578
Σερβοκοσοβάροι ξεχύθηκαν στους δρόμους της Μιτρόβιτσα το Σαββατοκύριακο, ανεμίζοντας σερβικές σημαίες και κρατώντας λάβαρα με χριστιανικά (ορθόδοξα) σύμβολα | REUTERS/Ognen Teofilovski

Κόσοβο: Διαδηλώσεις και ένταση μεταξύ Σέρβων και Αλβανών

Protagon Team Protagon Team 8 Νοεμβρίου 2022, 08:30
Σερβοκοσοβάροι ξεχύθηκαν στους δρόμους της Μιτρόβιτσα το Σαββατοκύριακο, ανεμίζοντας σερβικές σημαίες και κρατώντας λάβαρα με χριστιανικά (ορθόδοξα) σύμβολα
|REUTERS/Ognen Teofilovski

Κόσοβο: Διαδηλώσεις και ένταση μεταξύ Σέρβων και Αλβανών

Protagon Team Protagon Team 8 Νοεμβρίου 2022, 08:30

Τριγμοί στο οικοδόμημα του Κοσσυφοπεδίου, δηλαδή σε ένα «κράτος» αποτελούμενο από δύο αλληλομισούμενες εθνικές κοινότητες το οποίο έπειτα από τη μονομερή δήλωση ανεξαρτησίας που έκαναν οι Αλβανοκοσοβάροι το 2008 κατάφερε να αναγνωριστεί μόνο από λίγα κράτη (η Ελλάδα, λόγου χάρη, δεν το έχει αναγνωρίσει). Η Repubblica, ως ιταλικό Μέσο παραδοσιακά φιλικό προς το αλβανικό στοιχείο, έγραψε ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο 10.000 Σερβοκοσοβάροι διαδήλωσαν στη Μιτρόβιτσα, πόλη του Βορρά, χωρισμένη σε δύο ξεχωριστές γειτονιές (σε «ορθόδοξη σερβική» από τη μια μεριά του ποταμού και σε «μουσουλμανική αλβανική» από την άλλη).

«Οι σημαίες της Σερβίας ανεμίζουν παντού. Βόμβα μολότοφ πετάχτηκε σε σπίτι σερβικής οικογένειας κοντά στη Γκρατσάνιτσα, λίγα χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, χωρίς να προκληθούν τραυματισμοί. Ο σέρβος πρόεδρος Αλεξάντερ Βούτσιτς υποστηρίζει σθεναρά την απόφαση των Σέρβων να αποχωρήσουν από τους θεσμούς της κυβέρνησης της Πρίστινα, λέει ότι ‘‘επικρατεί μεγάλη ευφορία’’ και ότι ‘‘τεράστιες αλλαγές’’ βρίσκονται σε εξέλιξη».

Οι Ιταλοί έδωσαν και την αλβανική θέση: «Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι απάντησε ότι η εθνική ασφάλεια τίθεται σε κίνδυνο από ‘‘εγκληματικές ομάδες’’, κατηγόρησε τον Βούτσιτς ότι θέλει να αποσταθεροποιήσει τη χώρα χάριν των συμφερόντων της Ρωσίας και προέτρεψε τους Σέρβους να μην εγκαταλείψουν τους πολιτικούς, δικαστικούς και αστυνομικούς θεσμούς. Αλλά περισσότεροι από 300 σέρβοι αστυνομικοί από τους συνολικά 994 υπηρετούντες στην τοπική αστυνομία υπέβαλαν γραπτώς παραίτηση. Εγκατέλειψαν τέσσερις σταθμούς, όπως και συνοριακά περάσματα».

Επίσης, κατά το ρεπορτάζ της Repubblica, σταμάτησαν να εργάζονται και οι ιδιωτικοί σεκιουριτάδες της εταιρείας «Balkan Ιnternational» οι οποίοι προστάτευαν τα μέλη της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης EULEX (European Union Rule of Law Mission in Kosovo).

Οι λόγοι της διαμαρτυρίας δεν είναι καινούργιοι, σχολίασαν οι Ιταλοί, ωστόσο η μαζική αποχώρηση των Σέρβων από τα πόστα της διοίκησης έχει αυξήσει πολύ την ένταση. «Υπάρχουν φόβοι ότι η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο, βυθίζοντας το βόρειο τμήμα του Κοσόβου σε σύγκρουση». H Repubblica προσπάθησε να ερμηνεύσει το φαινόμενο δίνοντας στοιχεία από τις τελευταίες εξελίξεις εκεί.

Η… τρομερή 21η Απριλίου (του 2023)

«Αφού το περασμένο καλοκαίρι επετεύχθη συμφωνία περί αμοιβαίας αναγνώρισης των εγγράφων όσων περνούν τα βόρεια σύνορα (το Βελιγράδι να αναγνωρίζει τα χαρτιά της Πρίστινα, και αντιστρόφως), η Πρίστινα επέβαλε την υποχρέωση αλλαγής των σερβικών πινακίδων οχημάτων και αντικατάστασής τους με αλβανοκοσοβάρικες που αναγράφουν την ένδειξη RKS (Δημοκρατία του Κοσόβου). Υπάρχουν περίπου 9.000 οχήματα με πινακίδες Σερβίας, και αυτές οι Σέρβοι τις θεωρούν ενδείξεις της ταυτότητάς τους.

»Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει αναγνωρίσει τη νομιμότητα της διάταξης των Αλβανοκοσοβάρων, ζητώντας ωστόσο χρονικό τράτο από την κυβέρνηση της Πρίστινα. Το τελικό σχέδιο του Κούρτι προβλέπει ότι μέχρι τις 21 Νοεμβρίου όποιος εντοπιστεί να ταξιδεύει με όχημα που φέρει σερβικές πινακίδες θα προειδοποιείται προφορικώς. Τα πρόστιμα θα ξεκινήσουν από τις 21 Νοεμβρίου και θα είναι 150 ευρώ. Το σχέδιο του Κούρτι προβλέπει ότι κατόπιν, από τις 21 Ιανουαρίου μέχρι τις 21 Απριλίου του 2023, όσοι δεν αλλάξουν την πινακίδα κυκλοφορίας του οχήματός τους υποχρεούνται να την καλύψουν με μία προσωρινή που θα φέρει τις κατάλληλες ενδείξεις. Από την 21η Απριλίου όμως η αστυνομία θα προβαίνει σε κατασχέσεις των σερβικών οχημάτων».

Η Repubblica, καταλήγοντας, παρατήρησε ότι «υπάρχουν περισσότερα πράγματα πίσω από τις εντάσεις στα βόρεια σύνορα» και θύμισε ότι «οι Σέρβοι του Κοσόβου, υποστηριζόμενοι από πολιτικούς του Βελιγραδίου, κατηγόρησαν την Πρίστινα για διακρίσεις εις βάρος τους και για αφερεγγυότητα όσον αφορά υπογεγραμμένες συμφωνίες». Προσέθεσε δε ότι οι Αλβανοκοσοβάροι μιλούν για προσπάθεια των Σέρβων να αναστήσουν «τη Δημοκρατία Σέρπσκα στο Κόσοβο, κατά τα πρότυπα της σερβικής οντότητας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης». Και, τέλος, σχολίασε: «Ολα αυτά κάνουν τα Βαλκάνια το πιο καυτό σημείο στην Ευρώπη μετά την Ουκρανία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...