500
Ο μεγιστάνας Τζορτζ Σόρος φτάνει στο Open Russia Club στο Λονδίνο, στις 20 Ιουνίου 2016 | REUTERS/Luke MacGregor

Τζορτζ Σόρος/ Η τραγωδία του Brexit ίσως δεν είναι νομοτελειακή

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουλίου 2016, 11:09
Ο μεγιστάνας Τζορτζ Σόρος φτάνει στο Open Russia Club στο Λονδίνο, στις 20 Ιουνίου 2016
|REUTERS/Luke MacGregor

Τζορτζ Σόρος/ Η τραγωδία του Brexit ίσως δεν είναι νομοτελειακή

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουλίου 2016, 11:09

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος είχε συνταχθεί από νωρίς με όσους έβλεπαν το Brexit ως καταστροφικό για την ΕΕ. Με μια σειρά από άρθρα και παρεμβάσεις τονίζει τις επιπτώσεις που κρίνει πως θα δούμε μακροπρόθεσμα στην παγκόσμια οικονομία. Ωστόσο στο πιο πρόσφατο άρθρο του στο πρακτορείο Project Syndicate, κρίνει πως το χειρότερο σενάριο ίσως, τελικά, αποφευχθεί, αν οι ηγέτες της Ευρώπης αναλάβουν δράση άμεσα.

Οπως σχολιάζει στο δημοσίευμα, μέχρι την απόφαση των Βρετανών για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση, το Προσφυγικό ήταν το κορυφαίο ζήτημα της Ευρώπης, που μάλιστα διαμόρφωσε σε μεγάλο βαθμό την απόφαση υπέρ του Brexit. Από την επόμενη κιόλας μέρα, το σοκ της ψήφου ακολούθησε ο φόβος για διάλυση της ΕΕ, με τις κρίσεις σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία με το ζήτημα των τραπεζών, να κάνουν τις προβλέψεις για το μέλλον της Ενωσης όλο και πιο ζοφερές.

Οσο όμως το σοκ από το δημοψήφισμα μετριάζεται, η τραγωδία έχει πάψει να δείχνει νομοτελειακή. Ολο και περισσότεροι βρετανοί ψηφοφόροι νιώθουν μετανιωμένοι, καθώς βλέπουν τις υποθέσεις να γίνονται πραγματικότητα: η στερλίνα σημειώνει πτώση διαρκώς, ένα δεύτερο δημοψήφισμα – στη Σκωτία αυτή τη φορά – φαίνεται πιθανό, ενώ οι επικεφαλής της εκστρατείας του Brexit βρίσκονται εδώ και μέρες σε έναν περίεργο «χορό αυτοκαταστροφής», με αρκετούς οπαδούς τους να διακρίνουν το μέλλον δύσκολο. Ουκ ολίγοι Βρετανοί – 4 εκατομμύρια για την ακρίβεια – ζητούν τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος.

Nα γίνει καθαρός διαχωρισμός μεταξύ μελών ΕΕ και Ευρωζώνης. Οσες χώρες δεν ανήκουν στην Ευρωζώνη, δεν θα πρέπει να ανέχονται διακρίσεις εις βάρος τους

Κι ενώ το Brexit αποτέλεσε δυσάρεστη έκπληξη, αυτή η αυθόρμητη αντίδραση είναι θετική. Ακόμη και όσοι δεν ψήφισαν, πολίτες όλων των απόψεων, ιδίως οι νέοι, κινητοποιούνται. Κατά τον Σόρος, οι ηγέτες της Ευρώπης οφείλουν να αναγνωρίσουν πως η ΕΕ βρίσκεται στα πρόθυρα της διάλυσης και αντί να ανταλλάσσουν κατηγορίες, να συνεργασθούν για να εφαρμόσουν έκτακτα μέτρα. Και έχει τέσσερις συγκεκριμένες προτάσεις:

Πρώτον, να γίνει καθαρός διαχωρισμός μεταξύ μελών ΕΕ και Ευρωζώνης. Οσες χώρες δεν ανήκουν στην Ευρωζώνη, δεν θα πρέπει να ανέχονται διακρίσεις εις βάρος τους. Οσες ανήκουν, θα πρέπει να αποκτήσουν κοινό υπουργείο Οικονομικών και κοινό προϋπολογισμό.

Δεύτερον, η ΕΕ να χρησιμοποιήσει την ισχύ της. Θα ήταν ανεύθυνο εκ μέρους των ηγετών της να μην ενεργοποιήσουν την τεράστια πιστοληπτική ικανότητα της Ενωσης, ιδίως όταν υπάρχει αμφιβολία ως και για την ύπαρξή της.

Τρίτον, η Ενωση ας ισχυροποιήσει τους μηχανισμούς άμυνάς της προς εξωτερικούς εχθρούς, που σκοπεύουν να επωφεληθούν από την παρούσα αδυναμία της. Η Ουκρανία θα πρέπει να δεχτεί υποστήριξη και να προστατευθεί.

Τέταρτον, να εξεταστούν λεπτομερώς τα σχέδια της ΕΕ για το Προσφυγικό. Είναι γεμάτα ασάφειες και ασυνέπειες, στοιχείο που τα καθιστά αναποτελεσματικά.

Αν σημειωθεί πρόοδος σε αυτά τα ζητήματα, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής πιστεύει πως η ΕΕ θα αποτελεί έναν οργανισμό που οι πολίτες θα θέλουν να ανήκουν. Αν οι ηγέτες της Ευρώπης δεν δράσουν άμεσα, όσοι θέλουν να επανεφεύρουν και να σώσουν την Ενωση, θα πρέπει να μιμηθούν τους ακτιβιστές στη Βρετανία. Οι υπερασπιστές της ΕΕ, οφείλουν σήμερα – περισσότερο από ποτέ – να βρουν τρόπους για να ενισχύσουν την επιρροή τους, καταλήγει στο σημείωμά του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...