344
Τις κυρώσεις της ΕΕ στη Λευκορωσία χαιρέτησε ο Τζο Μπάιντεν | REUTERS/Jonathan Ernst

Οργή Μπάιντεν και Μέρκελ για την αεροπειρατεία Λουκασένκο

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2021, 13:58
Τις κυρώσεις της ΕΕ στη Λευκορωσία χαιρέτησε ο Τζο Μπάιντεν
|REUTERS/Jonathan Ernst

Οργή Μπάιντεν και Μέρκελ για την αεροπειρατεία Λουκασένκο

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2021, 13:58

Την άμεση απελευθέρωση του Ρομάν Προτάσεβιτς και τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για την αρπαγή του αεροσκάφους της Ryanair, που διέταξε ο λευκορώσος πρόεδρος, ζήτησαν ο Τζο Μπάιντεν και η Ανγκελα Μέρκελ.

Σε ανακοίνωσή του, ο αμερικανός πρόεδρος καταδίκασε τη «σκανδαλώδη» εκτροπή του αεροσκάφους που εκτελούσε πτήση από την Αθήνα προς το Βίλνιους, για να συλληφθεί αντίπαλος του καθεστώτος του Αλεξάντερ Λουκασένκο.

«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν με τον εντονότερο τρόπο την εκτροπή του αεροσκάφους και τη σύλληψη του Προτάσεβιτς. Αυτό το σκανδαλώδες συμβάν και το βίντεο στο οποίο ο Προτάσεβιτς μοιάζει να μιλά πιεζόμενος, είναι επονείδιστες επιθέσεις στην πολιτική διαφωνία και στην ελευθερία του Τύπου», είπε ο Μπάιντεν, που χαιρέτισε τις κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Λευκορωσίας.

Είπε επίσης, ότι οι ΗΠΑ «ενώνουν τη φωνή τους με αυτές που απευθύνουν έκκληση να διενεργηθεί διεθνής έρευνα» για τα γεγονότα, και σημείωσε πως «ζήτησα από την ομάδα μου να εξετάσει τις επιλογές ώστε οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν, σε στενό συντονισμό με την ΕΕ, άλλους συμμάχους και εταίρους και διεθνείς οργανισμούς».

Οι ηγέτες των 27 χωρών μελών της ΕΕ αποφάσισαν χθες βράδυ να κλείσουν τον εναέριο χώρο τους στη Λευκορωσία και να επιβάλουν νέο γύρο κυρώσεων σε βάρος της κυβέρνησης του Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Συνέστησαν επίσης στις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες να παρακάμπτουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, διευκρίνισε εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, συζήτησε με τη Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, επικεφαλής της λευκορωσικής αντιπολίτευσης και εξόριστη στη Λιθουανία, στην οποία εξέφρασε τη «σθεναρή υποστήριξη των ΗΠΑ» στα αιτήματα για «δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα και θεμελιώδεις ελευθερίες» του «λευκορωσικού λαού».

Την ίδια στιγμή, η γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε την άμεση απελευθέρωση του αντιφρονούντος  Προτάσεβιτς και της συντρόφου του Σοφία Σαπέγκα, και μίλησε για «άνευ προηγουμένου» συμπεριφορά των λευκορωσικών αρχών.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας είχε καλέσει στο υπουργείο τον λευκορώσο πρέσβη στο Βερολίνο, Ντένις Σιντορένκο. Οι μέχρι τώρα εξηγήσεις του Μινσκ είναι «παράξενες και αναξιόπιστες», ανακοίνωσε κατόπιν το υπουργείο και ζήτησε «σαφήνεια σχετικά με την κατάσταση της υγείας του Ρομάν Προτάσεβιτς και την άμεση απελευθέρωση τόσο του ίδιου όσο και της συντρόφου του».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...