477
Το 2015 οι Χάρι και Λίντα ΜακΚλόου κυκλοφορούσαν ακόμη μαζί και έδειχναν και χαρούμενοι – στο γκαλά του Μουσείου Γκούγκεγχαϊμ | CreativeProtagon / Nicholas Hunt/Getty Images for Christian Dior

Στο σφυρί πολύτιμα έργα Τέχνης λόγω διαζυγίου μετά από 57 χρόνια

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2021, 14:56
Το 2015 οι Χάρι και Λίντα ΜακΚλόου κυκλοφορούσαν ακόμη μαζί και έδειχναν και χαρούμενοι – στο γκαλά του Μουσείου Γκούγκεγχαϊμ
|CreativeProtagon / Nicholas Hunt/Getty Images for Christian Dior

Στο σφυρί πολύτιμα έργα Τέχνης λόγω διαζυγίου μετά από 57 χρόνια

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2021, 14:56

Παρά τα 57 χρόνια γάμου τους δεν κατόρθωσαν να μείνουν μαζί μέχρι το τέλος του βίου. Οι νεοϋορκέζοι Κροίσοι Χάρι και Λίντα ΜακΚλόου, ο μεγαλομεσίτης και η σύμβουλος του Μουσείου Γκούγκεγχαϊμ, διάλεξαν στα γεράματά τους να βαδίσουν χωριστά, έτσι την άγουσα για το δημοπρατήριο παίρνουν και τα «παιδιά» τους, τα θεωρούμενα εξαιρετικά κομμάτια τέχνης, οι πίνακες και τα γλυπτά που οι ΜακΚλόου συγκέντρωσαν στο διάβα του χρόνου σαν φιλότεχνοι.

Η συλλογή που εκποιείται απαρτίζεται από έργα Τζακομέτι, Πικάσο, Γουόρχολ, Ρίχτερ και άλλων κορυφαίων εκπροσώπων της μοντέρνας Τέχνης. Για την εξέλιξη αυτή, τα χέρια τρίβει από ευχαρίστηση ο βρετανικός οίκος δημοπρασιών Sotheby’s, ο οποίος επικράτησε του οίκου Christie’s στον σχετικό διαγκωνισμό. Εκτιμάται ότι η αξία των δημοπρασιών που θα γίνουν θα αποτελέσει και πυξίδα όσον αφορά τον γενικότερο προσανατολισμό του κλάδου έπειτα από την πανδημία του κορονοϊού. Θα είναι, δηλαδή, και ένα γερό τεστ για τα καλλιτεχνίζοντα πολύ παχιά πορτοφόλια.

Η νομική διαδικασία απαλλαγής του Χάρι από τη Λίντα –και τούμπαλιν– υπήρξε χρονοβόρα και δαπανηρή, όμως είναι τυχεροί, αφού τη ζημιά τους θα την πληρώσει η (τα πάντα υπομένουσα) Τέχνη. Ο Sotheby’s ανακοίνωσε τα καθέκαστα τις προάλλες, χαρακτηρίζοντας την υπό εκποίηση συλλογή «ιστορική». Τα 65 κομμάτια θα βγουν στο σφυρί σε δύο δόσεις, τον Νοέμβριο και τον Μάιο του 2022, και αναμένεται να πιάσουν περί τα 600 εκατ. δολάρια.

Η Corriere della Sera είχε τη λεπτότητα να γράψει ότι για το πρώην ζευγάρι των Κροίσων η ζημία είναι και συναισθηματική, και δη «ανυπολόγιστη». Πέρα από τον συναισθηματισμό όμως, που απάδει προς την ιδιότητα του συντάκτη τουλάχιστον, το ιταλικό Μέσο έδωσε και την πληροφορία ότι οι δικηγόροι των δύο πλευρών διαφωνούν για την πραγματική αξία κάποιων έργων. Μάλιστα επισήμανε ότι οι διαφορές τους δεν είναι τίποτε φραγκοδίφραγκα, αλλά της τάξεως των δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Σε ιστορικό πλαίσιο αν τοποθετήσουμε το θέμα της δημοπρασίας, θα διαπιστώσουμε ότι το ρεκόρ εκποίησης περιουσίας κατέχει από το 2018 (Christie’s) η περιουσία των Ντέιβιντ και Πέγκι Ροκφέλερ η οποία βγαίνοντας στο σφυρί απέφερε ταμείο 835 εκατ. δολαρίων.

«Η συλλογή των ΜακΚλόου είναι από μόνη της μία κατηγορία συγκρινόμενη με όλες τις συλλογές μοντέρνας και σύγχρονης Τέχνης που κατέληξαν στην αγορά» είπε ο Τσάρλι Στιούαρτ, CEO του οίκου Sotheby’s. «Αναμφίβολα θα γοητεύσει κορυφαίους συλλέκτες από όλον τον κόσμο, η πώληση θα γράψει ιστορία και θα καταστεί ορόσημο για τον οίκο μας».

Ο Χάρι Μακλόου, γεννημένος το 1937, ξαναπαντρεύτηκε το 2017 τη γαλλίδα ερωμένη του, Πατρισιά Λαζάρ-Λαντό, επιμελήτρια μουσείου, είκοσι χρόνια νεότερή του. Εναν χρόνο νωρίτερα είχε χωρίσει με τη Λίντα κατόπιν συμφωνίας ύψους 1,3 δισ. δολαρίων. Ωστόσο γιόρτασε προκλητικά τη νέα σχέση του, έτσι η Λίντα νευρίασε και έσκισε τη συμφωνία τους ζητώντας του και περισσότερα χρήματα. Ακολούθησε εξέταση των λογαριασμών και των δύο, η οποία απέδειξε ότι αυτός είχε περισσότερα χρέη από τα αναμενόμενα και αυτή πολύ περισσότερα έξοδα. Το δικαστήριο διέταξε το 2019 τα έργα Τέχνης που ανήκουν και στους δύο να βγουν σε πλειστηριασμό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...