347
O Tαγίπ Ερντογάν στην ομιλία του κατά την έναρξη των εργασιών της τουρκικής Βουλής | YouTube

Ο Ερντογάν είδε την ατολμία των Ευρωπαίων και απειλεί: Θα ενεργήσουμε αυτοβούλως στη Μεσόγειο

Protagon Team Protagon Team 1 Οκτωβρίου 2020, 15:58
O Tαγίπ Ερντογάν στην ομιλία του κατά την έναρξη των εργασιών της τουρκικής Βουλής
|YouTube

Ο Ερντογάν είδε την ατολμία των Ευρωπαίων και απειλεί: Θα ενεργήσουμε αυτοβούλως στη Μεσόγειο

Protagon Team Protagon Team 1 Οκτωβρίου 2020, 15:58

Την ώρα που οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες συνεχίζονται για την εξεύρεση ενός κατά το δυνατόν «ισορροπημένου» κοινού ανακοινωθέντος για τις (μη) κυρώσεις στην Τουρκία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανήλθε δριμύτερος, αντιλαμβανόμενος την ατολμία των Ευρωπαίων να τον… τιμωρήσουν για τη συμπεριφορά του στην Ανατολική Μεσόγειο, με νέες απειλές και προειδοποιήσεις για μονομερείς ενέργειες στην περιοχή.

Λίγο πριν ξεκινήσουν οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε «κακομαθημένες» από την ΕΕ την Ελλάδα και την Κύπρο, τονίζοντας εντελώς απροκάλυπτα ότι στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία δεν έχει άλλη λύση, παρά να εφαρμόσει τις δικές της πολιτικές, αυτοβούλως, για να διασφαλίσει τα δικαιώματά της!

«To τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι η απάντησή μας στην προσπάθεια να μας εξαφανίσουν από τη Μεσόγειο», υποστήριξε σε ομιλία του στην τουρκική Βουλή πριν επαναλάβει ότι επιθυμία της Αγκυρας παραμένει ο διάλογος, έτσι ώστε να αποφευχθεί η σύγκρουση στη Μεσόγειο.

«Η Ανατολική Μεσόγειος είναι ένας από τους σημαντικότερους αγώνες μας. Δεν θέλουμε σύγκρουση, αλλά ούτε να καταπατήσουν τα δικαιώματά μας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο τούρκος πρόεδρος.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε και το πρακτορείο Reuters, ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης γινόταν στις Βρυξέλλες αποδέκτης έντονων πιέσεων, προκειμένου να άρει το κυπριακό βέτο στις αποφάσεις για τη Λευκορωσία.

«Υπάρχει μεγάλη κινητικότητα σε πολιτικό επίπεδο, ώστε να ξεμπλοκάρει η επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ στο Reuters, με διπλωματικές πηγές να εκτιμούν ότι μία λύση θα μπορούσε να είναι μια υπόσχεση προς την Κύπρο για αυστηρές κυρώσεις στην Τουρκία στο μέλλον.

«Η ιδέα είναι να απειλήσουμε την Τουρκία με αντίποινα εάν συνεχίσει με γεωτρήσεις και άλλες προκλήσεις σε κυπριακά και ελληνικά ύδατα», δήλωσε έτερος ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ. «Αυτό», πρόσθεσε στις δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters, «έχει σκοπό να προσφέρει εγγυήσεις στην Κύπρο και να πείσει τη Λευκωσία να άρει το βέτο της για τις κυρώσεις της Λευκορωσίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής δεν υπάρχει αναφορά στην Τουρκία και η σχετική παράγραφος αναμένεται να προστεθεί λίγο πριν από το αποψινό δείπνο των «27».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...