387
Η οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδος και Κύπρου σύμφωνα με τον «Χάρτη της Σεβίλλης» |

Αμερικανοί σε Ερντογάν: Μην ανησυχείς, ο «Χάρτης της Σεβίλλης» δεν ισχύει

Protagon Team Protagon Team 22 Σεπτεμβρίου 2020, 09:30
Η οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδος και Κύπρου σύμφωνα με τον «Χάρτη της Σεβίλλης»
|

Αμερικανοί σε Ερντογάν: Μην ανησυχείς, ο «Χάρτης της Σεβίλλης» δεν ισχύει

Protagon Team Protagon Team 22 Σεπτεμβρίου 2020, 09:30

Σε μια «περίεργη» παρέμβαση –τουλάχιστον ως προς τη χρονική συγκυρία στην οποία έγινε– η αμερικανική πρεσβεία στην Αγκυρα βγήκε να καθησυχάσει τον Ταγίπ Ερντογάν για τη νομική ισχύ του λεγόμενου «Χάρτη της Σεβίλλης» (ή «Χάρτη της ΕΕ), όπου αποτυπώνεται η σύνδεση της ελληνικής και της κυπριακής ΑΟΖ.

«Οσον αφορά το νομικό καθεστώς του Χάρτη της Σεβίλλης, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θεωρούν ότι ο Χάρτης της Σεβίλλης έχει νομική σημασία. Κατανοούμε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θεωρεί ότι ο χάρτης της Σεβίλλης είναι νομικά δεσμευτικό έγγραφο», αναφέρεται σε ανακοίνωση της πρεσβείας.

Και αυτό, όπως κατά τα άλλα σημειώνεται, όταν οι ΗΠΑ αποφεύγουν να παίρνουν θέση επί τέτοιου είδους διαφορών άλλων κρατών (σ.σ. αν και με τη συγκεκριμένη ανακοίνωση η αμερικανική πρεσβεία πράττει ακριβώς το αντίθετο).

«Τα όρια των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων πρέπει να επιλυθούν από τα ενδιαφερόμενα κράτη με συμφωνία βάσει του διεθνούς δικαίου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά τον καλόπιστο διάλογο και τις διαπραγματεύσεις και ενθαρρύνουν την Ελλάδα και την Τουρκία να αρχίσουν ξανά τις διερευνητικές συνομιλίες το συντομότερο δυνατό», προστίθεται στην ανακοίνωση, η οποία, όπως ήταν επόμενο, έτυχε μεγάλης προβολής στον τουρκικό Τύπο.

Ο «Χάρτης της Σεβίλλης» δημιουργήθηκε όταν η Ευρωπαϊκή Ενωση ζήτησε από το Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης να απεικονίσει τις ΑΟΖ των ευρωπαϊκών κρατών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982. Στον Χάρτη καταγράφεται η σύνδεση ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ, καθορίζονται, δηλαδή, τα μέγιστα όρια για την Ελλάδα και την Κύπρο, χρησιμοποιώντας την ακτή κάθε κατοικημένου ελληνικού νησιού –ανεξάρτητα από το μέγεθός του και την εγγύτητά του στις τουρκικές ακτές.

«Εμείς [Τουρκία] όχι μόνο θα συντρίψουμε εκείνους που έχουν αυτόν τον χάρτη στο μυαλό τους, αλλά και θα καταστρέψουμε αυτόν τον χάρτη», είχε διαμηνύσει προ εβδομάδων ο αντιπρόεδρος του Ερντογάν, Φουάτ Οκτάι.

Στα τέλη Αυγούστου η τουρκική εφημερίδα Hurriyet είχε απευθύνει ερώτημα στην Κομισιόν για τον «Χάρτη της Σεβίλλης», εάν αποτελεί σημείο αναφοράς για ακαδημαϊκές μελέτες ή εάν αντικατοπτρίζει τη νομική θέση της ΕΕ για τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τη Hurriyet, η απάντηση της Επιτροπής είχε ως εξής:

«Οι εξωτερικές εκθέσεις που εκπονούνται από (εξωτερικούς) θεσμούς δεν συνιστούν επίσημα έγγραφα της ΕΕ και δεν έχουν νομική και πολιτική ισχύ για την ΕΕ.

Θέματα που σχετίζονται με την οριοθέτηση των θαλάσσιων περιοχών και τη χρήση των πόρων στα ύδατα μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο καλή τη πίστει, βάσει του διεθνούς δικαίου και μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων σύμφωνα με τις σχέσεις καλής γειτονίας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...