585
Στιγμιότυπο από το φρικτό βίντεο του βασανισμού του μικρού παιδιού που κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο και έφτασε στις ελληνικές Αρχές | (politischios.gr)

Στον Εισαγγελέα ο 31χρονος που κακοποίησε το προσφυγόπουλο στη Χίο

Protagon Team Protagon Team 14 Δεκεμβρίου 2016, 11:27
Στιγμιότυπο από το φρικτό βίντεο του βασανισμού του μικρού παιδιού που κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο και έφτασε στις ελληνικές Αρχές | (politischios.gr)

Στον Εισαγγελέα ο 31χρονος που κακοποίησε το προσφυγόπουλο στη Χίο

Protagon Team Protagon Team 14 Δεκεμβρίου 2016, 11:27

«Ηταν ένας τρόπος για να το συνετίσω. Είναι παιδί που δεν καθόταν ήσυχα και προσπάθησα με αυτό τον τρόπο να το συνετίσω», δήλωσε ο 31χρονος Σύρος στην κατάθεσή του στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χίου. Είναι αυτός που εμφανίζεται σε βίντεο να κακοποιεί ένα παιδί σε ένα ντους στον προσφυγικό καταυλισμό της Σούδας στη Χίο. Το μικρό παιδί, τριών ετών, κλαίει την ώρα που ένα χέρι το χτυπά στο πρόσωπο. Το παιδί πέφτει, ξανασηκώνεται, ο άνδρας τον ξαναχτυπά, στα πόδια αυτή τη φορά. Επαναλαμβάνεται το ίδιο, ξανά και ξανά. Ο άνδρας -δεν φαίνεται το πρόσωπό του- το κακοποιεί ενώ ταυτόχρονα τραβά βίντεο. Το παιδί κλαίει. Υστερα από ένα λεπτό, επεμβαίνει ένα τρίτο πρόσωπο και το βίντεο σταματά εκεί.

Ο 31χρονος ισχυρίστηκε ότι ξυλοκόπησε το μικρό παιδί επειδή δεν ήθελε να κάνει μπάνιο. Με τις κατηγορίες της παράνομης βίας προς ανήλικο τέκνο και πρόκλησης σωματικών βλαβών παραπέμφθηκε στο Τριμελές Πλειμμελειοδικείο της Χίου, όπου ζήτησε να οριστεί συνήγορος υπεράσπισης από το ίδιο το Δικαστήριο ενώ ζήτησε αναβολή για να προετοιμάσει την απολογία του.

Νωρίτερα το πρωί της Τετάρτης ο 4χρονος εξετάστηκε από τον Ιατροδικαστή του Γενικού Νοσοκομείου Χίου Παύλο Λεπτοκαρίδη ο οποίος εντόπισε κακώσεις στο κορμί του παιδιού, σημειώνοντας ότι αυτές θα αξιολογηθούν από τη Δικαιοσύνη. Το παιδί καθ όλη τη διάρκεια των εξετάσεων ήταν σε καλή ψυχική διάθεση και ήταν απόλυτα συνεργάσιμο τόσο με τον Ιατροδικαστή όσο και με τον Παιδοψυχολόγο.

Το βίντεο διέρρευσε το απόγευμα τις Τρίτης, την ίδια ημέρα οι ελληνικές αρχές συνέλαβαν τον άνδρα και οδήγησαν το μικρό παιδί σε ασφαλές μέρος. Την επόμενη μέρα, Τετάρτη, διέρρευσε δεύτερο βίντεο όπου δείχνει ξανά το μικρό παιδί να δέχεται χτυπήματα στο κεφάλι του ενώ είναι καθισμένο σε ένα ράντζο.

sd
Ο 31χρονος άνδρας που κακοποίησε το μικρό παιδί

Οι Αρχές εξετάζουν αν ο συλληφθείς είναι πραγματικός πατέρας του παιδιού -όπως ισχυρίζεται ο ίδιος- ή εάν έχει απαγάγει το παιδί από άλλη οικογένεια προσφύγων και προσπαθεί να τους εκβιάσει και να αποσπάσει χρηματικό ποσό. Ερευνάται ακόμη και η σχέση του με το ISIS, καθώς διέρρευσαν στο Διαδίκτυο φωτογραφίες που απεικονίζουν έναν άνδρα να μάχεται στο πλευρό της τρομοκρατικής οργάνωσης ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο ίδιος έφερε όπλο. Στην υπόθεση έχει εμπλακεί τόσο η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών όσο και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Ο ίδιος από την πλευρά του, φέρεται να δηλώνει ότι η γυναίκα του είναι στην Τουρκία με ένα άλλο παιδί και ισχυρίζεται ότι με το βίντεο ήθελε να της ασκήσει ψυχολογική πίεση ώστε να βρει έναν τρόπο -τον μοναδικό που υπάρχει, μέσω διακινητών και δια της θαλάσσιας οδού- να περάσει και αυτή στη Χίο.

Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του Χαμόγελου του Παιδιού, Κώστα Γιαννόπουλου, η μητέρα του παιδιού βρίσκεται στην Τουρκία και πράγματι δέχονταν απειλές μέσα από τα βίντεο που της έστελνε ο 31χρονος. Ωστόσο δεν είναι σαφές αν αυτή η γυναίκα είναι η σύζυγος του δράστη ή αν το ανήλικο έχει απαχθεί από τον ίδιο.

Το πρώτο βίντεο που διέρρευσε έφτασε στις Αρχές καθώς ένας πρόσφυγας που βρίσκεται στη Φινλανδία το ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook και το έστειλε στο Χαμόγελο του Παιδιού για να καταγγείλει το περιστατικό. Αμέσως ενημερώθηκαν από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες και το τρίχρονο αγοράκι απομακρύνθηκε από τον καταυλισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρμόδιος για τον καταυλισμό αντιδήμαρχος Γιώργος Καραμανής, όταν πληροφορήθηκε το γεγονός προχώρησε σε καταγγελία στην αστυνομία η οποία συνέλαβε τον 31χρονο Σύρο.

Το μικρό παιδί, προς το παρόν είναι υπό τη φροντίδα μίας ΜΚΟ ενώ γίνεται προσπάθεια να βρεθούν συγγενείς του στην Ευρώπη και να ακολουθηθεί η διαδικασία της επανένωσης.

Τα βίντεο περιέχουν σκληρές εικόνες.

https://www.youtube.com/watch?v=M3MsS8JluPg

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...