219
Ο Λούλα ντα Σίλβα και η Ρούσεφ το 2010, όταν ο πρώτος ήταν ακόμη πρόεδρος και η δεύτερη υποψήφια | EPA/Antonio Lacerda

Κατηγορούμενοι για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης Λούλα ντα Σίλβα και Ρούσεφ!

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2017, 08:45
Ο Λούλα ντα Σίλβα και η Ρούσεφ το 2010, όταν ο πρώτος ήταν ακόμη πρόεδρος και η δεύτερη υποψήφια
|EPA/Antonio Lacerda

Κατηγορούμενοι για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης Λούλα ντα Σίλβα και Ρούσεφ!

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2017, 08:45

Ο γενικός εισαγγελέας της Βραζιλίας απήγγειλε κατηγορίες για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης σε δύο πρώην προέδρους, τον Λούις Ινιάσιο «Λούλα» ντα Σίλβα και την Ντίλμα Ρούσεφ.

Κατηγορούνται ότι από το 2002 ως το 2016 μετέφεραν χρηματικά ποσά από τα ταμεία της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Petrobras και φέρονται να έχουν διαπράξει σειρά κακουργημάτων όπως σύσταση καρτέλ, παθητική διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Μαζί τους κατηγορούνται και άλλα έξι στελέχη του Κόμματος των Εργαζομένων.

Και οι δύο πρώην πρόεδροι αρνούνται τις κατηγορίες.

Ο Λούλα ντα Σίλβα θεωρείται στο εισαγγελικό πόρισμα επικεφαλής της εγκληματικής οργάνωσης. Το Κόμμα, σύμφωνα με την εισαγγελία, φέρεται να δέχτηκε ποσά που φτάνουν τα 480 εκατ. δολάρια από την Petrobras και την Τράπεζα Εθνικής Ανάπτυξης.

Ο πρώην πρόεδρος ήδη καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης για διαφθορά, κάτι που ενδέχεται να του στερήσει το δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία το 2018, αν απορριφθεί η έφεση που έχει υποβάλει. Είναι ακόμη αντιμέτωπος με άλλες τέσσερις δίκες για διαφορά.

Από την άλλη, πρόκειται για τις πρώτες κατηγορίες που διατυπώνονται κατά της Ρούσεφ η οποία καθαιρέθηκε το 2016 για την αλλοίωση των στοιχείων του προϋπολογισμού.

Οι διώξεις εντάσσονται στην μεγάλη δικαστική έρευνα σχετικά με τις υπερβολικές χρεώσεις που επέβαλαν κατασκευαστικές εταιρείες κατά της Petrobras, ενώ μέρος των επιπλέον χρημάτων δόθηκαν για την εξαγορά πολιτικών. Η έρευνα, που δεν έχει τελειώσει, έχει εμπλέξει δεκάδες πολιτικούς και επιχειρηματίες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...