1027
Ο Νίκος Ανδρουλάκης υποδέχθηκε στο γραφείο του τον σφοδρό πολέμιο του Ερντογάν, Ενές Καντέρ | ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / intimenews

Τι ήθελε ο Ενές Καντέρ με τον Νίκο Ανδρουλάκη;

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2022, 12:48
Ο Νίκος Ανδρουλάκης υποδέχθηκε στο γραφείο του τον σφοδρό πολέμιο του Ερντογάν, Ενές Καντέρ
|ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / intimenews

Τι ήθελε ο Ενές Καντέρ με τον Νίκο Ανδρουλάκη;

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2022, 12:48

Δεν είναι συνηθισμένη εικόνα: ένας άνθρωπος που βλέπει τον κόσμο από τα 2,08 μ. να μπαίνει στο κτίριο του ελληνικού κοινοβουλίου. Συνέβη το πρωί της Τετάρτης όταν ο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης καλωσόρισε στο γραφείο του στη Βουλή τον τούρκο αστέρα του ΝΒΑ, Ενές Καντέρ –εκ των σφοδρότερων επικριτών του καθεστώτος Ερντογάν.

Ο κ. Ανδρουλάκης εξέφρασε την αλληλεγγύη του στις προσπάθειες του Ενές Καντέρ, ο οποίος έχει κατ’ επανάληψη ασκήσει δριμεία κριτική στον Ταγίπ Ερντογάν για την απουσία κράτους δικαίου στην Τουρκία.

«Τους τελευταίους μήνες έχουμε πολλές προκλητικές δηλώσεις εκ μέρους της τουρκικής ηγεσίας σε βάρος των ελληνικών και κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Τις καταδικάζω στο σύνολό τους. Σε αυτές τις εποχές προτεραιότητα μας πρέπει να είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, διότι στο τέλος αυτό είναι το μοναδικό μονοπάτι για το ειρηνικό μέλλον των δυο λαών» επεσήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στη συνομιλία του με τον τούρκο αστέρα του ΝΒΑ.

«Υπάρχουν πολλοί τούρκοι πρόσφυγες στην Ελλάδα και πραγματικά εκτιμούμε την υποστήριξή σας γιατί δυστυχώς η πολιτική του Ερντογάν είναι πολύ σκληρή στη χώρα μας. Όμως τώρα βρήκαν ένα δεύτερο σπίτι στην Ελλάδα. Είναι καταπληκτικό, γιατί κάθε φορά που συζητώ με κάποιον από τους τούρκους φίλους μου, μου μεταφέρουν ότι λατρεύουν τη ζωή τους εδώ. Το φαγητό είναι το ίδιο, η κουλτούρα είναι η ίδια, οι χοροί είναι οι ίδιοι, όλα είναι ίδια. Οι άνθρωποι είναι πολύ φιλόξενοι. Πραγματικά εκτιμώ τη στήριξη σας γιατί όλο αυτό το διάστημα είστε ένας πραγματικός πρωταθλητής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Γι’ αυτό σήμαινε πολλά για μένα να σας συναντήσω γιατί είστε πρότυπο για πολλούς ανθρώπους» ανέφερε από την πλευρά του ο Ενές Καντέρ.

«Σε ευχαριστώ για τα ευγενικά σου λόγια. Μπορούμε να κάνουμε πολλά και να τα κάνουμε μαζί» αντέτεινε ο κ. Ανδρουλάκης.

Ο Ενές Καντέρ δώρισε στον κ. Ανδρουλάκη μια φανέλα των Σέλτικς με το όνομα Freedom («Ελευθερία).

«Το πράσινο είναι το αγαπημένο μου χρώμα» ανέφερε ο Ενές Καντέρ. «Και δικό μου αγαπημένο καθώς είναι το χρώμα του κόμματός μας» σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο οποίος πρόσφερε στον καλεσμένο του έναν σελιδοδείκτη από το Μουσείο της Ακρόπολης με χαραγμένο πάνω του ένα κλαδί ελιάς, σύμβολο ειρήνης και ευημερίας.

«Ο Ερντογάν δεν αντιπροσωπεύει τους Τούρκους»

Νωρίτερα ο 30χρονος αστέρας του NBA, είχε εμφανιστεί στην εκπομπή «Κοινωνία, Ωρα Mega», δίνοντας συνέντευξη.

Ο Ενές Καντέρ εμφανίστηκε με ένα μπλουζάκι που έγραφε στα αγγλικά «Είμαστε μια οικογένεια» και έχοντας τις σημαίες της Τουρκίας και της Ελλάδας.

«Στην πραγματικότητα, ο λόγος που είμαι εδώ, είναι αυτή η μπλούζα που φοράω. Ηθελα να έρθω εδώ και να δείξω στους Έλληνες και σε όλη την Ελλάδα, ότι οι πραγματικοί Τούρκοι αγαπούν την Ελλάδα. Οι πραγματικοί Τούρκοι είναι οι καλύτεροι γείτονες των Ελλήνων. Είμαστε μία οικογένεια. Ο λόγος που βρίσκομαι εδώ είναι να πω ότι αγαπώ τους Έλληνες, αγαπώ την Ελλάδα και θέλω να το πω σε όλο τον κόσμο αυτό».

