188
Ο Ντέιβιντ Ντίνκινς, στο μέσον, ήταν δήμαρχος από το 1990 ως το 1993 | EPA/PETER FOLEY

Πέθανε ο Ντέιβιντ Ντίνκινς, ο πρώτος Αφροαμερικανός δήμαρχος Νέας Υόρκης

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2020, 11:44
Ο Ντέιβιντ Ντίνκινς, στο μέσον, ήταν δήμαρχος από το 1990 ως το 1993
|EPA/PETER FOLEY

Πέθανε ο Ντέιβιντ Ντίνκινς, ο πρώτος Αφροαμερικανός δήμαρχος Νέας Υόρκης

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2020, 11:44

Ο Ντέιβιντ Ντίνκινς, ο πρώτος και μοναδικός μέχρι σήμερα αφροαμερικανός δήμαρχος της Νέας Υόρκης, πέθανε τη Δευτέρα σε ηλικία 93 ετών.

Ο Δημοκρατικός πολιτικός γεννήθηκε το 1927 στο Τρέντον, στην πολιτεία Νιού Τζέρσεϊ.

Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Χάουαρντ και στη σχολή νομικής του Μπρούκλιν ενώ αναδείχθηκε στις τάξεις του Δημοκρατικού κόμματος στο Χάρλεμ.

Υπήρξε δήμαρχος Νέας Υόρκης από το 1990 ως το 1993. Διάδοχός του στο αξίωμα ήταν ο Ρούντολφ Τζουλιάνι, προσωπικός δικηγόρος σήμερα του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και ο άνθρωπος που έβαλε τις βάσεις για την μεταμόρφωση της Νέας Υόρκης χάρη στην πολιτική της μηδενικής ανοχής στο έγκλημα.

Ο Ντίνκινς, όπως σημειώνει το BBC, περιέγραφε την Νέα Υόρκη σαν ένα «υπέροχο μωσαϊκό φυλών και θρησκευτικής πίστης, εθνικής καταγωγής και σεξουαλικού προσανατολισμού». Κατά τη θητεία του έδωσε νέα ζωή στην φημισμένη πλατεία Τάιμς ενώ δαπάνησε μεγάλα ποσά για την αποκατάσταση υποβαθμισμένων περιοχών όπως το Χάρλεμ και το Μπρονξ.

Στα απομνημονεύματά του, που εκδόθηκαν το 2013, ο Ντίνκινς παραδέχτηκε ότι η προσέγγισή του ήταν πολύ ήπια για κάποια ζητήματα, ενώ απέδωσε τόσο την οριακή εκλογή του όσο και την ήττα του το 1993 στο ότι ήταν Αφροαμερικανός: «Ηταν απλά ρατσισμός, καθαρά και ξάστερα», έγραψε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...