455
H επιχείρηση «Irini» επέτρεψε να «τεκμηριωθούν» πολλές περιπτώσεις παραβίασης του εμπάργκο που διαπράττονται από την Τουρκία | Consillium.europa.eu

Εμπάργκο όπλων στη Λιβύη: Η Αγκυρα κατήγγειλε τις κυρώσεις της ΕΕ!

Protagon Team Protagon Team 22 Σεπτεμβρίου 2020, 08:07
H επιχείρηση «Irini» επέτρεψε να «τεκμηριωθούν» πολλές περιπτώσεις παραβίασης του εμπάργκο που διαπράττονται από την Τουρκία
|Consillium.europa.eu

Εμπάργκο όπλων στη Λιβύη: Η Αγκυρα κατήγγειλε τις κυρώσεις της ΕΕ!

Protagon Team Protagon Team 22 Σεπτεμβρίου 2020, 08:07

Κυρώσεις σε τρεις εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης μιας τουρκικής, επέβαλε τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Ενωση, για παραβιάσεις του εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων που είχαν κηρύξει σε βάρος της Λιβύης τα Ηνωμένα Εθνη. Την  απόφαση κατήγγειλε με έντονο τρόπο η Τουρκία.

Πέραν της τουρκικής Avrasya Shipping, οι άλλες δύο εταιρείες στις οποίες επιβάλλονται κυρώσεις είναι η Med Wave Shipping (Ιορδανία) και η Sigma Airlines (Καζακστάν), σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΕ, στην οποία τονίζεται επίσης πως επιβλήθηκαν κυρώσεις σε δύο Λίβυους, που φέρεται να ενέχονται σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η απόφαση αυτή υιοθετήθηκε την Παρασκευή, σε επίπεδο πρεσβευτών, και οριστικοποιήθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που μίλησαν για την απόφαση επιβολής των κυρώσεων, υπάρχουν πειστικές αποδείξεις για το ότι οι εν λόγω εταιρείες ενέχονται σε παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων και ότι αντίστοιχα τα πρόσωπα στα οποία επιβλήθηκαν οι κυρώσεις ενέχονται σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τα τυχόν περιουσιακά τους στοιχεία εντός δικαιοδοσίας ΕΕ θα «παγώσουν» και δεν θα μπορούν πλέον να έχουν σχέσεις με εταιρείες χωρών-μελών της ΕΕ, ούτε πρόσβαση στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Βρυξέλλες, η απόφαση αυτή αντανακλά «τη στρατηγική αξιοποίηση από την ΕΕ του καθεστώτος των κυρώσεών της και τη δυνατότητά της να αντιδρά στις εξελίξεις επί του πεδίου για να υποστηρίξει την πολιτική διαδικασία και να αποτρέψει όσους διέπραξαν ή διαπράττουν παραβιάσεις από το να διαπράξουν νέες».

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ έχει αναπτύξει τη ναυτική αποστολή «Ειρήνη» (Irini) στην περιοχή, για να επιτηρεί την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ.

H διεξαγωγή της επιχείρησης επέτρεψε να «τεκμηριωθούν» πολλές περιπτώσεις παραβίασης του εμπάργκο που διαπράττονται από την Τουρκία, σημείωναν διπλωμάτες και πλέον τα μέσα της αποστολής αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω.

Ολα τα αποδεικτικά στοιχεία για τις παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη θα παραδοθούν στον ΟΗΕ, ο οποίος επίσης ενδέχεται να επιβάλει κυρώσεις.

Σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΕ, η Avrasya Shipping, με το πλοίο Cirkin, παραβίασε το εμπάργκο όπλων, μεταφέροντας στρατιωτικό υλικό στη Λιβύη, τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2020.

Η απόφαση για τις κυρώσεις προκάλεσε την έντονη αντίδραση του καθεστώτος Ερντογάν στην Τουρκία:

«Σε μια στιγμή που καταβάλλονται προσπάθειες να μειωθούν οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το να λαμβάνεται μια τόσο λαθεμένη απόφαση είναι εξαιρετικά λυπηρό», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, συμπληρώνοντας ότι η απόφαση της ΕΕ δεν έχει «καμία αξία».

Η Αγκυρα αντιτίθεται στην αποστολή «Ειρήνη» (προσφατο άλλωστε ήταν το επεισόδιο μεταξύ τουρκικής και γαλλικής φρεγάτας η οποία συμμετείχε στην «Ειρήνη», που προκάλεσε την οργή του προέδρου Μακρόν), καθώς όπως υποστηρίζει, «κάνει τα στραβά μάτια» στις παραδόσεις στρατιωτικού υλικού στον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, «ιδίως από πλευράς των ΗΑΕ». «Η (ναυτική) αποστολή “Ειρήνη” της ΕΕ ανταμείβει τον Χάφταρ και τιμωρεί τη λιβυκή κυβέρνηση που αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Εθνη», διατείνεται η τουρκική διπλωματία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...