350
Η Ιρμα πλησιάζει απειλητικά τις αμερικανικές ακτές | NOAA National Weather Service National Hurricane Center/Handout via REUTERS

Η Ιρμα έφτασε την κατηγορία 5 και τρομοκρατεί ΗΠΑ και Καραϊβική

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2017, 07:58
Η Ιρμα πλησιάζει απειλητικά τις αμερικανικές ακτές
|NOAA National Weather Service National Hurricane Center/Handout via REUTERS

Η Ιρμα έφτασε την κατηγορία 5 και τρομοκρατεί ΗΠΑ και Καραϊβική

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2017, 07:58

Η αναβάθμιση του κυκλώνα Ιρμα σε κατηγορίας 5 προκαλεί ανησυχία στα νησιά της Καραϊβικής που ήδη δοκιμάζονται από το πέρασμά του, ενώ οι ΗΠΑ είναι σε αναμονή για την άφιξη του κυκλώνα στη Φλόριντα προς το τέλος της εβδομάδας.

Αν και ανέβηκε την Τρίτη στην –ανώτατη- κατηγορία 5 της κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον, ίσως ενισχυθεί ακόμη περισσότερο (!), με ανέμους ταχύτητας ακόμη και 360 χιλιομέτρων ανά ώρα, καθώς πλησιάζει απειλητικά το βόρειο τμήμα των Μικρών Αντιλλών.

Τα γαλλικά νησιά του Αγίου Βαρθολομαίου και του Αγίου Μαρτίνου ήδη τέθηκαν σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού ενόψει της έλευσης της Ιρμα, ανέφερε η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Γαλλίας σε έκτακτο δελτίο τα ξημερώματα της Τετάρτης. Ο ύψιστος συναγερμός που κηρύχθηκε επιβάλλει την πλήρη απαγόρευση των μετακινήσεων των πολιτών.

Το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ, από την πλευρά του, σημείωσε ότι ο κυκλώνας θα πλήξει νησιά της Καραϊβικής σήμερα Τετάρτη. Ο «δυνητικά καταστροφικός» κυκλώνας βρισκόταν σύμφωνα με το δελτίο του Κέντρου περίπου 75 χλμ. ανατολικά-νοτιοανατολικά της νήσου Μπαρμπούντα, με ριπές ανέμων ταχύτητας ως και 295 χλμ. ανά ώρα.

Ο κυκλώνας οδεύει προς το Πουέρτο Ρίκο και τις Παρθένες Νήσους, πριν πλήξει όπως προβλέπουν οι αμερικανοί μετεωρολόγοι τη Φλόριντα το Σάββατο.

Εν τω μεταξύ,  ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη Φλόριντα, το Πουέρτο Ρίκο και τις Παρθένες Νήσους, για να διευκολυνθεί η κινητοποίηση ομοσπονδιακών πόρων για την αντιμετώπιση του ακραίου φαινομένου πριν ακόμη πληγούν η πολιτεία κι οι περιοχές αυτές.

Ενδεικτικό είναι ότι, όπως αναφέρει το BBC, κάτοικοι και επισκέπτες πρέπει να εγκαταλείψουν τα νησιά Κι Γουέστ στη νότια Φλόριντα ήδη από την Τετάρτη.

Η έλευση του κυκλώνα στη Φλόριντα αναμένεται περίπου 10 ημέρες μετά το πλήγμα του κυκλώνα Χάρβεϊ στο Τέξας, όπου σημειώθηκαν τεράστιες καταστροφές και τουλάχιστον 42 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ο Χάρβεϊ είχε φτάσει στην κατηγορία 4.

Είναι ένας από τους πέντε ισχυρότερους των τελευταίων 80 ετών στον Ατλαντικό, όπως αναφέρουν οι μετεωρολόγοι, ένδειξη και αυτό της κλιματικής αλλαγής που τείνει να κάνει ακόμη πιο ακραία τα ακραία φαινόμενα.

Επισημαίνουν ακόμη ότι το ηπειρωτικό τμήμα των ΗΠΑ από το 1851, οπότε τηρούνται στοιχεία, δεν έχει χτυπηθεί ποτέ από δύο κυκλώνες κατηγορίας 4 και πάνω σε μια χρονιά.

Αεροσκάφος περνά μέσα από τον τυφώνα Ιρμα

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...