590
Παρά την αύξηση στα κρούσματα, οι τουρίστες δεν πτοούνται και κάνουν κανονικά τις διακοπές τους | REUTERS/Stephane Mahe

Αυξάνονται παγκοσμίως τα κρούσματα – σε βαθύ κόκκινο οι τουριστικοί προορισμοί

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουλίου 2022, 18:05
Παρά την αύξηση στα κρούσματα, οι τουρίστες δεν πτοούνται και κάνουν κανονικά τις διακοπές τους
| REUTERS/Stephane Mahe

Αυξάνονται παγκοσμίως τα κρούσματα – σε βαθύ κόκκινο οι τουριστικοί προορισμοί

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουλίου 2022, 18:05

Ολόκληρη την Ευρώπη και ακόμη περισσότερο τις χώρες που είναι πρώτες σε προτιμήσεις των τουριστών για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, πλήττει το έβδομο κύμα του κορονοϊού. Αύξηση στα κρούσματα καταγράφεται και σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης στους επιδημιολογικούς χάρτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ECDC) βρίσκονται σε βαθύ κόκκινο, όμως κανείς δεν δίνει σημασία και τα αεροδρόμια γεμίζουν ασφυκτικά, σχολιάζει σε ρεπορτάζ της η ιταλική  Repubblica.

Η παραλλαγή ΒΑ.5 της μετάλλαξης Ομικρον, έχει προκαλέσει αύξηση των κρουσμάτων, τη στιγμή που καμία χώρα στην ΕΕ δεν ζητά ούτε πιστοποιητικά εμβολιασμού, ούτε ανοσίας, για τα ταξίδια και την είσοδο σε κλειστούς, δημόσιους χώρους.

Σε βαθύ κόκκινο η Ελλάδα

Οπως υπογραμμίζει η ιταλική εφημερίδα, στην Ελλάδα το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου αναμένονται δύο εκατομμύρια αφίξεις. Το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας βρίσκεται στο 90% της δραστηριότητάς του, σε σχέση με το 2019, που ήταν και το τελευταίο καλοκαίρι που είχαμε ζήσει δίχως τον κορονοϊό και το υπουργείο Υγείας επιμένει ότι δεν πρόκειται να ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας πριν από το φθινόπωρο. Κάτι άλλωστε που ισχύει στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

O χάρτης του ECDC στις 30 Ιουνίου. Το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης είναι σε βαθύ κόκκινο

Σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσιάζει η Repubblica, τις τελευταίες 14 ημέρες στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 1.125 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, στην Ιταλία 981, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 694.

Το ρεκόρ, όμως κρουσμάτων στην Ευρώπη, το έχει η Κύπρος, με 1.912 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Στην Ισπανία, η επίπτωση είναι χαμηλότερη (429 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους), όμως σύμφωνα με το ECDC, η χώρα τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζει σταθερή αύξηση, ενώ την ίδια στιγμή το υπουργείο Τουρισμού αναμένει μεγάλη αύξηση των αφίξεων τους επόμενους μήνες, η οποία θα φτάσει στο 90% του αριθμού των επισκεπτών του 2019.

Πέρα όμως από τις χώρες της Μεσογείου, που αποτελούν τους βασικούς τουριστικούς προορισμούς του καλοκαιριού, τα κρούσματα αυξάνονται και στη Γαλλία, τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο, ακόμη και την απομακρυσμένη Ισλανδία.

Η μόνη χώρα όπου το νέο πανδημικό κύμα βρίσκεται σε ύφεση είναι η Πορτογαλία, η οποία είχε δεχθεί πρώτη το χτύπημα με ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων τον προηγούμενο μήνα.

Μισό εκατομμύριο κρούσματα σε μία εβδομάδα στην Ευρώπη

Ο αριθμός των νέων καταγεγραμμένων κρουσμάτων του κορονοϊού στις 50 χώρες της ζώνης του ΠΟΥ Ευρώπης, πλησίασε την περασμένη εβδομάδα τις 500.000 ημερήσια κρούσματα, ενώ στα τέλη Μαΐου καταμετρούσε περί τις 150.000. Ο αριθμός των νεκρών, που έφτανε τις 4.000 με 5.000 την ημέρα τον χειμώνα, παραμένει σε αυτή τη φάση σε χαμηλά επίπεδα.

«Ελπίζουμε ότι τα σημαντικά προγράμματα εμβολιασμού που εφάρμοσαν τα περισσότερα κράτη-μέλη, καθώς και οι προηγούμενες μολύνσεις, να μας επιτρέψουν να αποφύγουμε τις χειρότερες συνέπειες, όπως αυτές που παρατηρήσαμε στην αρχή της πανδημίας. Στο μεταξύ, οι συστάσεις μας παραμένουν εν ισχύ», δήλωσε ο Χανς Κλούγκε, περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Ευρώπης.

18% αυξήθηκαν παγκοσμίως τα κρούσματα σε μία εβδομάδα

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού αυξήθηκε κατά 18% την τελευταία εβδομάδα, με περισσότερα από 4,1 εκατομμύρια κρούσματα να έχουν καταγραφεί παγκοσμίως, σύμφωνα με τα δεδομένα του ΠΟΥ.

Η μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδος των νέων κρουσμάτων σημειώθηκε στη Μέση Ανατολή, όπου αυξήθηκαν κατά 47%. Οι λοιμώξεις αυξήθηκαν κατά περίπου 32% στην Ευρώπη και τη Νοτιοανατολική Ασία και κατά περίπου 14% στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

«Αυτή τη στιγμή τα κρούσματα αυξάνονται σε 110 χώρες, κυρίως λόγω των παραλλαγών BA.4 και BA.5 της μετάλλαξης Ομικρον», ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...