξέταση των αναβαθμίσεων και των πωλήσεων των F-16 για την Τουρκία».

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή των αμερικανών βουλευτών στον Μπλίνκεν:

«Γράφουμε για να εκφράσουμε την ανησυχία μας σχετικά με αναφορές ότι η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο περαιτέρω εξαγορών του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400.

Είκοσι μήνες μετά την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία σύμφωνα με τον Νόμο για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA), η κυβέρνηση του Ερντογάν όχι μόνο απέτυχε να συμμορφωθεί με τον νόμο CAATSA, αλλά έχει πλέον ξεκαθαρίσει ότι σκοπεύει να διαπράξει μια ακόμα κατάφωρη παραβίαση του νόμου.

Ππως σημειώνεται σε επιστολή που σας στείλαμε την 1η Νοεμβρίου 2021, “ένας από τους λόγους για τους οποίους το Κογκρέσο επέμεινε στην αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 ήταν λόγω των σημαντικών κινδύνων που σχετίζονταν με τη συνεγκατάσταση S-400 και F-35. 

Οι ειδικοί έχουν σημειώσει ότι η παροχή στην Τουρκία εκσυγχρονισμένων F-16 εγκυμονεί παρόμοιους κινδύνους εάν η Αγκυρα συνεχίσει να κατέχει τους ρωσικούς S-400”.

(Η απόκτηση) επιπλέον S-400 θα αύξανε περαιτέρω τους κινδύνους που υπάρχουν με την συνεγκατάσταση. Βρήκαμε αυτούς τους κινδύνους απαράδεκτους τον Νοέμβριο, και τους βρίσκουμε ακόμη πιο απαράδεκτους σήμερα.

Καθώς η παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζεται, δεν μπορούμε να έχουμε ένα μέλος του ΝΑΤΟ να δεσμεύεται για στρατιωτική συνεργασία με το καθεστώς του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Αυτό υπονομεύει την πολιτική των ΗΠΑ στην Ουκρανία, την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα και την ίδια την επιθυμία για ενότητα στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, (μια επιθυμία) που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρουσίασε στο Κογκρέσο ως τον λόγο για τον οποίο πρέπει να εξεταστεί η αναβάθμιση και η πώληση F-16 στην Τουρκία.

Κατά την ακρόαση για την επικύρωση του διορισμού του, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία, Τζεφ Φλέικ, δήλωσε ότι η Τουρκία θα πρέπει να αντιμετωπίσει πρόσθετες κυρώσεις CAATSA εάν αποκτήσει πρόσθετα ρωσικά οπλικά συστήματα.

Αυτό δεν είναι πλέον ένα υποθετικό ερώτημα και η συνεχιζόμενη παραβίαση από την Τουρκία όχι μόνο του νόμου των ΗΠΑ, αλλά και των προσδοκιών για έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ, πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως.

Υπό τις παρούσες συνθήκες, πρέπει να επαναλάβουμε την αντίρρησή μας στον εκσυγχρονισμό ή στην πώληση νέων F-16 στην Τουρκία. Ζητάμε να ενημερωθούμε εντός των επόμενων 30 ημερών σχετικά με την κατάσταση των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία για τα F-16, τον τρόπο επίλυσης των προβλημάτων συνεγκατάστασης –ειδικά υπό το πρίσμα των επιπλέον S-400 που έρχονται να προστεθούν στις ανησυχίες μας– και ποια μέτρα η κυβέρνηση παίρνει για να διασφαλίσει ότι η αμυντική σχέση ΗΠΑ-Τουρκίας συμμορφώνεται με τον νόμο CAATSA και τις άλλες ανησυχίες που έχει το Κογκρέσο.

Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας σε αυτό το επείγον θέμα και αναμένουμε την απάντησή σας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News