469
Ουρά για δωρεάν τεστ στο Ααλμποργκ της Δανίας | EPA/HENNING BAGGER

Δανία: Η τρίτη δόση αποτελεσματική και για την Ομικρον

Protagon Team Protagon Team 27 Δεκεμβρίου 2021, 12:13
Ουρά για δωρεάν τεστ στο Ααλμποργκ της Δανίας
|EPA/HENNING BAGGER

Δανία: Η τρίτη δόση αποτελεσματική και για την Ομικρον

Protagon Team Protagon Team 27 Δεκεμβρίου 2021, 12:13

Μετά τα καλά νέα από τη Νότια Αφρική, όπου οι νοσηλείες μειώθηκαν παρά τα κρούσματα της Ομικρον,   ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία και από τη Δανία, με τους ειδικούς να τονίζουν ότι το εμβόλιο προστατεύει και από τη νέα παραλλαγή του κορονοϊού.

Η Δανία είναι μία από τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στον κόσμο, όπου και η χορήγηση της ενισχυτικής δόσης προχωρά με γρήγορους ρυθμούς.

«Είναι νωρίς ακόμα για να χαλαρώσουμε, αλλά είναι ενθαρρυντικό ότι δεν υλοποιείται το χειρότερο σενάριο», είπε η Τίρα Γκροβ Κράουσε, επικεφαλής λοιμωξιολόγος στο Κρατικό Ινστιτούτο Σέρουμ της Δανίας, στην Washington Post.

Η Δανία διαθέτει ένα πολύ καλά οργανωμένο πανεθνικό πρόγραμμα διαγνωστικών ελέγχων και ανάλυσης των στοιχείων και έτσι οι επιστήμονες έχουν πολύτιμα στοιχεία διαθέσιμα σε πραγματικό χρόνο. Επίσης, είναι μία από τις πρώτες χώρες εκτός Αφρικής, όπου εξαπλώθηκε η Ομικρον και έτσι παρακολουθείται στενά από τους ειδικούς και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Την περασμένη εβδομάδα, η χώρα τα πήγε πολύ καλύτερα από ό,τι αναμενόταν. Αφού τα κρούσμτα έφτασαν σε αριθμό ρεκόρ, σταθεροποιήθηκαν. Την Πέμπτη, τα κρούσματα έφτασαν τα 12.500, ενώ την Κυριακή, 11.000.

Ενθαρρυντικά είναι τα νέα και από τις νοσηλείες, οι οποίες, προς το παρόν, είναι σε χαμηλότερα επίπεδα από ό,τι αναμενόταν. Οι καθημερινές εισαγωγές φτάνουν τις 125.

Τα πρώτα στοιχεία από τη Δανία δεν είναι αρκετά ακόμα για να μπορέσουν να πουν με σιγουριά οι ειδικοί πόσο σοβαρά νοσούν όσοι κολλούν την Ομικρον, όμως, συμφωνούν με τα στοιχεία στη Βρετανία και τη Νότια Αφρική, που δείχνουν ότι η νέα παραλλαγή είναι λιγότερο πιθανό να οδηγήσει σε νοσηλεία, συγκριτικά με τη Δέλτα.

Βέβαια, οι επιστήμονες τονίζουν ότι το πρόβλημα εξακολουθεί να είναι μεγάλο, λόγω της πολύ αυξημένης μεταδοτικότητας της νέας παραλλαγής, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε πάρα πολλά κρούσματα και αναπόφευκτα σε περισσότερες νοσηλείες.

Η Γκροβ Κράουσε επισημαίνει ότι τα περισσότερα κρούσματα της Ομικρον καταγράφονται σε νέους και πρόσθεσε ότι το κλείσιμο των σχολείων και άλλα μέτρα βοήθησαν να μειωθεί η εξάπλωση, αλλά αναμένεται αύξηση μετά τις εορταστικές συγκεντρώσεις σε σπίτια.

Το ανησυχητικό είναι ότι η αυξημένη μεταδοτικότητα της Ομικρον σημαίνει περισσότερα κρούσματα στο υγειονομικό προσωπικό, στο οποίο οι μολύνσεις έχουν διπλασιαστεί τις δύο τελευταίες εβδομάδες.

Σύμφωνα με σκωτσέζικη έρευνα, ο κίνδυνος νοσηλείας μειώνεται κατά 60% για τα κρούσματα της Ομικρον σε σχέση με την Δέλτα. Ερευνα του Imperial College London κατέδειξε ότι όσοι έχουν Ομικρον, έχουν 20% λιγότερες πιθανότητες να πάνε στο νοσοκομείο και 40% λιγότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη Δανία, η ενισχυτική δόση φαίνεται να συγκρατεί την εξάπλωση των μολύνσεων. Ερευνα του Ινστιτούτου Σέρουμ κατέδειξε ότι η τρίτη δόση με εμβόλιο των Pfizer/BioNTech φαίνεται να προσφέρει 55% προστασία από μόλυνση, σε σχέση με όσους έχουν κάνει μόνο δύο δόσεις.

«Οι ενισχυτικές δόσεις θα μας βοηθήσουν τους επόμενους μήνες», είπε η Γκροβ Κράουσε.

Το 36,8% των Δανών έχει λάβει την τρίτη δόση, ενώ το 77,2% έχει λάβει τουλάχιστον δύο δόσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...