478
Παραμύθια για μικρούς και μεγάλους πουλάει το κινεζικό καθεστώς... | YouTube

Πώς οι Κινέζοι προπαγανδίζουν (και στα παιδιά) τον νέο Δρόμο του Μεταξιού

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2017, 07:30
Παραμύθια για μικρούς και μεγάλους πουλάει το κινεζικό καθεστώς...
|YouTube

Πώς οι Κινέζοι προπαγανδίζουν (και στα παιδιά) τον νέο Δρόμο του Μεταξιού

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2017, 07:30

Το κινεζικό καθεστώς σχεδιάζει τα τελευταία τέσσερα χρόνια μία τεράστια επενδυτική πρωτοβουλία (OBOR, One Belt, One Road) που ελπίζει να αναγάγει τη χώρα σε οικονομική υπερδύναμη. Αλλά για τον Νέο Δρόμο του Μεταξιού, ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζιπίνγκ χρειάζεται τη συμμετοχή πολλών κρατών. Η πρώτη δοκιμασία για την επιτυχία του σχεδίου είναι το προσεχές Σαββατοκύριακο, στις 14 και 15 Μαΐου, σε διεθνή σύνοδο που πραγματοποιείται στο Πεκίνο. Και μέχρι τότε, για να δελεάσει τα ισχυρά κράτη του κόσμου, το κινεζικό καθεστώς κάνει αυτό που ξέρει: προπαγανδίζει.

Για να προωθήσει την πρωτοβουλία OBOR, η αγγλόφωνη κρατική εφημερίδα China Daily άρχισε να δημοσιεύει μία σειρά από βιντεάκια, όπου εμφανίζεται ένας (αμερικανός) μπαμπάς να λέει ένα παραμύθι στην (αμερικανίδα) κόρη του.

china2
Μαθήματα γεωπολιτικής από τον δημοσιογράφο της China Daily στην πεντάχρονη κόρη του (YouTube)

Στο πρώτο επεισόδιο που κυκλοφόρησε στις 7 Μαΐου, ο Ερικ Νίλσον, δημοσιογράφος της China Daily, εξηγεί στην κορούλα του ότι θα λείψει για κάποιες ημέρες, για την πρωτοβουλία OBOR.

Και αντί να μουτρώσει, αντί να ρωτήσει «μπορώ να’ ρθω;» ή «πόσο καιρό θα λείπεις;» ή «τι θα μου φέρεις» το ξανθό κοριτσάκι ρωτά γεμάτο περιέργεια τι είναι το OBOR.

Είναι η τέλεια ευκαιρία για τον πατέρα να εξηγήσει σε ένα πεντάχρονο κοριτσάκι τις οικονομικές πολιτικές της κυβέρνησης. Ευτυχώς το κάνει με ευχάριστο τρόπο. Με ένα πλαστικό καραβάκι, μία καμήλα και ένα τρενάκι, εξηγεί πώς άρχισε να κάνει εμπόριο κάποτε η Κίνα, μέσα από τον Δρόμο του Μεταξιού και πώς η σημερινή κυβέρνηση θέλει να ανοίξει έναν νέο δρόμο.

«Θα μπορούμε να μεταφέρουμε περισσότερα πράγματα και ευκολότερα, και οι άνθρωποι θα μπορούν να ταξιδεύουν ευκολότερα και να δημιουργούν τα πράγματα που χρειάζονται οι χώρες», εξηγεί ο ίδιος.

Υπάρχει και δεύτερο επεισόδιο. Εδώ ο Νίλσον μπαίνει στα βαθιά. Εξηγεί στη μικρή γιατί είναι σημαντική η διακρατική συνεργασία και δίνει διάφορα παραδείγματα, όπως το εμπόριο, ο τουρισμός και τα διεθνή σχολεία.

«Οπως εγώ που είμαι Αμερικανίδα και πάω σε σχολείο στο Πεκίνο;», ρωτά το κορίτσι. «Ναι, ακριβώς, αλλά οι ΗΠΑ δεν έχουν συμμετάσχει στην πρωτοβουλία», απαντά με νόημα ο πατέρας. Και αυτό είναι το πρώτο μάθημα για τα υποσυνείδητα μηνύματα.

Στο τρίτο επεισόδιο που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, η μικρή μαθαίνει για την έννοια και τη σημασία της παγκοσμιοποίησης!

Το σχέδιο OBOR (Οne Belt, Οne Road – Μια ζώνη, Ενας Δρόμος) είναι η μεγαλύτερη επενδυτική πρωτοβουλία που έχει σχεδιάσει η Κίνα. Η ιδέα γεννήθηκε το 2013 και τέσσερα χρόνια μετά, ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζιπίνγκ είναι έτοιμος να παρουσιάσει στον κόσμο το σχέδιό του, στη διεθνή σύνοδο της 14ης και 15ης Μαΐου, όπως προαναφέρθηκε.

Θα παρευρεθούν 28 αρχηγοί κρατών -ανάμεσά τους ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν- καθώς και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Στη λίστα επισκεπτών περιλαμβάνονται και 80 επικεφαλής διεθνών οργανώσεων, όπως ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες και η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στις υποδομές, την οικονομική συνεργασία και τους πόρους ενέργειας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...