1033
| CreativeProtagon/ ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Πώς η συζήτηση στη Βουλή έφερε ακόμα πιο κοντά Φώφη και Σταύρο

Μιχάλης Μιχαήλ Μιχάλης Μιχαήλ 30 Μαρτίου 2016, 12:52

Πώς η συζήτηση στη Βουλή έφερε ακόμα πιο κοντά Φώφη και Σταύρο

Μιχάλης Μιχαήλ Μιχάλης Μιχαήλ 30 Μαρτίου 2016, 12:52

Οι σοβαρές και με κοινές διαπιστώσεις για την κυβερνητική παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, τοποθετήσεις της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη, κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδυνής συζήτησης στη Βουλή, είχαν σαν αποτέλεσμα η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι να έλθουν πιο κοντά.

Το πρωί της Τετάρτης ο επικεφαλής του Ποταμιού να επικοινωνήσε με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και συμφώνησαν να συναντηθούν την Πέμπτη στις 5 μ.μ. για να συννενοηθούν σχετικά με την συνεργασία των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των δυο κομμάτων και περαιτέρω κοινές δράσεις.

Αποτελεί γενική παρατήρηση ότι οι ομιλίες και των δύο αρχηγών κατά την φορτισμένη συζήτηση στη Βουλή διέποντο από κοινό πνεύμα και οι προσεγγίσεις τους απέναντι στη κυβερνητική πρακτική φάνηκε καθαρά ότι συγκλίνουν, ενώ παράλληλα κατέδειξαν ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που νοιάζονται  για τη διαφάνεια στη δημόσια ζωή και πρωτίστως για την προάσπιση της δημοκρατικής αρχής, της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης χειροκρότησαν δύο και τρεις φορές τον επικεφαλής του Ποταμιού.

Οι δύο αρχηγοί των κομμάτων της Κεντροαριστεράς χωρίς να φεισθούν αυστηρής κριτικής στην κυβέρνηση για τις μεθοδεύσεις και τις παρεμβάσεις της κατέδειξαν το εκρηκτικό πολιτικό σκηνικό που ανεδύθη με τους υψηλούς  τόνους και τις  ατακαδόρικες εντάσεις ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τόσο η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης όσο και ο ομόλογός της του Ποταμιού κατέστησαν σαφές ότι τα σημεία επαφής και συννενόησης με τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση   ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ έχουν εκλείψει παντελώς.

Η κυρία Γεννηματά σήκωσε το γάντι που έριξε ο κ. Τσίπρας λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει την πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή που θα ερευνήσει τη χορήγηση δανείων σε κόμματα και ΜΜΕ, όμως κάλεσε εκ νέου τον Πρωθυπουργό να συναινέσει στη δική της πρόταση για εξεταστική για την οικονομία από το 2002 έως σήμερα.

«Να τα ελέγξουμε όλα. Τι φοβάστε, κύρια Τσίπρα;» είπε σε ένα σημείο της ομιλίας της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, απευθυνόμενη στον Πρωθυπουργό κάνοντας ένα βήμα παραπάνω. Αμφισβήτησε το ηθικό πλεονέκτημα για το οποίο υπερηφανεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί όπως είπε: «Απλά δεν το είχατε ποτέ. Είχατε πει ότι είστε “κάθε λέξη του Συντάγματος”. Πήρατε τη γόμα και τις σβήνετε μία-μία. Είστε κάθε λέξη από τα ψέματα και τις υποσχέσεις».

Οι ονομαστικές αναφορές του κ. Θεοδωράκη – σε αντίστοιξη με τις γενικολογίες των άλλων ομιλητών – εκτιμήθηκαν τόσο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσο και στα πηγαδάκια στους διαδρόμους της Βουλής

Υπερασπιζόμενη τις ενέργειες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, κατά την διάρκεια των οποίων ψηφίστηκαν οι πρώτοι κανόνες διαφάνειας, κατηγόρησε μάλιστα τον ΣΥΡΙΖΑ ότι όταν ήταν αντιπολίτευση τίποτα δεν στήριξε καταψηφίζοντας όλα τα μέτρα για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. «Δεν βρήκατε το σθένος να ψηφίσετε ούτε καν την άρση τραπεζικού απορρήτου. Είμαστε μια χώρα που βιώνει όχι μόνο capital control αλλά και justice controls» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Γεννηματά. Και για να μην υπάρξει καμία παρερμηνεία κάλεσε τον Πρωθυπουργό να παραιτηθεί «κι αυτή η Βουλή να πάρει την ευθύνη και να δώσει λύση γιατί το συμφέρον της χώρας επιβάλλει  εθνική συννενόηση».

Από την πλευρά του ο κ. Θεοδωράκης κινήθηκε σε ανάλογο πλαίσιο, με πιο στοχευμένο μάλιστα λόγο, προειδοποιώντας την κυβερνητική πλειοψηφία: «Μην πολιτεύεστε σαν να είστε αιώνιοι. Οι αποφάσεις θα γυρίσουν μπούμερανγκ. Κάποια στιγμή δεν θα είστε κυβέρνηση και τότε θα είστε στο έλεος της αυθαιρεσίας που εσείς δημιουργείτε».

