1021
|

Οι “απαγωγείς” του αντιπρύτανη του ΠΑ.ΜΑΚ αυτοπροσώπως

Avatar Βαγγέλης Γεωργίου 10 Φεβρουαρίου 2013, 01:58

Οι “απαγωγείς” του αντιπρύτανη του ΠΑ.ΜΑΚ αυτοπροσώπως

Avatar Βαγγέλης Γεωργίου 10 Φεβρουαρίου 2013, 01:58

Οι φωνές στους διαδρόμους του Πανεπιστημίου Μακεδονίας το μεσημέρι της 18ης Δεκέμβρη 2012 δεν οδήγησαν σε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα παρά μόνο στην άγαρμπη κινητοποίηση των ΜΜΕ. Αιτία εκείνης της ακαδημαϊκής κρίσης ήταν η αξίωση των φοιτητών, που μένουν ήδη στην εστία του Πανεπιστημίου, να στεγάζονται εκεί σε όλη την διάρκεια των σπουδών τους. Η πρυτανεία ωστόσο αντιπαραβάλει την διαγραφή και ετήσια συμμετοχή των φοιτητών σε διαγωνισμό ώστε να ελέγχεται ουσιαστικά ποιος είναι ο φτωχότερος και επομένως  δικαιούχος ενός δωματίου. Ανεξάρτητα από την άποψη που μπορεί να σχηματίσει κανείς για το ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο τίθεται το ερώτημα κατά πόσο υπήρξε δίκαιη προβολή του ζητήματος.

1. Τα ΜΜΕ μίλησαν για ομηρία του αντιπρύτανη.
Πρόκειται για παραπληροφόρηση καθότι εκείνη η πράξη ήταν μια προσπάθεια προσέγγισης του αντιπρύτανη εξαιτίας της αδιαφορίας που έδειχνε  μέχρι πρότινος στις προσπάθειες για επικοινωνία μαζί του.

2. Τι ζητήσατε από την η πρυτανεία;
Εμείς αυτό που επιθυμούμε είναι να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τις σπουδές μας. Το νέο καταστατικό εισάγει τον όρο της ετήσιας διαγραφής γεγονός που δημιουργεί ένα κλίμα αβεβαιότητας και αστάθειας για το αν θα μείνουμε στην εστία και το επόμενο έτος. Επιπλέον, από τη στιγμή που μας δίνεται το δικαίωμα 7 έτη φοίτησης είναι παράλογο η πρυτανεία να μας υποχρεώνει να τελειώσουμε τις σπουδές μας σε ν χρόνια παραβλέποντας τις όποιες δυσκολίες μπορεί να προκύψουν κατά την διάρκεια της φοίτησης του καθενός. Τέλος ζητάμε η εστία να παραμένει ανοικτή τους θερινούς μήνες για την διεκπεραίωση δραστηριοτήτων που απαιτούνται στα πλαίσια του πανεπιστημίου(πρακτική άσκηση κλπ).

3. Θεωρείτε ότι αδικηθήκατε ως προς την δημόσια προβολή του ζητήματος;
Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την προβολή γιατί τα πράγματα δεν ειπώθηκαν αντικειμενικά από τα Μέσα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι όταν προσπαθήσαμε να παρέμβουμε τηλεφωνικά στις ειδήσεις Μεγάλου Καναλιού για να παρεμποδίσουμε την παραπληροφόρηση (εκείνη τη στιγμή μιλούσε και ο κ. Κωνσταντάτος) όμως δεν μας επετράπη.

4.  Απειλήσατε τον αντιπρύτανη ότι αν δεν υπογράψει το νόμο δεν θα έφευγε από το γραφείο του;
Απαιτήσαμε την απόσυρση του κανονισμού και εφόσον αυτή γινόταν δεκτή, επιτόπου ανάκληση του.

5. Ασκήσατε βία;
Ο αντιπρύτανης μίλησε για περιορισμό της προσωπικής του ελευθερίας αλλά όχι για σωματική βία αφού εκ των πραγμάτων αυτό δεν συνέβη από την πλευρά των φοιτητών αλλά απ’ την πλευρά των καθηγητών. Επιπλέον όσον αφορά τη συγκεκριμένη μέρα υπάρχουν φωτογραφίες του αντιπρύτανη.

6. Τι εννοείτε «από την πλευρά των καθηγητών»;
Εννοούμε ότι δεν υπήρχε κανένας λόγος να χειροδικήσει ο κ. (Χ). Θεωρούμε ότι αυτό έγινε με μοναδικό σκοπό να δημιουργηθεί ένταση στο πλήθος. Η προκλητική του συμπεριφορά φαίνεται και από το γεγονός ότι δεν δίστασε να στείλει ακόμη και φιλάκι στην κάμερα την ώρα που οι φοιτητές ζητούσαν απλά να συζητήσουμε.

7. Λέτε το Πανεπιστήμιο να ενοικιάσει δωμάτια ξενοδοχείων για να εξυπηρετήσει και τους οικονομικά αδύναμους πρωτοετείς. Υπάρχει αυτή η οικονομική δυνατότητα;
Δεν απαιτήσαμε την ενοικίαση δωματίων για νεοεισαχθέντες απλώς τονίσαμε πως αν η ζήτηση για δωμάτια στην εστία ήταν μεγάλη μια τέτοια πολιτική θα ήταν ορθότερη. Παρόλα αυτά και φέτος έμειναν κενές κλίνες στην εστία μας οπότε κάτι τέτοιο δεν έχει νόημα.