«Το πιο σημαντικό πράγμα είναι ότι θα ήθελα να εκφράσω την εκτίμηση μου στους Έλληνες, που από την πρώτη μέρα άνοιξαν την αγκαλιά τους σε όλους τους τούρκους πρόσφυγες που ήρθαν στην Ελλάδα. Τώρα για τους Τούρκους η Ελλάδα είναι μία δεύτερη πατρίδα, γιατί δυστυχώς μετά την πίεση του Ερντογάν, πάρα πολλοί Τούρκοι προσπαθούν να δραπετεύσουν από τη χώρα και το πρώτο μέρος στο οποίο θα πάνε είναι η Ελλάδα. Για αυτό θέλω να εκφράσω την εκτίμησή μου στους Έλληνες και είναι πολύ σημαντικό γιατί πολλοί αθώοι Τούρκοι βρίσκονται υπό τον ζυγό του Ερντογάν», ανέφερε ο Καντέρ.

Ο Καντέρ στην παρουσία του στην εκπομπή του Mega

«Η τελευταία φορά που ήμουν στην Τουρκία ήταν πριν εννέα χρόνια και αυτή ήταν η τελευταία φορά που είδα την οικογένεια μου. Επειδή έχω μιλήσει πολλές φορές για τα προβλήματα που υπάρχουν στη χώρα μου, δυστυχώς, πολλά μέλη της οικογένειάς μου και φίλοι μου έχουν πάει στη φυλακή. Αυτό έγινε απλά και μόνο επειδή μιλάω για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο κόσμος ξέρει την ιστορία μου καλά επειδή παίζω στο ΝΒΑ, όμως υπάρχουν τόσες πολλές ιστορίες και καταστάσεις πολύ χειρότερες από τη δική μου», επεσήμανε ο Ενές Καντέρ σχετικά με τον αν μπορεί να πάει στην Τουρκία να δει την οικογένεια του.

Στη συνέχεια ο Καντέρ σημείωσε: «Πρώτα από όλα θέλω ο κόσμος να καταλάβει ότι η Ελλάδα δεν είναι ο εχθρός, είμαστε οικογένεια όπως ακριβώς γράφει και η μπλούζα μου. Δυστυχώς αυτή την στιγμή λόγω της ρητορικής μίσους του Ερντογάν, όποτε έχει μία προεκλογική ομιλία, επιτίθεται στους Έλληνες. Αυτό που μου ραγίζει την καρδιά είναι ότι τόσες γενιές στην Τουρκία, τόσα παιδιά μεγαλώνουν μισώντας τους Ελληνες και την Ελλάδα. Κοιτάξτε τι κάνει ο Ερντογάν. Πρώτον απειλεί την Ελλάδα. Θυμάμαι να λέει “μία νύχτα θα έρθουμε στην Ελλάδα” και αυτό είναι απαράδεκτο. Δεύτερον, το ίδιο κάνει και με την Κύπρο την οποία απειλεί με εισβολή. Τρίτον αυτό που κάνει ο Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο ψάχνοντας για αέριο είναι απαράδεκτο και παράνομο. Θέλω ο κόσμος, οι Ελληνες να καταλάβουν ότι ο Ερντογάν δεν αντιπροσωπεύει τους τούρκους πολίτες».

«Ολοι ξέρουν ότι ο Ερντογάν θα “κλέψει” τις εκλογές»

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Καντέρ προέβλεψε πως ο Ερντογάν θα κάνει τα πάντα για να κερδίσει στις εκλογές.

«Δεν ελπίζω στις εκλογές γιατί ξέρω και όποτε συζητώ με πολιτικούς στην Αμερική, με ακτιβιστές ή δημοσιογράφους, το πρώτο πράγμα που λένε είναι ότι όλοι γνωρίζουν ότι ο Ερντογάν θα κερδίσει γιατί θα κλέψει στις εκλογές. Θα κάνει ό,τι μπορεί για να κερδίσει στις εκλογές, δεν θα είναι δίκαιη εκλογική αναμέτρηση. Γι’ αυτό τον λόγο δεν ελπίζω στις εκλογές, γιατί όλοι ξέρουν ότι ο Ερντογάν θα “κλέψει” το αποτέλεσμα».

«Ζητά F-16 και F-35 από την Αμερική, αλλά την ίδια στιγμή ζητά και τους S-400 από τη Ρωσία και αυτό είναι απαράδεκτο. Γι’ αυτό ο κόσμος θα πρέπει να καταλάβει ότι ο Ερντογάν είναι ένας βάναυσος δικτάτορας».

Ο Ενές Καντέρ αναφέρθηκε και στα διπλά παιχνίδια που παίζει η Τουρκία με το ΝΑΤΟ και τη Ρωσία.

«Ο Ερντογάν αποτελεί Δούρειο Ίππο για τον Πούτιν και το ΝΑΤΟ. Η Τουρκία είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ, αλλά κοιτάξτε τι κάνουν, δεν λειτουργούν σαν σύμμαχοι του ΝΑΤΟ. Προσπαθούν να βοηθήσουν την Ουκρανία, αλλά την ίδια στιγμή σφίγγουν τα χέρια με ηγέτες όπως ο Πούτιν. Σφίγγουν το χέρι με χώρες όπως το Ιράν και η Κίνα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...