Ανέφερε συγκεκριμένα ονόματα για όσους θεωρεί ότι διαπλέκονται με τον ΣΥΡΙΖΑ και καταφέρονται συστηματικά εναντίον του Ποταμιού και των άλλων πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης. Αυτές οι ονομαστικές αναφορές του κ. Θεοδωράκη – σε αντίστοιξη με τις γενικολογίες των άλλων ομιλητών – εκτιμήθηκαν το βράδυ της Τρίτης τόσο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσο και στα πηγαδάκια στους διαδρόμους της Βουλής.

«Τις μέρες που τα πληρωμένα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ πετούσαν τόνους λάσπης στο Ποτάμι, ότι είναι όργανο των καναλαρχών και του Μπόμπολα, την ίδια στιγμή ο κ. Τσίπρας, σε μυστικές νυχτερινές συναντήσεις σε σπίτια στην Κάντζα και στο Κολωνάκι προσπαθούσε με παζάρια και σε κάποιες περιπτώσεις τα κατάφερε, να επιβάλει διευθυντές της αρεσκείας του στον ΔΟΛ και στον Πήγασο. Αυτοί ήταν, αυτοί είναι» τόνισε και υπογράμμισε ότι η εφημερίδα Το Χωνί λασπολόγησε εις βάρος του κι ο εκδότης της έχει προσληφθεί από την κυβέρνηση.

«Η διαπλοκή συναλλάσσεται με την εξουσία και εξουσία είσαστε εσείς. Εσείς βλέπετε τέσσερις φόρες τις γάτες, εσείς πηγαίνετε στην Κάντζα, εσείς ζητάτε από τα μέσα υποστήριξη, εσείς απαιτείτε να απολυθούν δημοσιογράφοι που δεν σας είναι αρεστοί. Εσείς δίνετε στους εκβιαστές χρήματα των ΔΕΚΟ και τους βγάζετε στην ΕΡΤ να συκοφαντούν τους αντιπάλους σας. Εσείς προσλαμβάνετε εκδότες εφημερίδων και σάιτ στο Μέγαρο Μαξίμου», τόνισε σε άλλο σημείο ο κ. Θοεδωράκης.

Με αιχμηρή γλώσσα επέκρινε την κυβέρνηση για  χειραγώγηση της Δικαιοσύνης μιλώντας  για  απόπειρα να στηθεί «παραμάγαζο» μέσα στη Δικαιοσύνη. «Επιλέξατε την κυρία Θάνου για την προεδρία του Αρείου Πάγου Αφού πρώτα είχε δώσει εξετάσεις στην Κουμουνδούρου», είπε, ενώ επιτέθηκε και «για τη «δεξιά» μεταγραφή, του κ. Παπαγγελόπουλου, ο οποίος, όπως υποστήριξε ο επικεφαλής του Ποταμιού, «είχε εμπλακεί σε σειρά σημαντικών πολιτικών υποθέσεων τις οποίες αντί να τις διαλευκάνει συνήθως τις έθετε στο αρχείο».

«Το λέω προς τους συντρόφους του ΣΥΡΙΖΑ κυρίως μήπως νομίζουν ότι έχουν μεταγράψει από τη Δεξιά κανέναν Ντι Πιέτρο… Αλλο Παπαγγελόπουλος, άλλο Ντι Πιέτρο» είπε χαρακτηριστικά.

«Η κυρία Θάνου και ο κ. Παπαγγελόπουλος ενώνουν δύο συστήματα που έχουν στηθεί εδώ και χρόνια. Και στόχος αυτών των συστημάτων είναι η χειραγώγηση των λειτουργών της Δικαιοσύνης. Είναι συστήματα που γεννήθηκαν από τους συντηρητικούς της χώρας Και τώρα υιοθετούνται με ενθουσιασμό από τους συντηρητικούς της Αριστεράς. Αυτή η ανίερη συμμαχία δείχνει και τις εκλεκτικές συγγένειες μεταξύ του παλιού και του νέου παλιού» είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

«Η θεωρία σας είναι απλή. Ό,τι κάνετε είναι καλώς καμωμένο γιατί οι προηγούμενοι ήταν χειρότεροι και κυρίως διεφθαρμένοι. Ο κόσμος υποφέρει και πονά ναι αλλά οι προηγούμενοι ήταν διεφθαρμένοι. Υπάρχει χάος στο μεταναστευτικό ναι αλλά οι προηγούμενοι ήταν διεφθαρμένοι. Καθυστερεί η αξιολόγηση ναι αλλά οι προηγούμενοι ήταν διεφθαρμένοι. Θα κοπούν οι συντάξεις ναι αλλά οι προηγούμενοι ήταν διεφθαρμένοι. Διορίζετε ακόμη και αυτούς που θεωρούν ότι η καριέρα είναι χολέρα, ναι, αλλά οι προηγούμενοι ήταν διεφθαρμένοι. Πόσο καιρό θα επικαλείστε αυτό το άλλοθι κύριοι της κυβέρνησης; Και πόσο καιρό ακόμη θα παίζετε κρυφτούλι με τα προβλήματα της χώρας;», υποστήριξε ο κ. Θεοδωράκης.

Yψωσε τους τόνους όταν  αναφερόμενος στο  μείζον ζήτημα  καθυστέρησης στην  απονομής δικαιοσύνης έφερε, ως παράδειγμα, την απελευθέρωση του δολοφόνου του Παύλου Φύσσα. Αναφερόμενος δε στη μήνυση κατά του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Σταύρου Τσακυράκη για εξύβριση και δυσφήμιση, μίλησε για «πρωτοφανή ενέργεια που δείχνει ξεκάθαρα ότι επιδιώκεται η φίμωση κάθε κριτικής φωνής».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...