8. Πόσα άτομα φιλοξενεί η Εστία;
Οι ενεργοί φοιτητές στο ΠΑ.ΜΑΚ κυμαίνονται στους 6 με 7 χιλιάδες. Οι διαθέσιμες κλίνες στην εστία είναι 202 και αρκεί να πούμε ότι ακόμη και φέτος έχουμε κενές θέσεις στην εστία. Και να γνωρίζετε ότι οι οικότροφοι της εστίας περνάνε τα μαθήματα τους. Ό, τι ισχύει για όλους τους φοιτητές ισχύει και μας

9. Ο αντιπρύτανης υποχώρησε καθόλου έστω σε κάποια σημεία;
Οι διορθώσεις του ήταν άνευ σημασίας όπως η μείωση της προσαύξησης του ετήσιου κατά κεφαλήν εισοδήματος μας από 10 σε 3 % και η μείωση  των μαθημάτων που υποχρεούμαστε να περνάμε κάθε χρόνο από 60 σε 50%. Ακόμα δεν υποχρεούμαστε να αδειάζουμε κάθε καλοκαίρι τα δωμάτια μας μεταφέροντας όλα μας τα πράγματα(κάτι που εκ των πραγμάτων είναι δύσκολο). Τέλος μόνο στους φοιτητές που βρίσκονται στο 4ο έτος φοίτησης, τους δόθηκε το δικαίωμα να κάνουν ξανά αίτηση στην εστία ακόμα ένα χρόνο.

10. Μένουν άτομα μέσα στις εστίες που έχουν τελειώσει τις σπουδές ή σπουδάζουνε σε άλλο ίδρυμα;
Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Ανέκαθεν ήταν αντικανονικό. Από εκεί και πέρα αποτελεί αρμοδιότητα της διεύθυνσης της εστίας και όχι των οικότροφων να πραγματοποιεί ελέγχους για οποιαδήποτε τέτοια περιστατικά. Μία και εμείς προτείναμε την διενέργεια ετήσιων εσωτερικών έλεγχων.

11. O αντιπρύτανης έχει δηλώσει ότι πρέπει η αστυνομία να εξετάσει τρόπους να παρεμβαίνει στο Πανεπιστήμιο. Σας ανησυχεί καθόλου κάτι τέτοιο;
Η πρυτανεία θα πρέπει να βρίσκει τρόπους να διαχειρίζεται μόνη της τα εσωτερικά προβλήματα του πανεπιστημίου και όχι να καταφεύγει στην ακραία λύση της παρέμβασης της αστυνομίας. Ακόμη και τα μέλη ΔΕΠ εξέφρασαν την αντίρρησή τους επί του θέματος.

12. Μεγάλη αθηναϊκή εφημερίδα είχε γράψει ότι ζητάτε να μην αξιολογούνται -οι φοιτητές- κάθε χρόνο όπως γίνεται έως σήμερα για την παραμονή τους στην φοιτητική εστία (κάθε χρόνο επαναξιολογούνται οι φτωχότεροι φοιτητές), αλλά να μένουν στα δωμάτια τους για όλη την διάρκεια των σπουδών τους(4 χρόνια) και μάλιστα να παραμένουν και 2 ακόμη χρόνια(6).
Η ανακρίβεια του ζητήματος έγκειται στο ότι ζητήσαμε να μην διαγράφονται οι φοιτητές κάθε χρόνο(όρος που ισχύει από φέτος) και όσον αφορά την παραμονή το αίτημα μας ήταν να ισχύει για 5. Η ετήσια αξιολόγηση μπορεί να πραγματοποιείται απλά με μία κατάθεση φορολογικής δήλωσης ώστε να ελέγχεται η αυξομείωση του εισοδήματος.

13. Η αφίσα «Wanted: Dead or Alive»(Καταζητείται Νεκρός ή Ζωντανός) για τον Πρύτανη και τον Αντιπρύτανη πιστεύετε ότι βοηθάει την προσπάθειά σας για συζήτηση;
Η αφίσα δεν δημιουργήθηκε με σκοπό την επικοινωνία μας με τον αντιπρύτανη αλλά για να κοινοποιηθεί στο ευρύτερη κοινωνία το ζήτημα της εστίας. Είχε προφανώς χιουμοριστική διάθεση καθότι στη συνέχεια αναφέρεται ότι «Καταζητούνται για παραβίαση της δωρεάν σίτισης και στέγασης. Αμοιβή σε όποιον τους πείσει να αποσύρουν το καινούριο καταστατικό». Σε αντίθεση με την εικόνα που παρουσίασαν τα Μέσα δεν είμαστε τρομοκράτες και δεν είχαμε σκοπό να δολοφονήσουμε τον κ.Κωνσταντάτο ή τον κ.Χατζηδημητρίου.

14. Μετά την εισαγγελική παρέμβαση αναγκαστικά θα δεχτείτε το νέο κανονισμό;
Με την εισαγγελική παρέμβαση μας βάζουν σε δίλημμα να διαλέξουμε ανάμεσα στα δικαιώματά μας και στον συμβιβασμό που προέκυψε απ’ την τρομοκρατία της απειλής αστυνομίας. Η κατάληψη μπορεί να σταμάτησε αλλά εξακολουθούμε να εμμένουμε στα αιτήματά μας για δωρεάν στέγαση και μία αξιοπρεπή ακαδημαϊκή πορεία. Ο αγώνας μας συνεχίζεται όμως με άλλη μορφή.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News