392
Aμερικανικά F-16 εν δράσει | Air Force photo by Staff Sgt. Trevor T. McBride.

Αγκυρα: Μας το ‘ριξαν το UAV οι Αμερικάνοι – βάλαμε μπρος μηχανισμό αποκλιμάκωσης

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2023, 16:46
Aμερικανικά F-16 εν δράσει
|Air Force photo by Staff Sgt. Trevor T. McBride.

Αγκυρα: Μας το ‘ριξαν το UAV οι Αμερικάνοι – βάλαμε μπρος μηχανισμό αποκλιμάκωσης

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2023, 16:46

Καθώς οι αντιδράσεις συνεχίζονται για την κατάρριψη του τουρκικού UAV (unmanned aerial vehicle) από αμερικανικό F-16 στη βορειοανατολική Συρία, στην πρώτη του επίσημη αντίδραση το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αποδίδει το όλο θέμα σε μη αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος αναγνώρισης φίλιων στόχων του μη επανδρωμένου αεροσκάφους. Ταυτόχρονα, αποφεύγει να κατονομάσει τις ΗΠΑ.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ, επιβεβαιώνεται με χαρακτηριστική καθυστέρηση η απώλεια του UAV και με την παράλληλη διαβεβαίωση ότι δεν επηρεάστηκε σε καμία περίπτωση η επιχείρηση κατά των PKK/YPG στο Ιράκ και τη Συρία, σημειώνεται ότι «λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του εν λόγω μηχανισμού αποκλιμάκωσης με τα εμπλεκόμενα μέρη».

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση-επιβεβαίωση της κατάρριψης του τουρκικού UAV ήρθε από την Αγκυρα σχεδόν 24 ώρες μετά το επεισόδιο μεταξύ των δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ και σε αυτή αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Μετά την τρομοκρατική επίθεση της 1ης Οκτωβρίου 2023, οι Ενοπλες Δυνάμεις και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ΜΙΤ ξεκίνησαν ευρείες επιχειρήσεις κατά τρομοκρατικών στόχων του PKK/YPG στο Ιράκ και τη Συρία, σύμφωνα με το δικαίωμά μας για αυτοάμυνα.

»Στο πλαίσιο αυτό, ένας μεγάλος αριθμός στόχων που ανήκαν στην αυτονομιστική τρομοκρατική οργάνωση καταστράφηκε χθες (5 Οκτωβρίου), ιδίως στις περιοχές Τελ Ριφάτ, Τζιζίρε και Ντέρικ στη βόρεια Συρία.

»Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, χάθηκε ένα εξοπλισμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος λόγω διαφόρων τεχνικών αξιολογήσεων αναφορικά με τον σύστημα αναγνώρισης φίλιων στόχων από τρίτους.

»Λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του εν λόγω μηχανισμού αποκλιμάκωσης με τα εμπλεκόμενα μέρη.

»Το εν λόγω περιστατικό δεν επηρέασε σε καμία περίπτωση την εκτέλεση της εν εξελίξει επιχείρησης και την επίτευξη των προσδιορισμένων στόχων.

«Οπως και στο Ιράκ, όλες οι δυνατότητες και οι πηγές εσόδων που έχει αναπτύξει η τρομοκρατική οργάνωση στη Συρία θα συνεχίσουν να καταστρέφονται συστηματικά».

Tηλεφωνική επικοινωνία Μπλίνκεν – Φιντάν

Με αφορμή το ίδιο περιστατικό, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα με τον αμερικανό ομόλογό του, Αντονι Μπλίνκεν, αργότερα την Παρασκευή.

Οπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, η τουρκική πλευρά ανέφερε πως ο Χακάν Φιντάν υπογράμμισε, απευθυνόμενος «σε έντονο ύφος» στον επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, ως σύμμαχος της Τουρκίας, θα πρέπει να σταματήσουν να συνεργάζονται με την «τρομοκρατική» –σύμφωνα με την Αγκυρα– οργάνωση των Κούρδων YPG στη βόρεια Συρία.

Στο ίδιο πνεύμα, ο Φιντάν φέρεται να υποστήριξε ότι «οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στο Ιράκ και στη Συρία θα συνεχιστούν κατά τρόπο αποφασιστικό».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...