742
Ο πρώην υπουργός Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου | Menelaos Myrillas / SOOC

Προανακριτική επιτροπή για τα εξοπλιστικά Γιάννου ζητούν ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

Protagon Team Protagon Team 10 Μαρτίου 2017, 12:48
Ο πρώην υπουργός Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου
|Menelaos Myrillas / SOOC

Προανακριτική επιτροπή για τα εξοπλιστικά Γιάννου ζητούν ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

Protagon Team Protagon Team 10 Μαρτίου 2017, 12:48

Στην πολιτική όλα είναι θέμα timing. Και η ξαφνική πρόταση από τους ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής (προανακριτικής) για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τον πρώην υπουργό Aμυνας Γιάννο Παπαντωνίου, προκαλεί αίσθηση και βεβαίως κάποιες απορίες: γιατί τώρα; Αλλωστε οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι το αίτημα αφορά εξοπλιστικά προγράμματα που χειρίστηκε κατά τη θητεία του στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και υποστηρίζουν ότι πρόκειται για «έγκλημα διαρκές» που δεν μπορεί να διαγραφεί.

Γιατί τώρα λοιπόν; Κάποιοι παρατηρητές δεν αφήνουν ασχολίαστη τη σύμπτωση της πρότασης με τα νέα επώδυνα μέτρα που θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή από την κυβέρνηση το επόμενο διάστημα. Σε αυτό το δύσκολο πολιτικά πλαίσιο για την κυβέρνηση, το κυνήγι ενός εκπρόσωπου αυτού που ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει ως «παλιό πολιτικό σύστημα» μπορεί να λειτουργήσει ως προπέτασμα και ως ένας ευχάριστος αποπροσανατολισμός για ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης. Το αφήγημα ότι «εμείς κυνηγάμε τη διαπλοκή, τη διαφθορά, τις υποθέσεις με τα εξοπλιστικά, τη φοροδιαφυγή» μπορεί να δημιουργήσει θόρυβο όσο και τα νέα μέτρα.

Αλλωστε τώρα εξοπλιστικά προγράμματα θέλει να περάσει και ο Πάνος Καμμένος των Ανεξ. Ελλήνων.

Οπως αναφέρουν οι δύο Κοινοβουλευτικές Ομάδες προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις για τη συμμετοχή του κ. Παπαντωνίου «σε αριθμό αξιόποινων πράξεων, απιστίας κατά του Δημοσίου, πιθανώς και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα» από το 1999 και εντεύθεν.

Οι βουλευτές της πλειοψηφίας μάλιστα υποστηρίζουν ότι πρόκειται για έγκλημα διαρκές, που δεν μπορεί να παραγραφεί.

«Τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας αποτελούσαν ανέκαθεν πηγή κινδύνων για διαφθορά δομών και προσώπων. Τα παρακάτω αναφερόμενα εξοπλιστικά προγράμματα ανάγονται σε μία συνολικότερη περίοδο, κατά την οποία κορυφώθηκαν πράξεις και παραλείψεις του παλαιού πολιτικού συστήματος που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία. Χρηματιστήριο, εξοπλιστικά, δομημένα ομόλογα, υπερβάσεις ολυμπιακών έργων, δανειοδότηση μέσων μαζικής ενημέρωσης και κομμάτων κτλ. συνέθεταν την εικόνα διαπλοκής και διαφθοράς», σημειώνουν χαρακτηριστικά στο αίτημά τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Αναφερόμενοι προσωπικά στον κ. Παπαντωνίου, σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ιστότοπος skai.gr, σημειώνουν πως «οι ευθύνες είναι πολιτικές και ποινικές».

