409
Ο Γουάνγκ Γι και ο Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών στην τελετή υπογραφής | Majid Asgaripour/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS

«Βάση» στη Μέση Ανατολή απέκτησε η Κίνα μετά την 25ετή συμφωνία με το Ιράν

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2021, 14:31
Ο Γουάνγκ Γι και ο Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών στην τελετή υπογραφής
|Majid Asgaripour/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS

«Βάση» στη Μέση Ανατολή απέκτησε η Κίνα μετά την 25ετή συμφωνία με το Ιράν

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2021, 14:31

Η Κίνα και το Ιράν υπέγραψαν 25ετή συμφωνία συνεργασίας, βάζοντας νέα εμπόδια στην προσπάθεια του Τζο Μπάιντεν να βάλει ξανά Ουάσινγκτον και Τεχεράνη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την συμφωνία για τα πυρηνικά του 2015.

Η τελετή υπογραφής μάλιστα, μεταδόθηκε ζωντανά από την ιρανική κρατική τηλεόραση.

«Οι σχέσεις μας με το Ιράν δεν θα επηρεαστούν από την παρούσα κατάσταση, αλλά θα είναι μόνιμες και στρατηγικές. Το Ιράν αποφασίζει ανεξάρτητα για τις σχέσεις του με άλλες χώρες και δεν είναι σαν κάποιες άλλες χώρες που αλλάζουν την θέση τους με ένα τηλεφώνημα», δήλωσε ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι.

Η συμφωνία υπογράφηκε κατά την επίσημη επίσκεψη του κινέζου υπουργού στην Τεχεράνη στο πλαίσιο περιοδείας του στη Μέση Ανατολή.

Οι δύο πλευρές είχαν επίσης συνομιλίες για τις διμερείς σχέσεις τους και για περιφερειακά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.

Πριν από την υπογραφή της συμφωνίας, η οποία αναμένεται ότι θα περιλαμβάνει κινεζικές επενδύσεις σε κομβικούς τομείς, όπως εκείνοι της ενέργειας και των υποδομών, ο Γουάνγκ είχε συνάντηση με τον ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί.

Ο Γουάνγκ Γι συναντά τον ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί  / Official Presidential website/Handout via REUTERS

Η συμφωνία είναι ένα παράδειγμα «επιτυχημένης διπλωματίας. Η ισχύς μιας χώρας φαίνεται από την ικανότητά της να συμμετέχει σε συμμαχίες, να μην παραμένει απομονωμένη», δήλωσε ο σύμβουλος του Ροχανί, Χεσαμεντίν Ασενά.

Σύμφωνα με τον Σαϊντ Χατιμπζαντέχ, εκπρόσωπο του ιρανικού ΥΠΕΞ, η συμφωνία είναι ένας οδικός χάρτης για το εμπόριο, την συνεργασία στους τομείς της οικονομίας και των μεταφορών, με ιδιαίτερο βάρος στους ιδωτικούς τομείς των δύο χωρών.

Η Κίνα, ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους του Ιράν και επί μακρόν σύμμαχός του, συμφώνησε το 2016 να ενισχύσει τις διμερείς εμπορικές σχέσεις σε πάνω από 600 δισ. δολάρια σε μια δεκαετία.

Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι το Πεκίνο θα προσπαθήσει να περιφρουρήσει την ιρανική πυρηνική συμφωνία του 2015 και να υπερασπιστεί τα νόμιμα συμφέροντα των σινο-ιρανιικών σχέσεων. Παράλληλα, καταδίκασε τις κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμφωνία Κίνας-Ιράν υπεγράφη μετά την ανακοίνωση των κυρώσεων των Αμερικανών και των Ευρωπαίων εναντίον του Πεκίνου.

Οπως σημειώνουν οι Times, η Κίνα και το Ιράν διατηρούν εμπορικές σχέσεις εδώ και πολλά χρόνια. Το Πεκίνο αγοράζει 306.00 βαρέλια πετρέλαιο καθημερινά από την Τεχεράνη, νούμερο που αναμένεται να αυξηθεί μετά τη νέα συμφωνία των δύο χωρών.

Η Huawei στέλνει αμερικανικούς υπολογιστές στο Ιράν, ενώ έχει αναλάβει και το δίκτυο 5G της χώρας μετά την αποχώρηση της σουηδικής Eriksson λόγω του εμπάργκο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...