382
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου | Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Ερντογάν: Οσοι δοκιμάζουν την Τουρκία «προετοιμάζουν το τέλος τους με τα ίδια τους τα χέρια»

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2020, 23:49
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου
|Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Ερντογάν: Οσοι δοκιμάζουν την Τουρκία «προετοιμάζουν το τέλος τους με τα ίδια τους τα χέρια»

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2020, 23:49

Προκλητικός για πολλοστή φορά εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ όπου θα συζητηθεί το ζήτημα των κυρώσεων κατά της χώρας του.

«Οσοι προσπαθούσαν να αγνοήσουν την Τουρκία, να επιβάλουν τις θέσεις τους και τους χάρτες τους στην Ανατολική Μεσόγειο, προσεγγίζουν (τώρα) το τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε τη Δευτέρα, αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μιλώντας μετά από συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου στην Αγκυρα, ο Ερντογάν ανέφερε πως επιθυμεί το διάλογο, «ωστόσο, δεν πρέπει να καταπατηθούν τα δικαιώματα μας».

«Όσοι γυρνούν την πλάτη σε ιστορικά γεγονότα, διεθνείς συμφωνίες και εμφανείς αλήθειες με στόχο την προστασία των δικαιωμάτων ορισμένων χωρών στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα στον κόσμο», είπε και πρόσθεσε πως «δοκιμάζοντας» την Τουρκία και επιχειρώντας να «ανατρέψουν τις ισορροπίες» το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να «προετοιμάζουν το τέλος τους με τα ίδια τους τα χέρια».

Παράλληλα, τόνισε πως «όσοι υψώνουν ανάστημα μπροστά μας θα πέσουν με την πρώτη φουρτούνα σαν τα κούφια δέντρα, ο λαός μας ξέρει να πληρώνει το τίμημα». Είπε ακόμη ότι «δεν επιθυμούμε να απλώσουμε το χέρι μας» σε κανενός το δικαίωμα σε Κύπρο, Μεσόγειο και Αιγαίο, αν και επισήμανε: «Θέλουμε τα δικαιώματα μας, το δίκιο μας και τα κεκτημένα μας να γίνουν σεβαστά».

Ακόμη, εμφανίστηκε αιχμηρός απέναντι στον ΟΗΕ, επικρίνοντας την καθυστερημένη αντίδραση του Οργανισμού στην πανδημία της COVID-19

«Ο ΟΗΕ απέτυχε για άλλη μια φορά», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Τα Ηνωμένα Έθνη, που αναγνώρισαν την ύπαρξη πανδημίας εβδομάδες αργότερα, δεν έδειξαν καμία παρουσία στη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας ούτε στην κάλυψη των αναγκών».

Στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του κατά την πρώτη ημέρα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο Τούρκος πρόεδρος επέκρινε τη δομή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Ένα Συμβούλιο με δομή που αφήνει τη μοίρα επτά δισεκατομμυρίων ανθρώπων στο έλεος πέντε χωρών δεν είναι δίκαιο και ούτε είναι βιώσιμο», τόνισε. Τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ είναι οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας αναφέρθηκε στην 75η επέτειο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών μεταφέροντας τις καλύτερες ευχές του και σημειώνοντας πως είναι ώρα και για αυτοκριτική.

Παράλληλα, δήλωσε πως η ίδρυση ενός κέντρου των Ηνωμένων Εθνών στην Κωνσταντινούπολη, «την εμπορική πρωτεύουσα της Τουρκίας και σταυροδρόμι ηπείρων», θα υποστήριζε τις παγκόσμιες προσπάθειες για την ειρήνη και τη σταθερότητα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...