Αναφέρουν πως από τις «έξι συναφείς μεταξύ τους ποινικές δικογραφίες που διαβιβάστηκαν στη Βουλή και αφορούν όλες τον πρώην υπουργό Άμυνας Ιωάννη Παπαντωνίου, αποδίδονται με τα σχετικά βουλεύματα πράξεις απιστίας, από τις οποίες προήλθε πολύ μεγάλη οικονομική ζημία του ελληνικού δημοσίου. Πρόκειται για αδικήματα που σχετίζονται με τους εξοπλισμούς της χώρας (προμήθεια 170 αρμάτων μάχης Leopard, 12 επιθετικών ελικοπτέρων Apache, 6 φραγμάτων τύπου «S», συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου και 20 μεταφορικών ελικοπτέρων NH90)».

Ισχυρίζονται, δε, ότι δεν υπάρχει θέμα παραγραφής, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι: «Οι πλείστοι τρόποι τέλεσης τους εγκλήματος νομιμοποίησης εσόδων, όπως είναι η κατοχή περιουσίας και η διακίνησή της στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, συνιστούν εγκλήματα διαρκή, των οποίων η τέλεση συνεχίζεται και ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα παραγραφής, πριν από τη λήξη της διάρκειάς τους».

Τι λένε ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη

Η Νέα Δημοκρατία απάντησε θετικά στην πρόταση για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για τα εξοπλιστικά προγράμματα, με τη δήλωση «όλα στο φως», σύμφωνα με πηγές του κόμματος. Θετική είναι και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, όπως ενημέρωσε τη Βουλή ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος Ανδρέας Λοβέρδος. Ο ίδιος διέκρινε ωστόσο υστεροβουλία του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση δεν υποβάλλει την πρόταση «για να χυθεί άπλετο φως, αλλά ως αντιπερισπασμό προς την πολιτική πραγματικότητα»

Ο Σταύρος Θεοδωράκης στο twitter

«Το Ποτάμι λέει “ναι” στην προανακριτική για τα εξοπλιστικά της περιόδου Παπαντωνίου. Η κοινωνία ζητάει απαντήσεις έστω και με καθυστέρηση».

Τα παραπάνω έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης σχετικά με την πρόταση σύστασης ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τον Γιάννο Παπαντωνίου.

Σημειώνουμε ότι πρώτος υπογράφοντας στην πρόταση που κατέθεσαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ είναι ο Αλέξη Τσίπρας.

Στην πρόταση για προανακριτική επιτροπή αντέδρασε ο πρώην υπουργός Αμυνας με ανακοίνωσή του, στην οποία μεταξύ άλλων κάνει λόγο για «άθλιο πυροτέχνημα, που εξυπηρετεί μικροπολιτικές σκοπιμότητες».

«Επί 14 χρόνια όλες οι συμβάσεις του υπουργείου Αμυνας έχουν υποστεί εξονυχιστικό έλεγχο από διοικητικές και δικαστικές αρχές, χωρίς να έχει βρεθεί καμία απολύτως ένδειξη -ή υποψία ένδειξης- παράνομων ή παράτυπων ενεργειών ή παραλείψεών μου. Εξάλλου, όλες οι συμβάσεις υλοποιήθηκαν, χωρίς τροποποίηση, από τις επόμενες κυβερνήσεις», τονίζει σε δήλωσή του ο κ. Παπαντωνίου, και απαριθμεί τρεις «μικροπολιτικές σκοπιμότητες».

«Πρώτον, την επικοινωνιακή κάλυψη του αδιέξοδου της πολιτικής της κυβέρνησης, όπως προκύπτει από την εξέλιξη της οικονομίας και τη συσσώρευση προβλημάτων με αιχμή την τρέχουσα διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Δεύτερον, τη στοχοποίηση του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που βρίσκονται σε τροχιά ανάκαμψης και

Τρίτον, τη δική μου στοχοποίηση, καθώς και όλων όσοι υπηρετήσαμε τη χώρα προωθώντας αποτελεσματικά το εθνικό συμφέρον από θέσεις ευθύνης».

«Κάποιοι θέλουν να ξεχαστούν οι δικές τους αποτυχίες. Την αλήθεια φοβούνται όσοι τη διαστρεβλώνουν και όχι όσοι εκτελούν το καθήκον τους», καταλήγει ο πρώην υπουργός Αμυνας.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...