358
Διακομιδή «απλού» περιστατικού από την Αλόννησο στο νοσοκομείο του Βόλου | Intime

Ακόμη τέσσερα νησιά ζητούν «οικειοθελή» καραντίνα

Protagon Team Protagon Team 1 Απριλίου 2020, 15:05
Διακομιδή «απλού» περιστατικού από την Αλόννησο στο νοσοκομείο του Βόλου
|Intime

Ακόμη τέσσερα νησιά ζητούν «οικειοθελή» καραντίνα

Protagon Team Protagon Team 1 Απριλίου 2020, 15:05

Ακόμη τέσσερα νησιά προστέθηκαν την Τετάρτη στη λίστα με τα δύο, δηλαδή τους Λειψούς και την Τήλο, που ήδη είχαν ζητήσει να ισχύσουν σε τοπικό επίπεδο πιο αυστηρά μέτρα απομόνωσης-προστασίας για τον κορονοϊό

Μετά και τις προειδοποιήσεις που επανέλαβε την Τρίτη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ότι οι διακομιδές στα νησιά θα είναι δύσκολες, ακόμη πιο αυστηρή, αν όχι απόλυτη, απαγόρευση στη μετακίνηση πολιτών εν όψει της περιόδου του Πάσχα, ζήτησαν και οι δήμαρχοι Σκιάθου, Σκοπέλου, Αλοννήσου και Αγαθονησίου.

Οι δήμαρχοι Σκιάθου, Σκόπελου και Αλοννήσου αιτούνται να απαγορευθεί και η ακτοπλοϊκή μετακίνηση μη μόνιμων κατοίκων και οι νησιώτες που μεταβαίνουν στον Βόλο, στην Αθήνα ή σε κάποιο άλλο αστικό κέντρο για διεκπεραίωση υποχρεώσεών τους, μόλις επιστρέφουν στο νησί τους να μπαίνουν σε υποχρεωτική 14ήμερη καραντίνα.

«Η λήψη του πρόσφατου μέτρου που αφορά την μετακίνηση στα νησιά μας μόνο των μόνιμων κατοίκων είναι πολύ σημαντική, παρόλα αυτά δεν διασφαλίζει την πλήρη ασφάλεια των κατοίκων των νησιών και ιδιαίτερα των μικρών, με δεδομένα της προβληματικής υγειονομικής κατάστασης τους, την δυσκολία διακομιδής σε περίπτωση κρούσματος», αναφέρουν σε κοινή επιστολής τους προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Την κοινή επιστολή υπογράφουν οι δήμαρχοι Σκιάθου Θοδωρής Τζούμας, Σκοπέλου Σταμάτης Περίσης και Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης.

Την ίδια στιγμή το δημοτικό συμβούλιο Αγαθονησίου εισηγείται στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να απαγορευτεί η ακτοπλοϊκή μετάβαση στο νησί.

Ο δήμος Αγαθονησίου ζητά την εφαρμογή του μέτρου της καραντίνας σε όλους τους μόνιμους κατοίκους του νησιού μετά την επιστροφή τους από άλλο νησί ή περιοχή, στην οποία έχουν μεταβεί μόνο για λόγους υγείας.

Οπως αναφέρει ο δήμαρχος Αγαθονησίου Γιώργος Κόττορος, «στο νησί μας, όπως και στα άλλα μικρά νησιά, η ανησυχία είναι δικαιολογημένα μεγαλύτερη, αφού η υγειονομική κάλυψη σε αυτά είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Στην καλύτερη περίπτωση τα περισσότερα διαθέτουν έναν ανειδίκευτο γιατρό ο οποίος δίνει αγώνα να ανταποκριθεί στα καθημερινά περιστατικά αφού και τα μέσα που διαθέτει είναι ελάχιστα».

Μάλιστα, σπεύδει να συμπληρώσει ότι πάνω από το 70% του πληθυσμού στο Αγαθονήσι ανήκει στις ευπαθείς ομάδες ή είναι υπερήλικες.

Ο ίδιος διαπιστώνει ότι «για τους μονίμους κατοίκους που μετακινούνται σε άλλα νησιά, μέσα στα προβλεπόμενα περιθώρια που τους δίνουν τα απαγορευτικά μέτρα, δεν προβλέπεται πουθενά η υποχρεωτική απομόνωση τους για 14 ημέρες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...